вівторок, 28 лютого 2017 р.

«В бур’янах» С. Васильченка - книга-ювіляр року

КНИГА-ЮВІЛЯР 2017 року

85 років повісті С. Васильченка «В бур’янах» (1932)


 Степан Васильченко належить до творців української реалістичної прози початку XX ст. Для його стилю характерні м'який, щирий ліризм, поєднання доброзичливого гумору і нещадного сарказму, майстерність у змалюванні пейзажів і портретів, які відтворюють внутрішній світ героїв, яскрава індивідуалізація мови персонажів.
До творів Степана Васильченка про дитинство можна віднести повість «В бур'янах» — першу частину задуманого, але незавершеного твору в п'яти частинах про Шевченка. Безприкладний громадянський подвиг геніального поета, його полум'яна творчість наснажували Васильченка протягом усього свідомого життя. «Якось прохали мене написати маленький доклад на Шевченкові дні, тему радили взяти узеньку — Шевченків словник абощо... Звечора роблю собі свято — беру «Кобзаря», розгортаю... Не написав я того докладу ні одного рядка, хоч просидів допізна. Не туди повів він мене, не на ті погнав думки,— погнав могучим вітром, противитись йому було трудно, і не хотів противитись. І це не перший раз бувало — візьмеш книжку, якусь справку навести, знайти потрібний вірш, почнеш читати — вхопить жива хвиля і понесе».
«Життя нашого поет таке дивне, що, слухаючи про нього, можна було б сказати, що це — легенда» — такими словами починає Степан Васильченко свою повість про дитинство Великого Кобзаря. Він правдиво змальовує непокірну, кипучу вдачу хлопця, показує те «пекло», в якому минали дитячі роки Тараса, розповідає про сирітські поневіряння малого, про «науку» в п'яних дяків, про панську сваволю. І, читаючи ці невигадані історії, не можна не дивуватися легендарній силі поетичного обдаровання Тараса Шевченка, що пробилося крізь товстий шар «потрійного гніту».
Йдеться у повісті, написаній наприкінці 20-х років, про дитинство Тараса. Відомі факти у Васильченка отеплені щирим громадянським почуттям, заповнені живим образним змістом, перейняті духом історії. Повістяр поклав в основу твору концепцію духовного зростання людини, формування таланту митця, зіткнення обдарованої юної особистості з ворожим соціальним середовищем. Перемагає міцна внутрішня сила кріпацького сина, в цьому — вражаюча перспективна духовність образу, створеного письменником.
 

Електронні джерела
"В бур'янах" - повість Степана Васильченка про Тараса Шевченка. – Режим доступу: http://mala.storinka.org/в-бур'янах-повість-степана-васильченка-про-тараса-шевченка-з-ілюстраціями-читати-завантажити.html
С. Васильченко. В бур'янах (Повiсть) / Аудіокнига.UA. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=ekaNzamn_Wk

У бур`янах. Інсценізація твору С.Васильченка. Присвячується до 200 річчя Т.Г.Шевченка /yason02 . – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=v25_bVTiJx4

1 коментар: