пʼятницю, 2 листопада 2018 р.

Листопадовий чин _100 річчя


ДО 100 РІЧЧЯ УТВОРЕННЯ ЗУНР


ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
Листопадовий Чин (Листопадовий Зрив) — українське національно–визвольне повстання, що відбулося в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 у Львові. У результаті було утворено Західно–Українську Народну Республіку.
16 жовтня 1918 року цісар Австро–Угорщини Карло Перший звернувся до своїх народів із маніфестом про перебудову імперії на федеративну державу. На цій основі Українська Національна Рада проголосила 19 жовтня українську територію в Австро–Угорщині Українською державою в складі австрійської федерації. Утім державний уряд не погодився передати владу в Галичині українцям. 18–19 жовтня у Львові відбулися збори всіх українських депутатів австрійського парламенту й українських членів галицького та буковинського сеймів. До участі у нараді були запрошені по три представники від основних політичних партій Галичини і Буковини, вище греко–католицьке духовенство. На цих зборах було обрано Українську Національну Раду, яка стала представницьким органом українського народу в Австро–Угорщині. Національна Рада проголосила Українську державу на всій українській етнографічній території Галичини, Буковини та Закарпаття і закликала національні меншини включити до Ради своїх представників. Президентом Української Національної Ради обрано Євгена Петрушевича.
Тим часом польські політичні діячі 28 жовтня 1918 створили у Кракові Польську ліквідаційну комісію, яка мала 1 листопада прибути до Львова і за допомогою військових частин захопити владу над українськими землями для Польської держави. Виходячи з цього, 30 жовтня УНРада поставила перед австрійським урядом вимогу передати їй всю повноту влади в Галичині. Однак намісник Галичини відмовився. Тоді на спільному засіданні членів УНРади і Військового комітету було вирішено взяти владу в місті збройним шляхом. Військовий комітет було перейменовано в Українську генеральну команду, яка мала керувати переворотом.
Штабом повстання став Народний дім у Львові. Повстання розпочалось о 4–й годині ранку. Українські частини, які нараховували 60 старшин і 1500 вояків, зайняли ратушу, намісництво, головну пошту, вокзал, банк. Над ратушею і намісництвом підняли синьо–жовтий прапор. 1 листопада о 7–й годині ранку сотник Дмитро Вітовський склав рапорт Костеві Левицькому про те, що влада у Львові повністю перейшла до УНРади. Згодом було проголошено Західно–Українську Народну Республіку (її президентом став Євген Петрушевич) і розпочалася україно–польська війна.

Про події сторічної давності періоду української революції 1917-1921 років читайте в книгах:
 


Читайте громадянську лірику на сайті Клуб Поезії: http://www.poetryclub.com.ua/rubrpoem.php?lang=ua&rtype=1    
наприклад вірш Перший день падолисту(А. Сіренко) : http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=339970

Немає коментарів:

Дописати коментар