понеділок, 23 березня 2020 р.

Ювілей поета

МАКСИМУ РИЛЬСЬКОМУ – 125

«Поет — це людина, що палко любить слово, як найгострішу зброю…  Поет любить слово. Але він — не слуга слова, він — його володар.»                                                         М. Рильський

19 березня 2020 року виповнюється 125 років від на народження  українського поета, літературного та громадського діяча Максима Тадейовича Рильського. Близько шістдесяти років тривала  його діяльність в українській поезії, в якій він посів одне з перших місць після Івана Франка і Лесі Українки. Він був головою правління Спілки письменників України (1943-1946), протягом двадцяти років – директором Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР. Був головою Українського і Міжнародного комітетів славістів. Його твори були удостоєні високих державних нагород: Ленінської премії (1960) – за книги «Троянди і виноград» та «Далекі небосхили», Державної премії СРСР (1943,1950) – за книги воєнних років «Слово про рідну матір», «Світла зброя», «Світова зоря» і за переклад ««Пана Тадеуша» А. Міцкевича.
 Поет народився 19 березня 1895 р. в сім’ї українського культурного діяча, економіста та етнографа Т. Рильського. Його дитячі роки минули в селі Романівка на Житомирщині (тепер Попільнянського району). Він зростав у дружбі з селянськими дітьми і палкому, як він сам писав, замилуванні природою. В 1908 р. Максим поступив до третього класу гімназії у Києві. Великий вплив на формування його світогляду мав композитор М. Лисенко, у якого мешкав гімназист.
  Писати почав рано – перший його вірш був опублікований уже в 1907 р., а через три роки побачила світ дебютна збірка «На білих островах» (1910 р.).
  З 1915 р. М. Рильський – студент Київського університету, медичного факультету, через два роки продовжить навчання на історико-філологічному, але революція, громадянська війна змусили його перервати освіту і переїхати в село Вчорайше Ружинського району, а потім у рідну Романівку, де він вчителюватиме у початковій школі аж до осені 1923 р.
  Пізніше, в Києві, вже маючи відоме літературне ім’я, деякий час викладає стилістику і практику перекладу в Українському інституті лінгвістичної освіти. У літературних колах М. Рильський належав до групи «неокласиків». Цією обставиною спричинено, що його теж не обминули репресії: 1931 р. він півроку пробув «під слідством» в ув’язненні, доки не був звільнений "за відсутністю достатніх даних для обвинувачення й суду».
  Напружена літературна праця М. Рильського тривала й у майбутні роки, хоча політичний клімат тоталітарної держави обмежував творчу свободу й багато в чому деформував тематику та ідейний зміст його поезії.
У роки Великої Вітчизняної війни його поезія почала відроджуватись, зазвучала по-новому, справді натхненною мовою. Патріотичні твори М. Рильського «Слово про рідну матір» і бгато інших гаряче сприймались і на фронті, і в тилу. У повоєнні десятиліття у житті поета були трагічні часи. Безжально несправедлива критика, відкрите політичне гоніння. Але були й роки високого творчого піднесенн, які сам поет назвав добою свого «третього цвітіння», на жаль, останнього, передзимного…
  Творче відродження поета припадає на пам’ятну «відлигу» в житті суспільства, що почалася в середині 50-х років. Поетичні збірки цього останнього періоду в житті М. Рильського «Троянти й виноград» (1957 р.), «Далекі небосхили» (1959 р.), «В затінку жайворонка» (1961 р.) та інші – гідно вивершують його творчу біографію.
М. Рильський – один з найвидатніших в українській та світовій літературі майстрів художнього перекладу з російської, польської та французької літератур, які він досконало знав.У польській літературі його увагу привертали великі романтики ХІХ ст. – А.Міцкевич, Ю. Словацький, Ю. Тувім, у французькій – П. Корнель, Ж. Расін, Ж.-Б. Мольєр, Вольтер, В. Гюго та інші. А ще були «Король Лір» та «Дванадцята ніч» в Шекспіра, численні зразки лірики Гете, Гейне та сучасною українською мовою перекладено «Слово про Ігорів похід». Вагому спадщину залишив М. Рильський в галузі літературно-художньої критики і літературознавства та фольклористики, етнографії, мистецтвознавства, лінгвістики.
  Помер М.Т. Рильський після тяжкої хвороби 14 липня 1964 року. Через усе життя проніс він синівську вірність рідному краю, материнській пісні, друзям дитинства, з якими ріс, вчився розуміти життя.

КНИГИ АВТОРА

Рильський М. Т. Вибрані твори: у 2 томах Том 1: Вірші. Поеми. / Укладачі: Колесник В. Л., Панченко В. Є., Слободяник А. Я.; Вступна частина: Панченко В. Є. . - Видавництво: К.: Видавництво «Укр. енциклопедія» ім. М. П. Бажана, 2005 . – 608 с.
Анотація: «Вибрані твори» М.Т. Рильського у двох томах – перше з видань започаткованої видавництвом «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана багатотомної серії «Бібліотека Української Літературної Енциклопедії: вершини письменства», в якій випускатимуться кращі твори видатних майстрів української та світової літератури, представлених в УЛЕ.
У першому томі вміщено вірші та поеми, написані Максимом Рильським у різні періоди творчої діяльності. Вони дають можливість осягнути основні теми і мотиви поетичної спадщини митця, відчути неповторний світ образів, дум і поривань автора, просвітлено-життєлюбний дух поета.
Том супроводжується ґрунтовною вступною статтею, науково-енциклопедичними коментарями та примітками, бібліографією тощо.
Для широкого кола читачів

Рильський М. Т.   Яблука доспіли, яблука червоні!.. / Упорядник: Ільєнко І. О. ; Передмова: Драч І. Ф.  . - Видавництво: К.: Веселка, 1986 . - 343  с.
Анотація: У збірці поезій М. Т. Рильського (1895-1964), видатного українського радянського діяча, лауреата Ленінської і Державної премій СРСР, ніби сконцентровані глибокі роздуми про життя і любов до Батьківщини, про людину нового соціалістичного суспільства, про роль мистецтва у вихованні високих і благородних почуттів.
Для широкого кола читачів.

  

Читайте більше:
«Я ніколи не сидів у нього на колінах»: як онук Максима Рильського зберігає пам'ять про діда [Електронний ресурс] //Українська правда/ А.Шапоренко. – Режим доступу: https://life.pravda.com.ua/society/2018/06/14/231575/  . – Назва з екрану
Вірші М. Рильського. – Режим доступу: http://poetyka.uazone.net/rylsky/rylsk22.html
«Дощ» Вірш М. Рильського. – Режим доступу https://www.youtube.com/watch?v=v6GoDPNRpSw

Немає коментарів:

Дописати коментар