вівторок, 17 жовтня 2017 р.

Козацька доба

ВІРТУАЛЬНА ПОДОРОЖ
Звитяжна і легендарна історія українського козацтва


«Козаччина — це не тільки найблискучіша, найефективніша поява української історії; вона становить ще й добу найбільшого напруження сил українського народу і його державної, суспільної та культурної творчості...».

                                                                                    Дмитро Іванович Дорошенко        

український історик, політичний діяч, публіцист

     Щороку 14 жовтня — на Святу Покрову — в Україні відзначається День українського козацтва. Це дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відіграло вирішальну роль у становленні нашої держави. Його історичне значення важко переоцінити. У незалежній Україні свято офіційно існує з 1999 року (наказ Президента України від 7 серпня 1999 р.), але неофіційно святкується вже декілька століть. А починаючи з 2015 року цей день особливо святковий, адже на державному рівні вирішено відзначати День захисника Вітчизни.Саме виникнення козацтва допомогло консолідувати українців в боротьбі проти численних ворогів, які в ХV – ХVІІ століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі. Фундаментом всього українського козацтва була Запорізька Січ. Це був політичний центр республіки. Гетьмани Запорізької Січі мали великі урядові повноваження. Вони захищали землі і народ від зовнішнього ворога, вели міжнародні переговори від імені народу, вирішували глобальні питання, що стосувалися загального розвитку держави.До вашої уваги огляд літератури, який надає унікальну можливість, насамперед молодому поколінню, перенестися в епоху наших славних козацьких прадідів, «прожити» їхнім життям, вдивитися в портрети українських гетьманів і полководців, побачити, як воювали і як виглядав побут запорожців. Наразі ця сторінка нашої історії надзвичайно актуальна, адже звитяги козацьких полководців, блискучі перемоги запорожців у жорстоких боях, їхня любов до своєї вітчизни та незрадлива вірність побратимам є тим історичним і духовним стрижнем, що надає сили й енергії для боротьби за українську незалежність сьогодні, виховує у сучасних українців гордість за славетні здобутки нашої історії.Вже минуло більше двох століть, як не стало Запорозької Січі. Та пам’ять про неї живе й вічно житиме в серці нашого народу. Запорозьке козацтво протягом віків самовіддано боролося проти кріпосників, чужоземних загарбників. Його непримиренність до поневолювачів та героїзм будили й запалювали наступні покоління на боротьбу за кращу долю українського народу.Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – Гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення на українських грошах та марках. А про малого хлопця, дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистити слабшого, старого, жінку у нас кажуть: справжній козак. І в це слово вкладають розуміння найбільших чеснот  нашого народу. Козак в явленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе на Україні.Про те, хто такі козаки, звідки вони взялися, як жили, як захищали свою державу, і розкажуть всі ці книжки. Читайте їх, і ви відкриєте для себе хвилюючий світ буремної історії нашого краю через життя, боротьбу, подвиг і безсмертя козацького духу.


 На книжковій виставці  Доманівської центральної районної бібліотеки «Козацька доба – славетна сторінка історії України» представлені книги, які розповідають про історію України, про козацьку епоху, яка надзвичайно багата подіями і героями.
Про це розкажуть книги:
Андрущенко В. Запорозька Січ як український феномен / В. Андрущенко,  В. Федосов. – К. : Заповіт, 1995. – 173 с.
Ця книга – про загадковий феномен нашої національної історії – українське козацтво, про створену ним Запорозьку Січ і суспільні інститути в ній. Не переповідаючи хрестоматійних історичних сюжетів, автори в основу свого дослідження поклали маловідомі або й зовсім невідомі факти, пов’язані з передумовами виникнення і розвитку запорожування, соціальними цінностями і організаційними засадами держави Війська Запорозького, її культури та економічного устрою.
В окремому розділі йдеться про історичну долю Запорожжя, залишену ним духовно-емоційну спадщину, його роль, як важливого чинника національного відродження українського народу. Для широкого кола читачів.

Козацькі ватажки та гетьмани України. Укладено на основі «Історії   України-Русі» Миколи Аркаса / упорядк. Я. Мельничук та Б. Карабін. – Львів., 1991. – 174 с.
Ця книга – свого роду хрестоматія з історії козаччини, що містить життєписи найславніших її ватажків, а також гетьманів України і укладена на основі історичних студій відомого дослідника нашої минувшини Микола АРКАСА, твори якого популярні в багатьох країнах і лише на його батьківщині опинилися в числі «забутих».
Косенко Л. О. Козаки: лицарський орден України: Факти. Міфи. Коментарі / Л. О. Косенко. – Х.: Школа, 2007. – 576 с
У книзі наведено своєрідний порівняльний аналіз, де запорізьке козацтво розглянуто у паралелі з різними вільними військовими спільнотами: іллірійськими піратами, вікінгами, новгородськими ушкуйниками, а також із сучасниками запоріжців – флібустьєрами Карибського моря.
Проводячи доволі серйозну аналітичну роботу, автор розглядає феномен запорозького козацтва у різних аспектах – політичному, економічному, військовому, геополітичному тощо.
Для широкого кола читачів.

Українське козацтво: Мала енциклопедія / Кер. авт. колект. Ф. Т. Турченко; Відповід. ред. С. Р. Лях. – Вид. 2-е, доп. і перероб. – Київ: Генеза; Запоріжжя: Прем'єр, 2006. – 672 с.
Видання вперше комплексно представляє читачеві один із найяскравіших феноменів вітчизняної історії – українське козацтво.
У 1648 статтях енциклопедії відображено обставини виникнення козацтва та його роль в історії, військове мистецтво, громадський устрій, судочинство, господарську діяльність, побут, звичаї та духовність, міжнародні контакти. Подається інформація про найвидатніші постаті козацької історії та про вітчизняних та зарубіжних державних діячів, дипломатів, учених, письменників і митців, об’єктом уваги яких було козацтво. Показано розвиток традицій українського козацтва у ХІХ – ХХ століттях та в наші дні.
Подано 325 ілюстрацій та 87 карт.
Книга розрахована на широке коло читачів.
Щербак В. Українське козацтво: Формування соціального стану. Друга половина XV – середина XVIII / В. Щербак. – К.: Видавничий дім «КМ «Academia», 2000. – 300 с.
Щербак Віталій Олексійович — доктор історичних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія».
У його монографії досліджується проблема формування українського козацтва як соціального стану. Аналізуються правові, економічні та духовні основи становлення козацької верстви. Конкретизовано етнічний склад та чисельність козацтва напередодні Національно-визвольної війни, висвітлено процес долучення його світоглядних засад до ґенези національної свідомості українців.
Для науковців, викладачів і студентів вузів, усіх, хто цікавиться історичним минулим України.

Фігурний Ю. Історичні   витоки   українського   лицарства : нариси про зародження і розвиток козацької традиційної культури та національне військове мистецтво в українознавчому вимірі / Ю. Фігурний. – К. : Стилос, 2004. –  308 с.
 Книга знайомить читачів з історичними витоками  українського   лицарства  -козацтва. Автор досліджує проблему зародження і розвитку козацької традиційної культури та національне військове мистецтво в українознавчому вимірі. У книзі розглядаються стародавні елементи козацького культурного комплексу, які пов’язують його з мілітарною культурною традицією багатьох індоєвропейських народів. Окремі нариси присвячені вишколу молодих воїнів, культу воїнів-звірів, культам коня та меча-шаблі, кобзарям, символіці червоного кольору, особливому ставленню воїна до жінки, я також побратимству, лицарському кодексу, впливові козацької культура на українське державотворення та правотворення.
Книга розрахована на викладачів та студентів історичних факультетів вищих навчальних Закладів, усіх тих. хто цікавиться історією та культурою  українського   лицарства  – козацтва.
Народна пам’ять про козацтво. – Запоріжжя : «Интербук», Запорізький центр, 1991. – 160 с.
Вперше в Запоріжжі видається книга, присвячена 500-річчю Запорозького козацтва, тим етнографічним зв’язкам, які корінням своїм сягають глибин нашої історії і людської пам’яті. Вона цікава тим, що доносить до нас, нащадків запорожців, людей XX століття, пам’ять народну про лицарів України. — запорозьких козаків, їх життя, будні та численні легенди.

Шудря, М.    Січ-мати  / М. А. Шудря. - К. : Елібре, 2008. - 559 с.
  Книга спогадів про запорозьких козаків ,яка складається з чотирьох частин.
                               Дослідники українського козацтва


Антонович В. Коротка  історія  Козаччини / В. Б. Антонович; передм. І. І. Глизя .- К.: Україна, 2004.- 304 с.: іл.
  До видання увійшли дві праці визначного вітчизняного вченого В.Б. Антоновича (1834-1908): популярний лекційний курс "Коротка історія Козаччини" та маловідоме наукове дослідження "Останні часи Козаччини на Правобережжі".
Спираючись на значний фактичний матеріал, автор доводить, що український народ завжди був демократичною, свободолюбивою спільнотою, що героїчне минуле козацтва – це і є справжня історія нашого краю.  Книга розрахована на широке коло читачів. 
Антонович Володимир Боніфатійович (1834, Махнівка, нині Козятинського району —1908, Київ) — український історик, археолог, етнограф, археограф, член-кореспондент Російської АН з 1901; професор Київського університету з 1878; співорганізатор Київської Громади, член Київського товариства старожитностей і мистецтв.

 

Апанович О. М. Козацька енциклопедія для юнацтва: кн. ст. про буття укр. козацтва / О. М. Апанович. – К. : Веселка, 2009. – 714 с.
«Козацька енциклопедія для юнацтва» адресована найширшим читацьким колам, насамперед допитливому юнацтву – школярам та студентам. Хоча статті в книжці розміщені за алфавітом, вона не є класичною академічною енциклопедією, оскільки не обтяжена довідковим апаратом та посиланнями на джерела. Саме тому книжка виконуватиме не тільки довідкову, енциклопедичну функцію, служитиме навчальним посібником для школярів і студентів, а й стане захоплюючим читанням для всіх небайдужих до історії рідного народу, сприятиме вихованню національної свідомості, утвердженню в суспільстві української національної ідеї.
Книгу написала Олена Михайлівна Апанович (1919-2000) видатний історик, архівіст, письменниця, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка та наукової нагороди Фундації Антоновичів (США), яка все своє подвижницьке життя присвятила дослідженню і популяризації козацтва
 

Голобуцький В. О. Запорізька Січ в останні часи свого існування: 1734–1775 рр. / В. О. Голобуцький. – Дніпропетровськ : Січ, 2004. – 421 с.
Одному з найбільш захоплюючих періодів історії запорозького козацтва, так званої Нової Січі (1734–1775 рр.), присвячена книга відомого українського історика проф. В. О. Голобуцького.
Використавши численні архівні матеріали та інші джерела, автор змалював яскраву картину життя та боротьби славнозвісних запорожців.
З великим інтересом читаються сторінки книги, на яких зображено тяжке становище нижчих верств запорозького населення, участь запорозького козацтва в російсько-турецькій війні 1768—1774 рр., в антифеодальній і національно-визвольній боротьбі народів царської Росії, а також епізоди ліквідації царизмом Запорізької Січі у 1775 р.
Голобуцький Володимир Олексійович (1903, Великий Бір — 1993, Київ) — історик українського козацтва, фахівець з економічної історії України, доктор історичних наук (з 1948 року), професор (з 1949 року).
Історія українського козацтва: нариси:  у 2 т. / редкол. В. А. Смолій; Нац. акад. наук України, Ін-т історії України, Наук.-дослідний ін-т козацтва. - К. : Києво-Могилянська академія, 2006 -  
 Т. 1 / авт. кол. : В. А. Брехуненко, Л. В. Войтович, О. Б. Головко та ін. - 2006. - 800 с.
 Через сто років після появи грунтовних праць з історії української козаччини Михайла Грушевського та Дмитра Яворницького сучасні українські історики на основі новознайдених документів і матеріалів та досягеннь новітньої історичної науки створили узагальнений образ українського козацтва
Смолій Валерій Андрійович (1950, с. Авратин Волочиського р-ну Хмельницької обл.) – фахівець у галузі історії України доби середньовіччя та раннього нового часу. Академік НАН України (1995), проф. (1999). Заслужений діяч науки і техніки України (1998). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2001) та ін.,
Каляндрук Т. Загадки козацьких характерників / Т. Каляндрук. – Львів: ЛА «Піраміда», 2006. – 272 с.
Це друга книга в серії історичних розвідок Т. Каляндрука про славні бойові подвиги українських «лицарів духу», що були розпочаті у «Таємницях бойового мистецтва України». У книзі висвітлено малодосліджені сторінки української історії, міфології, культури, які по-новому розкривають сутність бойового духу та військового мистецтва українського народу через прадавні традиції військової бойової підготовки та вірування наших предків. Книга також містить унікальний ілюстрований матеріал, зібраний з найрізноманітніших давніх та сучасних джерел: ілюстрації до давніх видань, фрагменти фресок, графіті та рельєфних зображень, малюнки, світлини тощо.
Книга буде цікавою для дослідників історії, культури, військової підготовки, а також для усіх, хто небайдужий до минулого тат сучасного рідного краю.
Тарас Богданович Каляндрук (1973, Львів) — український кіносценарист, режисер, журналіст. Автор монографій: «Таємниці бойових мистецтв України»(Львів 2004 рік Диплом Ради книговидавців Львівщини), «Загадки козацьких характерників» Львів 2006 рік, Диплом Книжкові контракти 2007), «Дорогичинська битва 1238 року: таємниці однієї перемоги», Автор книжок для дітей та молоді: «Пластуни», «Меч Арія»; «Дітям про козаків».   
Cушинський Б. І. Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV – XIX ст. Історичні есе у 2-х томах. Том І (друге, доповнене видання) / Б. І. Сушинський. – Одеса: «ВМВ», 2004. – 592 с.
 «Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців ХV – ХІХ ст.» — унікальне видання, в якому подаються історико-літературні есе про відомих, маловідомих, або й зовсім невідомих широкому загалу — всього 205 імен! — військових діячів України, через долю яких пізнаємо мужню, трагічну і, водночас, славну півтисячолітню історію нашої Вітчизни.
Характерною ознакою есе є те, що письменник відходить від традиційних «виразно класових», а отже, упереджених оцінок діянь багатьох українських полководців. Об'єктивно аналізуючи військову та політичну ситуації, в яких їм доводилося діяти, автор нерідко вступає в полеміку з деякими істориками, знімаючи з українських лицарів давнє тавро «зрадників», «відступників», відкидаючи неприпустимий тон зверхності при оцінці ролі в нашій історії окремих її постатей.
Автором цих есе є відомий письменник та історик, автор понад п'ятидесяти художніх та історико-публіцистичних книжок, лауреат Міжнародної літературної премії ім. О. Дюма, академік Богдан Сушинський. Майже всі есе публікувалися в періодиці і викликали значний громадський та читацький інтерес, котрий засвідчує, що книга ця має велике пізнавальне значення як для учнів та студентів, так і для вчителів, викладачів вузів, науковців, всіх, хто цікавиться історією України. Цілком природно, що вона є чудовим посібником для патріотичного виховання воїнів Української армії.
Cушинський Б. І. Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV – XIX ст. Історичні есе у 2-х томах. Том ІІ (друге, доповнене видання) / Б. І. Сушинський. – Одеса: «ВМВ», 2004. – 584 с.
 «Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців ХV – ХІХ ст.» — унікальне видання, в якому подаються історико-літературні есе про відомих, маловідомих, або й зовсім невідомих широкому загалу — всього 205 імен! — військових діячів України, через долю яких пізнаємо мужню, трагічну і, водночас, славну півтисячолітню історію нашої Вітчизни.
Характерною ознакою есе є те, що письменник відходить від традиційних «виразно класових», а отже, упереджених оцінок діянь багатьох українських полководців. Об'єктивно аналізуючи військову та політичну ситуації, в яких їм доводилося діяти, автор нерідко вступає в полеміку з деякими істориками, знімаючи з українських лицарів давнє тавро «зрадників», «відступників», відкидаючи неприпустимий тон зверхності при оцінці ролі в нашій історії окремих її постатей.
Сушинський Богдан Іванович (1946, Самбір, Дрогобицька область) — український журналіст, письменник, член Спілки письменників України, НСЖУ. Автор понад 100 книжок та понад тисячі публікацій в періодиці, численних збірок повістей та оповідань
Чухліб Т. В. Гетьмани Правобережної України в історії Центрально-Східної Європи (1663 – 1713) / Т. В. Чухліб. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2004. – 288 с.
У книзі подано яскраві, багатопланові портрети більш та менш знаних володарів гетьманської булави, які діяли на Правобережній Україні у 60-х роках XVІІ – на початку XVIII ст. Діяльність українських гетьманів розкривається у контексті загальноєвропейської історії.
Видання розраховане на широке коло читачів, студентів, викладачів, науковців, військовослужбовців, дипломатів, усіх, хто цікавиться історією України взагалі та її міжнародних відносин зокрема.
Тарас Васильович Чухліб (1966, Ольшаниця) — український історик, доктор історичних наук, Провідний науковий співробітник Інституту історії України НАН України, директор Науково-дослідного інституту козацтва, заступник директора Вишгородського історико-культурного заповідника. Дослідник воєнної історії України, Польщі і Туреччини, громадський діяч, культуролог, краєзнавець
 
Шевчук Валерій. Козацька держава / В. Шевчук. – К. : Абрис, 1995. – 392 с.
Книга відомого сучасного українського письменника та історика розповідає про становлення, розвиток та загибель Козацької української держави, створеної гетьманом Богданом Хмельницьким, яка проіснувала на нашій землі більше століття. Автор використовує великий літературний і документальний матеріал, досліджує процес становлення української самосвідомості.
Шевчук, В. О. Козацька держава як ідея в системі суспільно-політичного мислення XVI-XVIII ст.  : у 2-х кн., Кн. 1  / В. О. Шевчук. - К. : Грамота, 2007. - 720 с.
 Книга сучасного українського історика та письменника - це вклад історії однієї з найвизначніших ідей українського державотворення, де автор прагне не лише дослідити ті чи інші явища, а передусім їх осмислити. Вона містить величезний масив інформації про становлення, розвиток і руйнацію Козацької держави.
Валерій Шевчук (1939, Житомир) — видатний сучасний український письменник, визначний дослідник літератури, інтерпретатор українського літературного бароко.
  
Яворницький  Д. І.  Історія   запорізьких   козаків / Д. І. Яворницький. У 3-х т. –  Львів: Світ, 1990.  –319 с.
Книга є найбільш повним історичним дослідженням, що охоплює період 1471-1734 рр..
На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького  козацтва.
Висвітлюються питання соціально-економічних  історій, суспільного устрою, життя та побут запорозького козацтва, описані територія й кордони, природні умови  Запорізької  Січі. Для викладачів, студентів, істориків, етнографів, пропагандистів.
Дмитро Іванович Яворницький (Еварницький) (1855, с. Сонцівка, Харківська губернія, Російська імперія —1940, Дніпропетровськ, УРСР, СРСР) — український історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник, дослідник історії українського козацтва, дійсний член НТШ (1914) і ВУАН (1929).

Отамани, гетьмани та битви

Запорожці [Текст] : до історії козацької культури / упоряд. тексту, передм. І. Кравченка ; ред. Ю. Косенко. — К. : Мистецтво, 1993. — 397 с. : ілюстр., 16 арк. ілюстр.
Реєнт О. П. Усі гетьмани України [Текст] : легенди, міфи, біогр. / О. П. Реєнт, І. А. Коляда. — Х. : Фоліо, 2008. — 415 с. — (Історичне досьє). — Бібліогр.: с. 413.
Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави.
Гуржій, О. Г.  Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний  / О. Г. Гуржій, В. В. Корнієнко. - К. : Україна, 2004. - 192 с.
У науково-популярній книжці висвітлюється політична діяльність славетного  гетьмана  реєстрового козацтва кінця XVI - перших десятиліть XVII століття Петра Конашевича Сагайдачного
Коляда, І. А.  Отаман Сірко  / І. А. Коляда, Є. В. Биба. - Х. : ПЕТ : Фоліо, 2012. - 128 с.
 Іван Сірко (1605 (1610) - 1680) - один з найвидатніших політичних діячів і полководців України. Своєю ініціативою, енергією і воєнною вдачею Сірко здобув на Запоріжжі небувалу шану.
   
Тома Л. В. Данило Апостол / Л. В. Тома. - К. : Укрвидавполіграфія, 2012. - 96 с.
 Данило Апостол (1654 - 1734), ставши гетьманом Лівобережної України у скрутний для країни час, незважаючи на свій більш ніж поважний вік (73 роки), зумів залишити помітний слід в історії України: саме за його петицією Анна Іоаннівна у так званих «Решительных пунктах» підтвердила - хоч і обмежену - козацьку автономію.

Швець, С. А. Переяславська Рада  / С. А. Швець. - Х. : ПЕТ, 2012. - 128 с.
В історії України, напевно, немає більш суперечливої в оцінках істориків події, ніж Переяславська рада 1654 року. Ще М.Грушевський слушно зауважував, що ніхто ні тоді, у XVII столітті, ні пізніше й гадки не мав про те, якого значення набуде з часом ця подія для нашої країни.

Пилат В. Бойовий Гопак і основи захисту Вітчизни. - Перероблене та доповнене / Володимир Пилат. - К.: видавництво «Україна», 2016. - 170 с.
У книзі розглядаються історичні, технічні та світоглядні проблеми українською бойового мистецтва.
Автор на підставі вивчення багаточисленних історичних друкованих джерел, аналізу матеріалів національного фольклору й стародавніх вірувань частково відродив і пристосував до сьогодення один із різновидів бойового вишколу лицарів України - Бойовий Гопак. У книзі висвітлено особливості світогляду воїнів Гопака. Технічні елементи подані у такий спосіб, щоб кожен бажаючий міг самотужки вивчити базову техніку національного бойового мистецтва.
Книга розрахована на широке коло читачів та допризовної молоді, а також на фахівців бойових мистецтв і спорту, підготовки працівників органів безпеки і правопорядку, військовослужбовців Збройних Сил України, істориків, мистецтвознавців. 
Володимир Степанович Пилат - Верховний Учитель Бойового Гопака, Засновник стилю Бойовий Гопак, Президент Міжнародної Федерації Бойового Гопака, член Ради з питань козацтва при Президенті України – Верховний Отаман Міжнародної Федерації Бойового Гопака, Верховний Отаман Козацьких Військ України округу “Західна Україна”, генерал-полковник Козацьких Військ України

Художня проза
Загребельний П. А. Я, Богдан (Сповідь у славі): Роман / П. А. Загребельний. – Х.: Фоліо, 2001. – 654 с.
У романі «Я, Богдан» зображено драматичні події національно-визвольної війни українського народу проти польської шляхти (1648 – 1654).
Епічна масштабність, широта, виразно-полемічний стиль роздумів центральної постаті – гетьмана Богдана Хмельницького – роблять роман цікавим, динамічним, сповненим непередбачених злетів, оман, суперечностей, через які доля веде головного героя.
Твір написано від імені Богдана Хмельницького, який оглядає свій життєвий шлях до і після смерті – «у славі».

Мушкетик, Ю. На брата брат : роман / Ю. М. Мушкетик. — Х. : Фоліо, 2012. — 317 с. 
  У романі «На брата брат» відтворено події, що розгорталися в Україні за часів гетьмана Виговського, коли після смерті Богдана Хмельницького боротьба за державну незалежність вилилася у братовбивчу війну. Через долі героїв роману братів Журавок автор зображує страшну трагедію цієї війни: люди однієї крові стають ворогами – брат іде на брата – і голови свої кладуть, не здобувши ні слави, ні волі, ні правди.

Мушкетик, Ю. Останній гетьман / Ю. М. Мушкетик. Погоня : романи / Ю. М. Мушкетик. — Х. : Фоліо, 2012. — 374 с.
До книги відомого майстра сучасної української прози, лауреата Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка Юрія Мушкетика увійшли два романи – «Останній гетьман» і «Погоня». У центрі першого роману – визначна історична постать, державний діяч, останній керманич козацької України Кирило Григорович Розумовський. Хоч би які оцінки давали йому історики, перед нами освічений і далекоглядний політик, що, ставши на гетьманство, дії свої передусім спрямував на модернізацію козацького ладу, провів кілька важливих реформ і, попри будь-які утиски та перешкоди, вставав на захист прав і свобод козацької автономії. Роман «Погоня» — захоплююча історія про козака-характерника, якому й чорт не брат, про його сумні та веселі пригоди на довгому шляху з Січі додому.
Сорока Ю. "Іван Богун": історичний роман у двох частинах. - Харків, видавництво "Фоліо", 2010. - Том 1, Том 2, 539 с
Герой твору Юрія Сороки, полковник кальницький, вінницький і подільський, а пізніше й наказний гетьман Іван Богун є чи не найяскравішою постаттю в плеяді полковників Хмельницького. Анотація до "Івана Богуна" повторює тези про "олтар служіння Батьківщині".
Перевагою роману є використання історичного фактажу - точні дати, імена, топоніми тощо.
Читайте також історичні романи Івана Білика «Не дратуйте грифонів», «Дикі білі коні»; Романа Іванчука «Хресна проща», «Журавлиний крик»; Валентина Черемиса «Генерали імперії», «Ордер на любов»; Михайла Старицького «Руїна»; Івана Крип'якевича «Пригоди малих козаків.»
Цікаві електронні ресурси:
Хотинська фортеця: скарби і таємниці одного із найвеличніших замків України (фото) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://vsviti.com.ua/makepeaple/778
Хотинська фортеця - спадщина минулого [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://khotynska-fortecya.cv.ua

Хотинська фортеця [Електронний ресурс] / 7 чудес України. – Режим доступу: http://7chudes.in.ua/nominaciyi/hotynska-fortetsya-2/
Комарницький С., Комарницький О. Хотинська фортеця - одне із семи чудес України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.hotinbiblio.cv.ua/index46.htm

Знамениті козацькі прислів’я та приказки
 
Про козацькі вдачу та звичаї
«Щирий козак ззаду не нападає».
«Зроду віку козак не був і не буде катом.»
«Лежачого не б’ють».
«Козак не боїться ні тучі, ні грому».
«Козак не боїться ні хмари, ні чвари, ні чортової кари».
«Козак журби не знає».
«Козак з біди не заплаче»
«Терпи, хлопче, козаком будеш».
«Терпи, козаче, горе – будеш пити мед».
«Терпи козак, отаманом будеш».
«То не козак, що отаманом не думає бути».
«Козак з бідою – як риба з водою».
«Добрий козак баче, де отаман скаче».
«Хліб та вода – то козацька їда».
«Хто любить піч, тому ворог Січ».
«Доки шабля в руці, то ще не вмерла козацька мати».
«За рідний край – хоч помирай».
«Місяць – козаче сонце».
«Не все ж то козак, що списа має».
«Зовсім козак та чуб не так».

КАРТИНИ ПРО КОЗАКІВ

І. Рєпін «Запорожці пишуть листа турецькому султанові»

Ю. Брандт «Запорожці»

А. Орльонов «Козаки здобувають Кафу»

Ми українці і повинні перш за все пам’ятати: хто ми, звідки наші корені.
Хай козацькому роду не буде переводу!
Підготувала Пр. Бібліотекар ЦБ Л.М. Даниленко


Немає коментарів:

Дописати коментар