понеділок, 8 жовтня 2018 р.

В.СУХОМЛИНСЬКИЙ «ВОГНЕГРИВИЙ КОНИК»

З НОВИХ ВИДАНЬ БІБЛІОТЕКИ

  
28 вересня 2018 року – виповнилося б 100 років від дня народження Сухомлинського В. О. (1918-1970), українського педагога, письменника
У бібліотеках Доманівської ЦБС нове видання
 Василь Сухомлинський Вогнегривий коник: Казки. Притчі. Оповідання [Текст]:  Від 6 до 8 років, Від 9 до 12 років /упоряд. і передмова О.В. Сухомлинської; Іл М.Олейник . - К.: Знання, 2017. - 255 с. : іл. –  (Скарби)
Ця книга — збірка мудрих і повчальних казок, оповідань, притч, новел, написаних для дітей і дорослих великим українським педагогом і письменником Василем Сухомлинським. Кожна казка, кожне оповідання показують читачам неповторну красу природи, магічну силу доброти і чуйності у взаєминах між людьми, пробуджують у нас бажання захистити слабшого, допомогти старшим. Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.
Письменник пройшов війну, він жив у часи, коли йшло масове знищення людей, пережив смерть дружини і малолітнього сина, проте він мужньо подолав все це, не втратив справедливого ставлення до людей і намагався виховувати в дітях найкращі людські якості.
Вогнегривий коник
Вирізав батько Юркові коника з дерева. Та такого гарячого, баского. Б’є копитами коник, ось-ось поскаче. Поставив Юрко його на вікно й ліг спати. Коли це бачить: підняв коник голову, затремтіла вогняна грива. Зіскочив з вікна Вогнегривий і пострибав по долівці. Прокинувся Юрко, а коник знов на вікні стоїть. Підійшов хлопчик. Коник уже заспокоївся, тільки ноги тремтять та вогняна грива ще тепла.
ЧИТАЙТЕ УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ ІЗ СВОЇМИ ДІТЬМИ!!!
ПРО АВТОРА:
Василь Сухомлинський народився в бідній сім'ї сільського теслі, в Кіровоградській області. У школі показав себе найкращим учнем, потім вступив до Кременчуцького медичного технікуму, але змушений був на час залишити навчання у вузі через проблеми зі здоров'ям. З 1935 по 1938 рік - викладав у сільських районних школах Кіровоградської області українську мову та літературу. Потім Сухомлинський продовжив навчання на заочному відділенні Полтавського педагогічного інституту в 1939 році закінчив його з відзнакою. Роки навчання в цьому інституті письменник згадував з особливою теплотою, називаючи його своєю альма-матір'ю.
Під час війни в 1942 році письменник був важко поранений, осколок снаряда потрапив під саме серце. Сухомлинський дивом вижив і, виписавшись з уральського госпіталю, 2 роки працював директором школи селища Ува. Потім повернувся на Батьківщину, протягом чотирьох років завідував районним відділом народної освіти. Починаючи з 1948 року, і до останнього дня свого життя Сухомлинський працював директором середньої школи в селищі Павлиш Кіровоградської області України. Він домігся небувалої для вчителя пошани та визнання, отримав багато нагород, а в 1969 році став заслуженим учителем школи.
В 1955 році захистив кандидатську дисертацію. Помер Сухомлинський 2 вересня 1970 року в селищі Павлиш.
Сухомлинський створив педагогічну систему, яка грунтувалася на принципах гуманізму. Особистість дитини була для нього найвищою цінністю, а комуністичне виховання він сприймав як формування "мислячих особистостей" ніяк не слухняних виконавців. Сухомлинський створив " Школу радості" для шестирічних дітей, а також наполягав на тому, що в школах обов'язково повинен бути предмет "Людинознавство". Дуже важливим він вважав виховання в дітях почуття патріотизму та колективізму, спілкування з природою, привчання до праці. За своє життя Сухомлинський написав понад 30 книг і 500 статей, відгуки та рецензії до яких можна прочитати на різних форумах та обговореннях.


Підготувала: Л. Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар