пʼятницю, 3 лютого 2017 р.

Книги ювіляри року_2017_1

 КНИГИ ЮВІЛЯРИ 2017 РОКУ

 

180 років роману Ч. Діккенса «Пригоди Олівера Твіста» (1837)


 

«Пригоди Олівера Твіста» — другий роман Чарльза Діккенса, в якому англійський письменник, змальовуючи непривабливу дійсність робітних будинків і світу підліткової злочинності, розповідає про незавидну долю хлопчика-сироти Олівера Твіста.

Роман неодноразово екранізувався, а також послужив основою для мюзиклу «Олівер!» та фільму «Олівер!» на його основі.

Буктрейлер "Пригоди Олівера Твіста". Буктрейлер / Олена Наливайко . – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=ys1lgXt7V4A

Буктрейлер "Пригоди Олівера Твіста"/Тетяна Горобей. – Режим доступу:  https://www.youtube.com/watch?v=9xIijmSfjCA

  

150 років роману Ж. Верна «Діти капітана Гранта» (1867-1868)

 


    
 
 
«Діти капітана Гранта» пригодницький роман, один з найвідоміших у творчій скарбниці Жуля Верна. Роман має своєрідну історію створення: якось до Жуля Верна звернулися члени Французького географічного товариства, занепокоєні тим, що діти погано знають географію, — з проханням написати твір, що привернув би увагу підлітків до цієї науки. Саме так виник задум знаменитого роману, центральним персонажем якого став француз-географ, чиї докладні пояснення супроводжують пригоди героїв у різноманітних екзотичних країнах. Після журнальної публікації з продовженнями упродовж 1865–1867 років у Парижі вийшло друком перше окреме видання (1867).

Роман «Діти капітана Гранта» став першою книгою трилогії Жуля Верна, до якої входять також його пізніші романи «Двадцять тисяч льє під водою» та «Таємничий острів».

145 років книзі Ж. Верна «Навколо світу за 80 днів» (1872)

 

 «Навколо світу за 80 днів» -  пригодницький роман Жуля Верна, 1873
Роман заснований на реальній подорожі американця Джорджа Френсиса Трейна (1829–1904).
Ексцентричний англієць Філеас Фогг закладається, що зможе об'їхати земну кулю не більше ніж за 80 днів. Разом зі слугою Жаном Паспарту Фогг вирушає в подорож, використовуючи найрізноманітніші види транспорту. У той же час виявляється, що якийсь зловмисник викрав із Банку Англії дуже велику суму грошей. Опис підозрюваного дуже подібний до опису Фогга, тому англійська поліція відправляє інспектора Фікса для його арешту. Але в усіх британських колоніях, на які розповсюджується британське законодавство, йому це не вдається зробити. Тим часом, Філеас Фогг, ризикуючи результатом парі, в Індії рятує жінку, яку було засуджено до спалювання після смерті її чоловіка. Коли Філеас Фогг повертається до Великобританії, його заарештовують і кидають до в'язниці. Згодом справжнього зловмисника знаходять, а Фогга відпускають. Головний герой повертається додому з відчуттям, що він програв парі. Лише в останній момент він дізнається про те, що перетнувши лінію зміни дат із заходу на схід, він «виграв» одну добу та парі. Проте, навіть без цього він вважав себе найщасливішою людиною, адже жінка, яку він врятував(Ауда) стала йому дружиною.

Підготувала: Л.Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар