вівторок, 7 листопада 2017 р.

Тракало В_роман "КОЛОНІЯ"

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ

Доманівська центральна районна бібліотека презентує нове видання роману-епопею українського прозаїка  Василя Тракало про тернистий шлях нашого народу від 1920-років і до проголошення незалежності України у 1991 році та до сьогодення.
Про автора:

Тракало Василь Йосипович (24.09.1956, смт Товсте Заліщицького району Тернопільської області), український журналіст, публіцист, громадський діяч, письменник. .
У 1979 році закінчив факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Працював у редакціях газет Буковини, першим заступником генерального директора Тернопільської державної телерадіокомпанії. З 1991 року - головний редактор Бучацької районної газети "Нова доба". В 2002 році отримав звання заслуженого журналіста України. У 1994 році став лауреатом премії "Золоте перо", нагороджений почесним знаком НСЖУ (2006) та золотою медаллю української журналістики НСЖУ (2009). Член Національних спілок журналістів (1984) та письменників України (2004). Член правління обласної організації Національної спілки журналістів України. Друкувався у центральній і зарубіжній пресі, в журналах "Сучасність" та "Дзвін". Лауреат літературно-мистецької премії імені Братів Богдана і Левка Лепких (2006) та першої премії Нью-Йоркського Українського Вільного Університету - фонду Воляників-Швабінських (2001). Власний кореспондент тернопільської обласної газети "Свобода". Депутат Бучацької районної ради.
Василь Тракало — автор оповідань, документальних повістей «Банкір», «Три кола пошани» (1990), роману «Колонія» (1998), публікацій у журналах «Сучасність», «Дзвін», «Тернопіль», в українській та закордонній пресах.

Тракало В. Колонія [Текст]: роман: нове видання / В. Тракало; ред. С.Чорна, М. Нестеренко; худ. Є. Удін. – К.: Дніпро, 2016. - 832 с.

Випущено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга 2016 року»
Роман «Колонія» перша книга українського прозаїка. Через долі багатьох галицьких родин автор показує тернистий шлях нашого народу до волі від 1920-х років і до проголошення незалежності України у 1991 році. Події у творі розгортаються не тільки в Україні, а й у Польщі, Німеччині, Росії, Сполучених Штатах Америки, Канаді. Документальні архівні матеріали лише підсилюють інтерес до роману.
Дія роману "Колонія" в основному відбувається в містечку Жнилівці, прообразом якого, безсумнівно, послужило рідне письменникові Товсте, хоч деякі події, про які мовиться у творі, особливо в його останніх розділах, чимось нагадують також Бучач. Крім того, герої епопеї діють в США, Канаді, Німеччині, Росії, Польщі - майже по всьому світу. Документальні архівні матеріали лише підсилюють інтерес до роману. В. Тракало за роман "Колонія" удостоєний Всеукраїнської літературно - мистецької премії імені братів Лепких та першої премії Українського вільного університету в Нью-Йорку.

Підготувала: Л.М. Даниленко, пр. бібліотекар ЦБ

Немає коментарів:

Дописати коментар