пʼятницю, 1 вересня 2017 р.

Моріс Метерлінк - 155

ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР

Моріс Полідор Марі Бернар Метерлінк —
бельгійський письменник, драматург, філософ, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури (1911 р.)
(до 155 річчя від дня народження письменника)
(1862-1949)
Моріс Метерлінк народився 29 серпня 1862 року в Генті, в родині заможного юриста. З дитинства цікавився літературою і поезією, але батьки наполягли на юридичній освіті. Отримавши в 1885 році диплом юриста, Моріс їде в Париж для вдосконалення в юриспруденції. Півроку, проведені в Парижі, він цілком присвячує літературі.
Повернувшись в Гент, Метерлінк працює юристом і продовжує заняття літературою. Він починає друкуватися в паризьких виданнях, отримуючи хвалебні рецензії критиків. П'єса-казка «Принцеса Мален» була віднесена впливовим французьким критиком Мірбо до шедеврів, а її автора він порівняв з Шекспіром. Натхненний похвалою, Метерлінк залишає юридичну практику і цілком присвячує себе літературі.
Схильний до метафори і символізму, Метерлінк пише в основному казки і п'єси, де герої говорять мало, короткими, багатозначними фразами, де багато залишається у підтексті . Особливо вдаються йому п'єси для ляльок-маріонеток — на відміну від живих акторів, ляльки можуть зіграти символ, передати архетип його героїв.
У 1895 році Моріс зустрів Жоржетту Леблан, актрису і співачку, яка стає його супутницею, секретарем та імпресаріо, оберігає його спокій, убезпечує від сторонніх. У 1896 році вони їдуть в Париж. У ці роки Метерлінк пише метафізичні есе і трактати, які увійшли до збірки «Скарб смиренних», «Мудрість і доля» і «Життя бджіл», де проводиться аналогія між активністю бджоли і людською поведінкою.
Найпопулярніша п'єса драматурга, «Синій птах», вперше була поставлена Станіславським в Москві в 1908 році; згодом вона з успіхом була представлена на сценах Лондона, Нью-Йорка, Парижа, завоювавши популярність не тільки своєю казковою фантазією, але й алегорично.
У 1911 році Метерлінка була присуджена Нобелівська премія «за багатогранну літературну діяльність, особливо за драматичні твори, відзначені багатством уяви і поетичною фантазією».
Під час Першої світової війни Метерлінк намагався записатися в бельгійську цивільну гвардію, але не був прийнятий через вік. У цей час його відносини з Леблан зіпсувалися, і після війни вони розлучилися. У 1919 році він одружився на Рене даон — актрисі, яка грала в  у виставі «Синій птах».
В останні роки життя Метерлінк писав більше статей, ніж п'єс; з 1927 по 1942 роки вийшло 12 томів його творів, найбільш цікавим з яких є «Життя термітів» (алегоричне засудження комунізму і тоталітаризму).
Помер Моріс Метерлінк 6 травня (за деякими джерелами — 5 травня) 1949 року від серцевого нападу.

З Метерлінком пов'язане народження нового театру, де головна увага зосереджена на складному та прихованому душевному житті. Зовнішня дія замінена внутрішньою. Відкриття Метерлінка виявилися важливими для драматургів наступного покоління.
Поезії Метерлінка відомі в Україні з 1899 р. завдяки перекладам П. Грабовського. Леся Українка першою звернулася до драматургічної спадщини Метерлінка, переклавши 1900 р. драму «Неминуча»; у статті «Утопія в белетристиці» використала, попередньо переклавши, філософське есе Метерлінка «Оливне гілля». У різні часи окремі твори М. перекладали М. Вороний, М. Терещенко, М. Рильський, Є. Тимченко, М. Загірня, Н. Кобринська, М. Антонюк, П. Долина, В. Миляєв, Ф. Крушинський, Н. Андріанова, І. Ставничий. В основу поеми «По дорозі в Казку» Олександра Олеся (1908), за свідченням П. Филиповича, покладено сюжет драми М. «Сліпці». За мотивами «Синього Птаха» І. Кочерга написав драму «Пісня в келиху» (1910). Про творчість Метерлінка писали І. Франко, О. Кобилянська, В. Стефаник, І. Нечуй-Левицький, М. Коцюбинський, Ю. Кміт, М. Євшан, О. Білецький, М. Рильський, М. Семенко, О. Кульчицький, М. Вороний, К. Трочинський та ін. Підтекст п'єси М. «Смерть Тентажіля» досліджував Я. Мамонтов. П'єси Метерлінка («Синій Птах», «Монна Ванна») йшли в ряді українських театрів.
 


Електронні ресурси:
Блакитний птах світової літератури: Моріс Метерлінк  [Електронний ресурс] . – Режим доступу: https://www.slideshare.net/nbkidskiev/ss-14878753
Світогляд – Моріс Метерлинк (1862-1949) [Електронний ресурс] . – Режим доступу:  http://lessons.com.ua/svitoglyad-moris-meterlink-1862-1949/
Моріс Метерлінк Блакитний птах [Електронний ресурс] : П'єса /  (пер. Дмитро Чистяк) . – Режим доступу: http://chtyvo.org.ua/authors/Meterlink/Blakytnyi_ptakh/
Моріс Метерлінк Неминуча [Електронний ресурс]: (Драма в одній дії) / Переклад Лесі Українки. – Режим доступу: http://ae-lib.org.ua/texts/maeterlinck__lintruse__ua-lu.htm
Моріс Метерлінк Синій птах [Електронний ресурс] // Літературне місто. Онлайн-бібліотека української літератури. Освітній онлайн-ресурс.
Теорія символістського театру М. Метерлінка [Електронний ресурс] . – Режим доступу: http://allref.com.ua/uk/skachaty/Teoriya_simvolists-ogo_teatru_M%7C_Meterlinka . – Назва з екрану
2000607 01 Аудиокнига. Метерлинк Морис "Синяя птица" [Електронний ресурс] . – Режим доступу:  https://www.youtube.com/watch?v=vpdptbZnUfQ



Підготувала Л.М. Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар