пʼятницю, 27 березня 2020 р.

ВОЛОДИМИР ЛИС







Володимир Лис — відомий український журналіст, знаменитий прозаїк і драматург. Його називають справжнім народним письменником і феноменом сучасності. Він є володарем численних престижних літературних премій, серед яких титул «Золотий письменник України», багаторазовий призер «Коронації слова», автор уже легендарного «Століття Якова» — «Найкращого роману десятиріччя», що ліг в основу однієї з найбільш успішних екранізацій останніх років.

Народився у 1950 році в селі Згорани на Волині. 1977 закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Служив в армії, працював журналістом у районних газетах Волині, Хмельниччини, Херсонщини та Рівненської області. Завідував літературною частиною Рівненського музично-драматичного театру.

У літературі дебютував як драматург, п’ять його п’єс було поставлено в різних театрах України, на українському радіо. У 2007 році став переможцем Першого Всеукраїнського конкурсу радіоп’єс (за п’єсу «Полювання на брата»). Як прозаїк заявив про себе у 1985 році. Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. Письменник відомий також як народний синоптик. Його довгострокові прогнози на цілий рік неодноразово збувалися.

Дружина Володимира Лиса — відома українська поетеса, письменниця і журналістка Надія Гуменюк. Лауреатка літературно-мистецької премії імені А. Кримського. Лауреатка міжнародного літературного конкурсу«Коронація слова»: диплом 2011 року за роман «Янгол у сірому», спеціальна премія 2013 року за роман-фентезі для дітей «Роденія, або Подорож за веселку», спеціальна премія 2014 року за роман «Енна» та найвища відзнака — I премія конкурсу 2015 року за роман «Вересові меди».

З НОВИХ НАДХОДЖЕНЬ



Століття Якова.
 Лис, В. С. Століття Якова [Текст] : роман / В. С. Лис ; передм. О. Забужко. — Вид.
5-е. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 240 с. : іл.
  Роман — своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття.
У житті старого Якова Меха на короткий час, мов той метелик, з’являється дівча-приблуда. Вона питає, чи любив він колись, — і виринає десь із глибини пам`яті його кохання, і біль втрати, і круговерть війн та режимів, і радощі та горе в родині, і гріхи й каяття
 
 Соло для Соломії
 Як що до історії однієї людини, жінки, котра прагнула звичайного щастя?
 Лис, В. С. Соло для Соломії : роман / Володимир Лис ; передм. Т. Прохаська. - Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2014. – 368 с.
  Вона йде за покликом серця, помиляється сама й легко пробачає помилки іншим, сходить на самий верх величі людського духу та падає у безодню засудження оточуючих… Карколомні події ХХ століття – війна, примусова колективізація назавжди змінили людей, Україну і жінку Соломію.


Країна гіркої ніжності
  Лис, В. C. Країна гіркої ніжності [Текст] : роман / В. C. Лис. — 4-те вид. — Харків :Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 368 с.
 Три покоління однієї родини, три жіночі долі, три щемливі історії, з яких складається вже історія власне країни у жорсткому і несентиментальному ХХ столітті. У неї було дивне ім`я і дивовижна доля. Даза Даздраперма, дочка визначного радянського діяча, у 30-ті роки пройшла крізь пекло дитбудинку для дітей ворогів народу, а згодом опинилася у вирі повстанської боротьбі на Волині... Її донька Віталія, витончена естетка та прихильниця поезії, понесе свій хрест — кохання до кримінального авторитета та боротьбу із власною пристрастю. І навіть молодша, онука Олеся, не уникне випробувань, коли разом з Євромайданом до її життя ввірвуться кохання та зрада… Три покоління однієї родини, три жіночі долі, три щемливі історії, з яких складається вже історія власне країни у жорсткому і несентиментальному ХХ столітті.


Немає коментарів:

Дописати коментар