вівторок, 20 грудня 2016 р.

Джеймс Хедлі Чейз (Англія)

Джеймс Хедлі Чейз – автор славнозвісних англійських детективів

 24 грудня 2016 року виповнюється 110 років від дня народження Джеймса Хедлі Чейза (1906-1985), англійського письменника-детективіста
Рене Реймонд Брабазон (1906–1985) — таке справжнє ім'я англійського письменника, широко відомого як Джеймс Хедлі Чейз (писав також під псевдонімами Джеймс Л. Доггерті, Реймонд Маршалл, Емброз Грант), — опублікував свій перший роман «Немає орхідей для міс Блендіш» 1939 року, і вже за п'ять років цю книжку було перевидано мільйонним тиражем. Нині Дж. X. Чейз — загальновизнаний класик детективного жанру, автор близько ста гостросюжетних творів, перекладених багатьма мовами світу.
Біографічних відомостей про письменника дуже обмаль, так, як письменник не полюбляв спілкуватися з критиками, журналістами, біографами. Народився Джеймс Хедлі Чейз в сім'ї відставного офіцера. Батько сподівався, що син обере собі надійну кар'єру банківського службовця, але сам Джеймс вирішив інакше. Уже юного Джеймса Хедлі потягнуло до літератури, проявилася нестримна любов до цікавих книг. Він навчався в королівській школі в Рочестері і вже тоді виявляв прагнення до незалежності, самостійності і у вчинках, і в намірах; до цього його підштовхувало і читання цікавих пригодницьких книг.
Після закінчення навчання змінив декілька місць роботи. Його перший роман "Ніяких орхідей для міс Блендиш" побачило світло в 1939 році. У той час Джеймс працював продавцем в книжковому магазині. Цей твір відразу став бестселером. І у віці 33-х років (після написання першого роману) Джеймс визначив свою майбутню кар'єру.
За своє життя Чейз написав більше 100 романів. Частіше усього його герої жили в Америці, хоча сам Джеймс бував в США всього кілька разів. Сюжети гучних бестселерів "Ця не моя Справа", "Я сміятимуся останнім", "Яблучне бренді", "Змусьте танцювати мерця", "Єва" і інші були узяті з різних довідників, карт, енциклопедій і з творів американських авторів. Незважаючи на таку кількість виданих книг, кожен роман Чейза ретельно продуманий і написаний прекрасною, добротною мовою, усі сюжети дуже динамічні і заворожуючі.
 "Майстер поліцейського детектива", як називали Джеймса, успішно пробував себе і в якості сценариста Його фільми такі ж гарні і захоплюючі, як і романи. Найбільш популярні і відомі  його фільми - це "Прекрасним літнім ранком", "Поворот дверної ручки", "Остання сторінка", "Жебрак і красуня".
Чейз не любив втручання в його особисте життя, тому вів дуже непомітний і потайний спосіб життя. Моменти його біографії досить мізерні і маловивчені. Відомо, що він дуже любив подорожувати, працював деякий час редактором журналу Королівських ВПС. Майже усе життя Чейз прожив в Швейцарії. Там він і помер 6 лютого 1985 року.
  
  

Цитати з творів Д.Х.Чейза:
«Мёртвые не кусаются» — детективний роман, написаний  в 1939 році:
-               А иных людей хлебом не корми, дай только им поторговаться.
-               Впервые в жизни она поняла, что такое иметь рядом мужчину. Ее не нужно было сейчас принуждать или советовать. Ей говорили, и она слепо повиновалась.
-               Опасный тип. Мужик, который не пьет, не курит и не знается с девочками. От него надо держаться подальше.
-               ..слишком много развелось холодных баб.
-               Ведь вы, бабы, все на одну колодку. Что есть у одной, то есть и у другой, верно?
-               Кто больше платит, тому и больше служат.
Роман «Нет орхидей для мисс Блэндиш» (1939 р.)
-               Миром правят женщины и деньги!
-               «Когда у тебя много денег, - совсем расстроился Бэйли, - то начинаешь вести себя, как свинья».
-               Женщины, — усмехнулся он. — Они придумают любую уловку, чтобы сохранить лицо.
-               Ты никогда не страдала, а люди, не испытавшие страданий, не ценят ничего на свете.
-               Все мужчины одинаковы. Фрэнки был такой же. Все, что вас интересует, это мое тело и как я выгляжу. А что я чувствую, вас это не касается.
-               Если пирожное вкусное, какая разница, из чего оно сделано, — заметил он.
-               А если бы я была некрасива, Эдди? Посмотрел бы ты на меня? Конечно нет! А ведь это была бы та же самая я.
-               Люди любят раскаявшихся грешников. Они импонируют им даже больше, чем герои.
-               Ненавижу этих газетчиков! Вечно вынюхивают, шпионят, не оставляют в покое! Им наплевать, что они причиняют боль, вонючие подонки!

-               современные женщины только и думают, что о деньгах.


Немає коментарів:

Дописати коментар