пʼятницю, 6 липня 2018 р.

Поцілунок в мистецтві


6 ЛИПНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОЦІЛУНКУ

Сьогодні всі бажаючі можуть «обмінюватися своїми душами» на повних правах — 6 липня відзначається Всесвітній день поцілунку.
Цьомки, чмоки, поцілунки,
Для душі це подарунки,
Дружні, ніжні та пристрасні,
Всі вони – завжди прекрасні!
В них сьогодні іменини,
Зі всіма вітайтесь ними,
Цілуйтесь весело й завзято,
І поцілунок створить свято!
Історія
Виникло це незвичайне та романтичне свято наприкінці 19 століття у Великій Британії і носить відповідну назву «World Kissing Day». А через сто років Організація Об’єднаних Націй затвердила День поцілунків, і свято набуло статусу міжнародного.
Традиційно цього дня по всій планеті проходять святкові заходи, конкурси та змагання, пов’язані з поцілунками. На деяких навіть розігруються призи за найдовший, найпристрасніший або за найбільш незвичайний та красивий поцілунок.
Усю свою історію люди проявляли почуття через поцілунок. Коли ми опиняємося в романтичній ситуації або бачимо кохану людину, у нас виникає перше бажання – поцілувати її. Коли ж з’явився такий прояв кохання, як поцілунок? Є кілька версій. Перша – ритуальна, вона розповідає, що спочатку поцілунок був направлений до божеств як вищий прояв довіри. Пізніше в людей з’явилася віра в те, що під час поцілунку відбувається обмін душами. Ще одна популярна версія – антична, розповідає про те, що відтоді як розгніваний Зевс розділив чоловіків та жінок, вони намагаються знайти свою втрачену половинку через поцілунок.
Із словника української мови
ПОЦІЛУНОК, нку, ч. Дотик губами до кого-, чого-небудь як вияв любові, ласки і т. ін. Брати, обмінявшись щирим поцілунком, пішли на спочинок (Фр., VI, 1951, 219); Цілує [Лукаш] її довгим, ніжним, тремтячим поцілунком (Л. Укр., III, 1952, 215); [Стьопа:] Дванадцять годин... Тисячі закоханих прощаються останнім поцілунком і зустрічаються першим (Корн., І, 1955, 87); * Образно. Ми за руки взялися. На лице твоє миле ліг ясного проміння поцілунок палкий (Сос., II, 1958, 60); * У порівн. Море гойдалось. І як тільки воно одхилялось од скелі, вона одкривала червоні ясна. Але зараз м'яким любовним рухом, як поцілунком, море знов затуляло той свіжий здоровий рот (Коцюб., II, 1955, 299); // Звук, що супроводить такий дотик. Тихли згодом слова, чувся шепіт і довгий, щемливий поцілунок... (Хотк., II, 1966, 31); Гільом почув два поцілунки: мати поцілувала сина і син поцілував матір (Сміл., Крила, 1954, 43); // Ніжний привіт, переданий усно або в листі. Моє щире вітання і поцілунки дядині, Ліді і всім нашим (Л. Укр., V, 1956, 133); Знаю - любить [Марійка] мене, Знов пишу: «Приїзди! ..» «Не спіши!» шле одвіт з поцілунками (С. Ол., Вибр., 1959, 198).
Осипати (всипати, обдавати, покривати, окривати і т. ін. ) поцілунками кого, що - гаряче цілувати. Тільки ловила [мати] діток коло себе, схоплювала та й поцілунками всипала та усе голосніш ридала (Вовчок, І, 1955, 294); - Може, й голова злетить к чорту... - Не дай боже! Що ти говориш? - жахалася Орися, пригортаючи до себе його кучмату голову та покриваючи її поцілунками (Тют., Вир, 1964, 267);
Посилати поцілунки - подавати знаки привіту рукою від губ у напрямку до когось. В кімнаті з'являється сестра-жалібниця. Вона без церемоній випроваджує гостей... Тайах із Севом виходять, усміхаючись нам і посилаючи поцілунки (Ю. Янов., II, 1958, 135); Поцілунок рукою (повітряний, летючий) - знак привіту, переданий рукою від губ у напрямку до когось. Біжить [Любов] на веранду, спиняється, обертається і посилає Орестові скілька поцілунків рукою (Л. Укр., II, 1951, 60); Хотіла [Зоя] розцілувати його, але він.. так замахав руками, що Зоя не могла приступити до нього. Послала йому повітряний поцілунок і з тим пішла (Земляк, Гнівний Стратіон, 1960, 222); Вибігає [Лісова], пославши Мелешкові летючий поцілунок (Коч., II, 1956, 490).
***
Поцілунок [від] Іуди - зрадницький вчинок під виглядом доброзичливості, приязні.
***
Ґустав Клімт - видатний художник і дамський улесник. Його картина "Поцілунок" - один з найбільш поширюваних витворів мистецтва. Найвідомішу картину Ґустава Клімта (Gustav Klimt) "Поцілунок" тисячі разів увічнювали не лише на репродукціях, але й на кавових чашках, футлярах для окулярів, краватках тощо. Засновник модерну в австрійському живописі - улюбленець публіки. Його творчість вважають уособленням еротизму в живописі.
Ґустав Клімт народився 14 липня 1862 року. Родина його жила в бідності, цікавих життєвих перспектив не передбачалося. Але юнак отримав стипендію і пройшов курс навчання у віденському художньо-ремісничому училищі із спеціалізацією на живописі в контексті архітектури.
Один граф замовив у Густава портрет двох людей, де він і його кохана дівчина цілуються. Граф дав Клімту медальйон, звідки він повинен був перемалювати даму. Готова робота сподобалася замовнику, але йому не давало спокою те, що губи закоханих так і не стикаються. Художник сказав йому, що він, в першу чергу, хотів передати настрій, атмосферу і бажання людей зануритися в поцілунок. З цим граф і пішов.
Через якийсь час Густав зізнався, що поки він писав цю картину, він нібито закохався в дівчину з медальйона і не зміг намалювати, що вона цілується з іншим. Правда це чи ні, ніхто не знає, але картина саме в такому вигляді збереглася до наших днів.

***

Картину Олександра Ройтбурди з серії «Прощавай, Караваджо!» у 2009 р. було продано на лондонському аукціоні “Phillips de Pury & Co” за $97 тис. Цікаво, що надихнув художника на створення серії успішних картин резонансний випадок: викрадення з Одеського музею західного і східного мистецтва роботи Караваджо «Поцілунок Іуди».
Електронні джерела:
     Моріак Ф. Поцілунок, дарований прокаженому (збірка) [Електронний ресурс] Франсуа Моріак. – Режим доступу: http://chtyvo.org.ua/authors/Mauriac_Francois/Potsilunok_darovanyi_prokazhenomu_zbirka/. - Назва з екрану. – Дата звернення: 6.07.18
До книжки відомого французького письменника, лауреата Нобелівської премії Франсуа Моріака (1885—1970) ввійшли романи «Старосвітський хлопчина», «Агнець», «Поцілунок, дарований прокаженому» та повість «Мавпуля». Ці твори підтвердили його реноме тонкого майстра психологічного аналізу, творця родинних саг французької провінції. Книжка розрахована на широке коло читачів.
Яворський М. Поцілунок Лева Роман /Михайло Яворський [Електронний ресурс] . – Режим доступу: http://chtyvo.org.ua/authors/Yavorskyi_Mykhailo/Potsilunok_Leva/
Автор на тлі особистого життя змальовує українські реалії Другої світової війни. Із патріотичним запалом молодої людини він розпочинає дорогу в доросле життя із окупованого Львова, як член таємної націоналістичної Організації продовжує її битими шляхами Центральної України і раптом… усі поривання зупиняють в’язниці. Спочатку – для політичних в’язнів на Лонцького у Львові, а потім – краківська Монтелюпа. Війна очима головного героя далеко не така, якою описують її підручники з історії. Боротьба маленької людини– ось про що ця книжка, боротьба за життя, за волю, за завтрашній день, за проміння, яким сонце кожного ранку цілує її обличчя

Любов очима художників: 8 поцілунків в мистецтві [Електронний ресурс] . – Режим доступу: https://vogue.ua/ua/article/culture/art/lyubov-glazami-hudozhnikov-poceluy-v-proizvedeniyah-iskusstva.html . - Назва з екрану. – Дата звернення: 6.07.18
Обійми та поцілунки [Електронний ресурс] . – Режим доступу: https://korali.info/obryadi/obiimi-ta-pocilunki.html  - Назва з екрану. – Дата звернення: 6.07.18
«Поцілунок крізь мистецтво: вияв ніжності та тепла» [Електронний ресурс] . – Режим доступу:  http://www.museum-ukraine.info/?p=4323 . - Назва з екрану. – Дата звернення: 6.07.18


Підготувала: Л. Данилекно

Немає коментарів:

Дописати коментар