вівторок, 26 червня 2018 р.

ЕРІХУ МАРІЇ РЕМАРКУ - 120


120 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
ЕРІХА МАРІЇ РЕМАРКА
(1898-1970)

Еріх Марія Ремарк — один із найпопулярніших та улюблених німецьких письменників двадцятого століття. Автор таких романів як «На Західному фронті без змін» (1929), «Три товариші» (1936), «Тріумфальна арка» (1945) і «Чорний обеліск» (1956).
Ремарк народився в Оснабрюке, Германія, у католицькій робочій родині 22 червня 1898 року. У 18 років він потрапив до армії, а 12 червня 1917 року був направлений на Західний фронт. 31 червня отримав поранення у ліву ногу, праву руку й шию та провів останок війни у воєнному госпіталі у Германії. Після війни він працював бібліотекарем, вчителем, журналістом, редактором, бухгалтером.
У 1929 році опублікували свій найбільш відомий роман — «На західному фронті без змін» під псевдонімом Еріх Марія Ремарк (він змінив друге ім’я на честь своєї матері, яка померла у 1918 році), який описував жорстокість війни з точки зору 20-річного солдата. Потім вийшли ще кілька антивоєнних творів; простою, емоційною мовою в них реалістично змальовувалася війна і післявоєнний період..
У жовтні 1925 року Ремарк одружився на Ільзі Ютті Замбоні, колишній танцівниці. У 1958 році Ремарк одружився на голлівудській актрисі Полетт Годар. В тому ж році повернувся до Швейцарії, де і прожив решту життя.
У житті Ремарка було багато жінок, але найбільшим його коханням стала Марлен Дітріх. Завдяки цьому роману, був написаний один з найкращих творів Ремарка «Тріумфальна арка». Ремарк присвятив цей роман Марлен, списавши з неї головну героїню роману Жоан Маду.
Помер Ремарк 25 вересня 1970 у віці 72-х років у місті Локарно. Похований на швейцарському кладовищі Ронко в кантоні Тічино. Годар похована поруч з ним.
Еріха Марія Ремарка вважають одним з письменників «втраченого покоління». Ця група «розсерджених молодих людей», які пройшли жахи Першої світової війни і побачили післявоєнний світ зовсім не таким, яким він бачився з окопів. До цього покоління належали також Олдінгтон, Дос Пассос, Хемінгуей і Фіцджеральд. Їх книжки шокували західну публіку
ТВОРИ:
Ремарк Е.М.На Західному фронті без змін. – Х.: Фоліо, 2008
«На Західному фронті без змін» - перший успішний твір Ремарка. Це роман про війну і проти війни. Головний герой - Пауль Боймер - солдат Першої світової. Він називає своє покоління втікачами, бо вони тікають від самих себе, від життя, яке стало таким страшним, що замість того, щоб "любити життя і світ", їм довелося стріляти в них. Вони звикли до окопів і смертей, але не хочуть визнати таке життя нормальним, бо зберегли людяність і здатність дружити.
Роман «Три товариші» (1937) продовжує найвизначнішу для Ремарка тему — тему фронтової дружби, яка підтримує головних героїв, не дозволяючи їм остаточно зневіритися у житті. Тільки такі люди можуть протистояти бездушному світу гендлярства і суцільної байдужості та зневаги до людей, що охопили країну після Першої світової. Любов Роббі і Патриції — це те невимовне диво, що на нього вже і не чекають герої і яке відроджує сподівання, що людяність перемагає завжди.
Е.М. Твори в двох томах / Е.М. Ремарк; Перекл. з нім. Є. Попович. Передм. Д. Затонського. - Київ: Дніпро, 1986
Т.І: На Західному фронті без змін. Три товариші.
Т.2: Тріумфальна арка. Чорний обеліск.
Електронні джерела:
Еріх Марія Ремарк [Електронний ресурс] : Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki_Еріх_Марія_Ремарк  – Дата звернення: 22.06.18. – Назва з екрану

Підготувала: Л. Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар