понеділок, 12 березня 2018 р.

ВИСТАВКИ ДО ШЕВЧЕНКІВСЬКИХ ДНІВ

Щороку в березні в районній бібліотеці  проводиться цикл заходів до Шевченківських днів. З початком весни запрошуємо на виставки, що знайомлять зі спадщиною Тараса Григоровича Шевченка (9.03.1814-10.03.1861), як митця слова та пензля:
Виставка-подорож «Тарасовими стежками мандруємо в світ»
На ній представлені публіцистичні, науково-дослідницькі, літературознавчі та літературні твори, які розкривають життя поета,  творчу та мистецьку спадщину, показують Шевченка як творця епічних поем, глибокого лірика, видатного драматурга та художника. У нових виданнях поряд з оригіналом подано літературні переклади англійською, німецькою, польською мовами.
Творчість Тараса Шевченка багатогранна й невичерпна, вона відобразила в собі всі сторони життя української нації в різних часових пластах. А образ жінки  у поетичному слові та в живописі супроводжує його протягом всього життя, про це розкриває перегляд літератури «Жіночі образи у творчості Тараса Шевченка»

 Його прекрасні поеми «Причинна», «Катерина», «Наймичка», «Марія» зображують надзвичайно виразні й глибокі жіночі типи, українських жінок — закоханих і щасливих, зневажених і гордих, жінок-покриток і жінок-матерів, ладних віддати своє життя заради дитини. Образ жінки в поезії Т. Шевченка опоетизований, він є символом самої України, прекрасної й сумної Батьківщини Великого Кобзаря, яка дала йому непересічний талант, та не дала долі, так само як не могла дати долі своїй дитині покритка Катерина. Узагалі, до жінки-матері поет ставиться з любов’ю і повагою. І, можливо, жодному поетові після нього не вдавалося створити такі глибокі й правдиві у своїй простоті жіночі образи. У багатьох своїх творах Шевченко розкрив невимовно тяжку долю жінки-матері, жінки-кріпачки, жінки-покритки.
У ранній ліриці Т.Шевченко в образах ліричних героїв, персонажів поеми "Катерина", "Тополя", "Наймичка", "Мар'яна-Черниця" проказував свої переживання І лише на засланні та в останні роки життя Т.Шевченко розкриває таємницю свого серця, пише глибоко інтимні поезії, присвячує їх жінкам, які залишили в його пам'яті слід, як наприклад, Ганна Закревська та інші .
Жіночі образи показані і на полотні, у його живописі.

Запрошуємо оглянути художні та літературні твори на виставках та продовжувати знайомство з творчою спадщиною Т.Г. Шевченка разом з численними виданнями в бібліотечному фонді.

Пр. бібліотекар ЦБ Л.М. Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар