середу, 25 березня 2020 р.

Пагутяк Галина та її твори

ЗАГАДКОВА ТА ТАЄМНИЧА ГАЛИНА ПАГУТЯК

«Це світ змінився, а не я»    Г. Пагутяк

Галина Пагутяк - відома українська письменниця, яка є автором безлічі книг як для дітей, так і для дорослих. У своїх творах вона відкриває власну душу і багатий внутрішній світ. Згідно відгукам самої Галини, починаючи свій письменницький шлях, вона не намагалася сподобатися уже усталеним письменникам і критикам або читачеві, вона знала, що, врешті-решт, її оцінять. Вона писала, тому що цього просила її душа і тематику вона теж вибирала, прислухаючись до себе і внутрішнім голосам. Згідно рецензій до її робіт, письменниця відкриває перед читачем неймовірний фантастичний світ, при цьому змушуючи його повірити в реальність описаного, так що легко можна втратити нитку дійсності.
Галина Пагутяк (Москалець) народилася 26 липня 1958 року в селі Залокоть Дрогобицького району на Львівщині, згодом родина переїхала в село Уріж. Наймолодша з трьох доньок.
Вважає себе нащадком молдовського господаря Дракули (Влад Цепеш із роду Басарабів, або, як ще його називає Галина Пагутяк, Влад Басараб).
Вищу освіту здобула на філологічному факультеті Київського держуніверситету ім.Т.Шевченка. Працювала в школі, у Дрогобицькому краєзнавчому музеї, Львівській картинній галереї.
Як прозаїк дебютувала в журналі «Дніпро» повістю «Діти» (1981 р.). Через рік у письменницькому видавництві України вийшла її перша книга під тією ж назвою.
Авторка книг: «Діти» («Повість про Марію і Магдалину»; «Філософський камінь (1982); «Господар» (1986), «Гірчичне зерно» (1990); «Записки Білого Пташка» (1999) «Захід сонця в Урожі» (2003), «Писар Східних Воріт Притулку» (2003), «Втеча звірів, або Новий Бестіарій» (2006), «Слуга з Добромиля» (2006), «Мій Близький і Далекий Схід» (2009), «Урізька готика» (2010), «Сни Юлії і Германа» (2011), «Уріж та його духи» (2012), «Кожен день — інший» (2013) та інших.
Лауреат Шевченківської премії 2010 р. за книгу прози «Слуга з Добромиля». Двічі лауреат літературної премії «Портал» за книги «Книгоноші з Королівства» та «Зачаровані музиканти».
Бібліографія
Книги:
«Діти» К.: Радянський письменник, 1982 (Діти (роман); Повість про Марію і Магдалину; Лялечка і Мацько; Філософський камінь (роман))
«Господар» К.: Радянський письменник, 1986 (Господар (фантаст. роман); Соловейко (повість))
«Потрапити в сад» К.: Молодь, 1989 (Компроміс (роман);Трагічні оповідання (цикл))
«Гірчичне зерно» К.: Радянський письменник, 1990 (Повісті)
«Записки Білого Пташка» К.: Український письменник, 1999 (Смітник Господа нашого (роман); Радісна пустеля (роман); Записки Білого Пташка (повість))
«Захід сонця в Урожі» Л.: Піраміда, 2003 (Романи: Смітник Господа нашого;Книга снів і пробуджень. Повісті: Захід сонця в Урожі та інші)
«Писар Східних Воріт Притулку» Л.: Піраміда, 2003 (Роман)
«Королівство» Тернопіль: Джура, 2005 (Роман)
«Втеча звірів або Новий Бестіарій» Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006 (Казкова повість)
«Слуга з Добромиля» Київ: Дуліби, 2006 (Роман)
«Книгоноші з Королівства» Пригодницький роман. — Тернопіль: Джура,2007
«Мій Близький і Далекий Схід» Повість та есеї. — Львів, ЛА «Піраміда», 2009
«Урізька готика» Київ: Дуліби, 2010 (Роман)
«Зачаровані музиканти» К.: Ярославів Вал, 2010 (Роман)
«Сни Юлії і Германа» К.: Ярославів Вал, 2011 (Роман)
«Зачарованные музыканты»  — Саарбрюкен: YAM publishing, 2012 (роман, переклад російською – В.И.Щербаков)

Твори та про неї на сайтах:



Особистий сайт http://pahutyak.com/

Цікаві факти
Галина Пагутяк обожнює котів. В її квартирі разом з нею проживає 5 домашніх улюбленців.
Місцем дії багатьох її творів є рідне село письменниці Уріж. Саме в Урожі, за словами самої Галини Пагутяк, їй відкрився дивний світ людських вірувань про потойбіччя, до яких вона ставилася більш, ніж серйозно. Саме село, що є сусіднім з батьківщиною Франка — Нагуєвичами, вона вважає дуже містичним та загадковим.
Наймістичнішим письменником України, як часто називають її, сама письменниця вважає Франка.
За мотивом переказу Франка про спалення опирів в Нагуєвичах під час холери 1831 р. Галина Пагутяк написала роман «Урізька готика», який авторка відносить до вершинних своїх творів.
Галина Пагутяк — особлива мандрівниця. Подорожі селами Галичини вилилися 2014 р. в незвичайну книгу розповідей, кілька днів у Туреччині — у повість «Новий рік у Стамбулі». Часто буває в Ізраїлі, а Єрусалим вважає найтаємничішим містом світу, яке володіє неабиякою харизмою. У своїх творах показує власну зацікавленість країнами Близького Сходу. Коли американці та місцеві мародери розгромили музей в Багдаді, письменниця написала повість «Брат мій Енкіду».
Намагається не писати твори від свого імені після цікавого випадку з читачем. Чоловік думав, що Галина Пагутяк їздить на візку, бо прочитав її повість «Соловейко», де головна героїня викидується із вікна та стає інвалідом.
З НОВИХ НАДХОДЖЕНЬ


  

Пагутяк Г. Небесна кравчиня [Текст] : Книга беззахисності: Рромани, повісті/Галина Пагутяк.—Львів: ЛА «Піраміда», 2017.—300 с.—(Серія «ПРИВАТНА КОЛЕКЦІЯ»)
Пагутяк Г. Жорстокість існування [Текст] : Книга есеїстична: роман-есей, есеї, щоденникові записи/Галина Пагутяк.—Львів: ЛА «Піраміда», 2017.—280 с.—(Серія «ПРИВАТНА КОЛЕКЦІЯ»)
Пагутяк Г. Зачаровані музиканти. Слуга з Добромиля [Текст] : романи. Книга містична/Галина Пагутяк.—Львів: ЛА «Піраміда», 2019.—292 с.—(Серія «ПРИВАТНА КОЛЕКЦІЯ»)

«НЕБЕСНА КРАВЧИНЯ».     Книга беззахисності.

"На світі є дуже мало речей, яких неможливо уникнути. Наприклад, смерті чи беззахисності. Смерть можна полегшити надією на інше життя, беззахисність - надією на захист. Але у вічності ми беззахисні і смертні". Ці слова Галини Пагутяк можуть бути лейтмотивом до всієї книжки "Небесна кравчиня", хоча кожен її твір має власний ключ до прочитання. До "Книги беззахисності" з майбутнього десятикнижжя письменниці ввійшли повісті "Соловейко", "Гірчичне зерно" та "Небесна кравчиня", романи "Смітник Господа нашого" і "Біографія Леонтовича". Ця книга відображає важкий шлях і вперту боротьбу беззахисної людської душі у нашому жорстокому світі.

“ЖОРСТОКІСТЬ ІСНУВАННЯ”      Роман-есей
“Erarre humanum est  - людині властиво помилятись. Але це стосується лише її розуму, а не серця”
 У своєму романі письменниця, як вдумливий есеїст-філософ, ставить точний діагноз розвитку сучасного суспільства і, глибоко осмислюючи наболілі теми сьогодення, шукає шляхів порятунку людини від тотальної жорстокості та байдужості.

 “ЗАЧАРОВАНІ МУЗИКАНТИ, СЛУГА З ДОБРОМИЛЯ”. Книга містична

До книги містичної прози відомої української письменниці ввійшли два знакові її романи - "Зачаровані музиканти", один із вершинних її творів (за словами Михайла Слабошпицького), та "Слуга з Добромиля", відзначений Національною премією України імені Тараса Шевченка 2009 р. Надзвичайно природня й артистична проза Галини Пагутяк зачаровує і не залишає людей байдужими.







____________________

Немає коментарів:

Дописати коментар