середу, 22 травня 2019 р.

22травня – ДЕНЬ ПЕРЕПОХОВАННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

НЕ ЗАБУДЬТЕ ПОМЯНУТИ НЕ ЗЛИМ, ТИХИМ СЛОВОМ…

Сьогодні пам'ятний день - 22 травня 1861 року відбулось перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева.
Помер 47-річний український поет 26 лютого (10 березня) 1861 року. На кошти друзів 1 (13 березня) його поховано спочатку на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...». Після того як п'ятдесят вісім днів прах Т. Г. Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу у квітні того ж року, перевезено в Україну і перепоховано на Чернечій горі біля Канева.

Пропонуємо для перегляду книгу: Яцюк, Володимир Макарович. Не забудьте пом'янути... [Образотворчий матеріал] : шевченківська листівка як пам'ятка історії та культури, 1890-1940 / В. М. Яцюк; макет та худож. оформ. Л. Андрієвського. - К. : Криниця, 2004. - 486 с. : ілюстр. - Текст укр., англ.
У щедро ілюстрованому виданні вперше на рівні монографічного дослідження висвітлюється історія появи старих шевченківських поштових карток і тлумачиться їхній зміст.
 




Немає коментарів:

Дописати коментар