понеділок, 10 грудня 2018 р.

Борису Грінченку - 155



БОРИС ГРІНЧЕНКО -  ПИСЬМЕННИК, ВЧИТЕЛЬ, МОВОЗНАВЕЦЬ

9 ГРУДНЯ 2018 року минуло 155 років від дня народження Бориса ГРІНЧЕНКА – письменника, укладача словника української мови, борця за українську незалежність та самобутність. Автор першого фундаментального «Словника української мови» (1907-1909) .

Народився на хуторі Вільховий Яр (Харківська область) у родині відставного офіцера із збіднілих дворян. Вдома батько спілкувався російською мовою, хоча він знав українську, але вживав її лише з селянами. Борис Грінченко грамоті навчився в 5 років, перечитав всю батьківську бібліотеку, почав писати вірші спочатку російською, а під впливом «Кобзаря» Тараса Шевченка українською мовою. Навчався в Харківській реальній школі, у шістнадцять років  його заарештували за «чтение и распространение» забороненої книжки Він вчителював на Харківщині, Сумщині, на Луганщині за запрошенням Христини Алчевської, і за цей час створив кілька підручників для школярів східного регіону, щоб вони вивчали рідну мову. У 1888 році він склав власний буквар, за яким і навчав дітей, а вже за рік підготував книжку для читання «Рідне слово»,  робив переклади відомих творів.
Борис Грінченко став одним з організаторів і першим головою Київського товариства «Просвіта». Це громадська організація, утворена 1868 у Львові з метою культурного розвитку. Його багатогранна діяльність була спрямована на формування української нації і становлення Української держави. Великим Просвітителем ввійшов він в історію України.
Був активним діячем «Братства Тарасівців» - української таємної організації, яка була створена влітку 1891 року на могилі Тараса Шевченка у Каневі. Своїм основним завданням  ставило боротьбу за національне визволення українського народу.
Творчий доробок Грінченка – близько 50 оповідань та повістей. Також він писав драми на історичні теми: «Степовий гість», «Ясні зорі». Перекладав твори Гете, Шиллера, Гюго та інших. Крім того, укладав збірки народної творчості, писав педагогічні праці, а також критичні огляди тогочасного суспільного стану у своїх «Листах з України Наддніпрянської». Ще Грінченко був активним дописувачем критико-бібліографічного відділу журналу «Зоря», в якому публікував свої зведені праці з поточної бібліографії під назвами «Новості української літератури» та «Нові українські книжки».
Псевдоніми: В. Чайченко, Іван Перекотиполе, Вільхівський Б., Вартовий П., М. Гримич, Л. Яворенко.
В останні роки життя Грінченка посилились його переслідування владою. Письменник зазнав недовгочасного арешту. Жандарми довели до смерті його дочку — революціонерку Настю. Змучений туберкульозом, на який захворів ще в шістнадцять років у харківській в'язниці, Грінченко виїздить на лікування до Італії. Письменник помер 6 травня 1910 року. у місті Оспедалетті в Італії. Його тіло було перевезене в Україну й поховане на Байковому кладовищі в Києві.
Уселі Олексіївка Перевальського району розташований «Меморіальний музей Грінченка», який працює з 1998 року. Саме у цьому селі свого часу вчителював Борис Грінченко. Основним надбанням музею вважається прижиттєві видання «Словника української мови». Київський університет імені Бориса Грінченка є вищим навчальним закладом.
 

Борис Грінченко відомий як талановитий письменник, який працював у жанрах прози, поезії та драматургії.  
Перу автора належать такі  твори, як «Батько та дочка», «На розпутті», дилогія «Серед темної ночі», «Під тихими вербами», «Пан Коцький», «Без хліба», «Каторжна», «Сам собі пан»,  «Панько» - новела про героїчний вчинок шахтаря, який врятував товаришів від смерті ціною власного життя та інші.
Одним з найяскравіших творів Б. Грінченка є вірш «Землякам, що раз на рік збираються на шевченкові роковини»  (1898 р.).
Борис Грінченко жив і працював у XIX столітті, але його діяльність і творча спадщина як ніколи актуальні сьогодні.  Хто ж він за переконаннями, покликанням, професією, чому його ім'я вимовлялося багатьма поколіннями людей і    вимовляється нині з щирою повагою і глибокою пошаною?

  
 


Твори, які можна почитати у нашій бібліотеці, це:
Грінченко Б.Д. Зернятка: Вірші, поеми, оповідання. - Київ: Веселка. - 1989. - 272 с.
Грінченко Б. Твори в двох томах. Т1-2./ Борис Грінченко. - К.: Наукова думка,1991.
Грінченко Б.Каторжна: твори шкільної програми для обов'язкового читання та вивчення/ Борис Грінченко. - Х.:  Школа,  2009. - 336 с. -  (Бібліотека шкільної класики) та ін.
У Доманівській центральній районній бібліотеці підготовлено інформаційний буклет та перегляд літератури «Борис Грінченко – великий український просвітитель»





Немає коментарів:

Дописати коментар