четвер, 27 квітня 2017 р.

Володимир Рутківський - ювіляр 2017 року

18 квітня 1917 року виповнилося 80 років від дня народження Володимира Григоровича Рутківського (1937),  
українського поета, прозаїка, дитячого письменника, журналіста

Володимир Григорович Рутківський народився 18 квітня 1937 року в селі Хрестителеве на Черкащині в родині вчителів. Його дитинство припало на воєнне лихоліття. Середню освіту здобував у Богодухівській, а згодом – Великобурімській середній школі Чорнобаївського району. Уже тоді Рутківський виявив здібності до історичного пошуку, котрі досі спонукають його не просто писати цікаві історичні твори для дітей, а й відкривати до нього ще не описані, інколи навіть не досліджені періоди вітчизняної історії. Становленню його інтересу до українських старожитностей сприяло те, що члени шкільного гуртка, старостою якого свого часу був Володимир, відшукали в рідному селі залишки найдавнішого тоді поселення в Україні.
Вищу освіту Рутківський здобував спо­чатку в Одеському інституті харчової холодильної промисловості, потім в Одеському політехнічному інституті. Проте зрозумів, що справжнє його покликання – література, тож згодом закінчив Вищі літературні курси в Москві.

Друкується з 1959 року, творчий стаж письменника – понад півсто­ліття. Мешкає в Одесі, пише романи для дітей та юнацтва, серед яких – «Бухтик з тихого затону», «Гості на мітлі», «Канікули у Воронівці», «Сині Води», «Сторожова застава», «Двобій з тінню», «Потерчата», трилогія «Джури» (книга перша – «Джури козака Швайки», книга друга – «Джури характерники», книга третя – «Джури і підводний човен») та ін.
 

Роман «Джури характерники» став переможцем книжкового рейтингу від «Літакценту», роман «Джури козака Швайки» названо «Книжкою року – 2009».


Володимир Рутківський – лауреат премій імені Миколи Трублаїні, імені Лесі Українки, Міжнародного освітнього фонду імені Ярослава Мудрого. У 2012 році письменник став лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка за історичну трилогію для дітей «Джури». Книжку «Джури козака Швайки» написано на українському історичному матеріалі, який з художнього погляду відтворено гарно і яскраво.
Його дилогія "Сині Води: Князь бродників" та "Сині Води: Стріли впритул" повертається до тем життя в українських степах ХIV століття.

Українсько-литовське військо на чолі з князем Ольгердом і татарське військо на чолі з ханами сходяться в герці за контроль над українськими степами – де в багатьох випадках мирно співіснують і дружать українці і татари.

Велике Князівство Литовське і Руське - 300 років забутої історії України
Оповідь починається із пригод ватаги бродників – тогочасних волоцюг, - які схопили невідомого чоловіка. Той чоловік, схоже, непростий.
Бродники хочуть за пораненого викуп, але його рятує сільський хлопчик-сирота Петрик.
Невідомий виявляється Дмитром Боброком (очевидно, йдеться про онука литовського князя Гедиміна Дмитра Коріятовича Боброка-Волинського - оспіваного пізніше героя Куликовської битви 1380-го, який загинув у битві Вітовта з ординцями над Ворсклою в 1399 році - ІП).
Битва над Ворсклою - наслідок ворожнечі Вітовта і Тамерлана, Тохтамиша і Мамая
Тепер доля Петрика і його друга Тимка пов’язана з Дмитром, а доля того – з долею України. Разом герої йдуть через пригоди й небезпеки до однієї з найвизначніших подій української історії – битви при Синіх Водах.

Немає коментарів:

Дописати коментар