понеділок, 2 липня 2018 р.

ФРАНЦ КАФКА _ 135


ФРАНЦ КАФКА - ВИДАТНИЙ ТА НЕЗНАНИЙ

3 липня 2018 року - 135 років від дня народження
Франца Кафки (1883-1924),
німецького письменника
Франц Кафка (нім. Franz Kafka; 3 липня 1883, Прага, Австро-Угорська Імперія — 3 червня 1924, Відень, Австрія) — один із найвизначніших німецьких письменників XX ст. єврейського походження, більшу частину робіт якого було опубліковано посмертно. Його твори просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом та вищим авторитетом, вони здатні пробуджувати в читачеві відповідні почуття тривоги, вони є унікальним явищем в світовій літературі.
 За життя Кафки опубліковано всього декілька коротких розповідей, що склали дуже малу частину його робіт, і його творчість не приваблювала багато уваги, доки посмертно не були видані його романи. Перед смертю він доручив своєму другу та літературному агенту — Максу Броду — спалити все ним написане без виключення. Його коханка Дора Дімант дійсно знищила рукописи, якими вона володіла, але Макс Брод не скорився волі покійного та опублікував більшу частину його робіт, які незабаром почали привертати до себе увагу. Вся його опублікована творчість, окрім декількох чеськомовних листів, була написана німецькою.
Сам Кафка опублікував чотири збірки — «Споглядання», «Сільський доктор», «Покарання» та «Голодар» — перший розділ роману «Америка» («Кочегар»), а також декілька інших коротких новел. Проте головні його твори — романи «Америка» (1911—1916), «Процес» (1914—1918) та «Замок» (1921—1922) — залишилися різною мірою незавершеними і побачили світ вже після смерті автора і всупереч його останній волі.
В Україні за його творами знято фільми: «Людина К.» (1992) та «Співачка Жозефіна й мишачий народ» (1994, удостоєний призів на кінофестивалі «Кіношок-94» в Анапі, «Молодість-94» в Києві, Каїрському міжнародному кінофестивалі, кінофестивалі «Література і кіно» в Гатчині тощо).
Франц Кафка Процес /Перекл. П. Таращук, Н. Сняданко; Передм. Д. Затонський; Іл. І. Яхін . – Х.: Фоліо, 2014. -  341с.
До книги відомого австрійського письменника Франца Кафки (1883—1924) увійшли роман «Процес» та оповідання «Вирок», «Перетворення» й «Голодомайстер». Творчість Ф. Кафки можна вважати автобіографічною. Події особистого життя письменника, його стосунки з нареченою знайшли своє літературне втілення в романі «Процес», де заручини автора перетворюються на арешт героя, а «суд» над ним, тобто розрив заручин, обертається стратою… Світ творів Кафки дивовижний тим, що в ньому всі — невільники. Ані герої, ані читачі не мають змоги виплутатися з невідступного абсурду життя.
Франц Кафка Перевтілення /Текст на укр.. та нім. мові . – Х.: Фоліо, 2015. -  189 с.. – (Видання з паралельним текстом)
Головний герой новели Франца Кафки - Грегор. Він працював комівояжером (укладачем угод), фінансово забезпечував себе, батьків і сестру. Але тільки до фатального ранку, коли Грегор прокинувся комахою. Автор подає перевтілення героя, не як якусь дивовижу, а швидше як раптову хворобу. І з того ранку життя чоловіка летить шкереберть: родина і колеги відвертаються від нього, його вважають монстром, який не розуміє людей (Грегор розуміє, але його - ні), твариною, замикають у кімнаті без будь-яких зручностей, знущаються, ненавидять за зіпсоване життя (тепер раніше безробітні родичі повинні забезпечувати себе самі). Мені здається, через перевтілення автор показує, як один випадок, чи то хвороба, чи вчинок, можуть змінити ставлення до людини. Він намагається донести, що суспільство не приймає не таких у поганому сенсі слова. А хіба ви не помічали нічого такого у високорозвиненому двадцять першому столітті? Грегор-комаха міг би стати відомим, єдиною у своєму роді людинокомахою, знаменитістю. А натомість був полоненим власної родини. Це влучна метафора, адже тут говориться не зовсім про комаху, а про людину, яка в силу обставин разюче відрізняється.

ЗНАЙОМТЕСЬ ІЗ ТВОРАМИ ТА ПИСЬМЕННИКАМИ СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар