вівторок, 18 вересня 2018 р.

ЕТНОГРАФІЯ ТА ТРАДИЦІЙНА КУЛЬТУРА


КНИГИ З НОВИХ НАДХОДЖЕНЬ
у Доманівській центральній районній бібліотеці

КНИГИ З УКРАЇНСКОЇ ЕТНОГРАФІЧНОЇ ТА ТРАДИЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ

Якщо пісня - душа народу, а танок - його характер, то народний одяг — це його зовнішність, приваблива і яскрава, вишукана і вибаглива. Традиції українського національного вбрання сягають глибин загальнонародної культури.
Інша книга знайомить читача з іграшками, створеними з тканин і ниток, з глини, дерева, трави, соломи і навіть з сиру. Українська народна іграшка є особливим, яскравим і самобутнім видом декоративно-прикладного мистецтва.


КОСМІНА О. УКРАЇНСЬКЕ НАРОДНЕ ВБРАННЯ. - Київ, 2017
Косміна О. Українське народне вбрання [Текст] = Ukrainian folk costume = Украинская народная одежда / Оксана Юліївна Косміна ; гол. ред. Віргініюс Строля ; відп. ред. Олена Кір’ятська. – Київ : Балтія Друк, 2017. – 62, [1] с. : кол. фот.
Видання знайомить читача з оригінальними зразками традиційного вбрання українців кінця ХІХ – початку ХХ сторіччя, що зберігаються в музеях Києва, Харкова, Львова, Чернігова, Вінниці, Запоріжжя, Переяслава-Хмельницького і приватних колекціях. Альбом містить інформацію про регіональні особливості українських строїв, змінює сталі стереотипи, демонструючи український національний одяг в усьому його багатстві та розмаїтті.
У виданні використані комплекси вбрання з музейних колекцій різних регіонів України. Книга ілюстрована картинами відомих художників у народних мотивах Костянтина Трутовського «Відпочинок у повітці» 187 та «Весільний викуп» 1881; Володимира Маковського «Дівич-вечір» 1882; Федора Кричевського «Наречена». 1910.
Це друге видання книги-альбому (2006, 2017). Книга на українській, російській та англійській мові.

ГЕРУС Л. УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ІГРАШКА. - Київ, 2017
Герус Л. Українська народна іграшка [Текст] = Ukrainian folk toy / Людмила Мечиславівна Герус ; гол. ред. Віргініюс Строля ; відп. ред. Олена Кір'ятська. – [Б. м.] Балтія Друк, 2017. – 61, [2] с. : кол. фот.

Українська народна іграшка здатна зацікавити і дітей як безпосередніх учасників гри, і дорослих в якості потужного засобу виховання, а також як спогади про власне дитинство. Вона захоплює тематикою, довершеною простотою форми, конструктивною вигадливістю, лаконічним декором, емоційною налаштованістю. З іграшками, створеними з тканин і ниток, з глини, дерева, трави, соломи і навіть з сиру, з їх локальним розмаїттям знайомить  читача це видання, багато ілюстроване на основі експонатів Музею етнографії та художнього промислу при Інституті народознавства НАН України (м. Львів), Музею Михайла Грушевського (м. Київ), приватних збірок, авторських творів тощо.

Л.Даниленко


Немає коментарів:

Дописати коментар