пʼятницю, 16 лютого 2018 р.

Письменники-ювіляри лютого_2018

ЖУЛЬ ВЕРН – МАЙСТЕР КЛАСИКИ ПРИГОДНИЦЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ


(1828-1905)
  190 років від дня народження французького письменника
 Жуль Верн — французький письменник, один з класиків пригодницької літератури, відомий географ, член Географічного товариства Франції. Народився Жуль Габріель Верн у Фрації, в стародавнім портовому місті Нанті в лютому 1828 року. Він був старшим сином у родині П’єра Верна. Його мати, уроджена Софія де ла Фюйе, була спадкоємицею старовинного роду судновласників і кораблебудівників Нанта. Батько Жюль Верна був адвокатом і мав власну адвокатську контору. Передбачалося, що старший син піде по стопах батька. Проте в одинадцятирічному віці Жюль Верн вирішив стати моряком, найнявшись потайки від батьків юнгою на корабель, що йде в Індію. Вже в цьому віці проявилася пристрасть майбутнього письменника до неймовірних пригод і подорожей. Правда, на цей раз подорож не відбулося і Жюль Верна повернули додому.
У Парижі майбутній письменник здобув юридичну освіту. Однак перемогла любов до літератури і, здавши іспит на ліцензіата прав, Жюль Верн відмовився в 1849 році від кар’єри юриста. Він пише оповідання, комедії. У 1850 році вперше була поставлена його п’єса «Зламані соломинки», яка з успіхом пройшла в Історичному театрі А. Дюма. Продовжуючи писати комедії, оповідання, лібрето, Жюль Верн спочатку працює (1852 — 1854 р. р.) секретарем директора одного з паризьких театрів («Ліричного театру»), пізніше — біржовим маклером. В цей же період він починає посилено вивчати матеріали про наукові досягнення в різних галузях знань, найбільше його цікавить географія, математика і фізика. У січні 1857 року він одружується на Онорине де Віана, з якою познайомився в травні 1856 року на весіллі друга. Від цього шлюбу у 1861 році у них народився син Мішель.
Свою дитячу мрію про далекі мандри письменник нарешті втілює в життя і багато подорожує по світу. У 1859 році на своїй яхті він відвідав Англію і Шотландію, а в 1861 році здійснив подорож до Скандинавії. У 1867 році він відправився в трансатлантичний круїз і побував в Америці. У 1878 році на своїй яхті «Сен-Мішель III» письменник вирушив у велику подорож, відвідавши чимало країн Середземномор’я. У 1879 році він знову відвідав Англію і Шотландію. На «Сен-Мішеля III» письменник побував у 1881 році в Нідерландах, Данії, Німеччині, а в 1884 році на Мальті, в Алжирі, Італії і ряді країн Середземномор’я. Це були не пусті подорожі, багато з них стали основою пригодницьких романів з цілого циклу з загальним назвою «Незвичайні подорожі».
Перший роман з цього циклу був надрукований у 1863 році і відразу приніс письменникові величезний успіх. Це надихнуло письменника на створення нових пригодницьких романів з описом захоплюючих неймовірних наукових чудес. Новий його роман «Подорож до центру Землі» вийшов в світло в 1864 році, потім з’явилися романи «З Землі на Місяць» (1865), а також «20 000 льє під водою» (1869), «П’ятнадцятирічний капітан» (1873), «Таємничий острів» (1875) і багато інших. Всього було написано 66 романів, а також багато п’єс і повістей. У романах Жюль Верн фантастично точно передбачив такі наукові винаходи і відкриття, як акваланги і підводні човни, міжгалактичні польоти і космічні кораблі, літаки і вертольоти, відеозв’язок і телебачення і безліч інших. Багато екранізовані романи письменника, найбільш відомі: «20 000 льє під водою», «Навколо світу за 80 днів», «Діти капітана Гранта» і багато інших. Іменем знаменитого письменника вчені назвали кратер, розташований на зворотному боці Місяця. У 1892 році Жюль Верн був нагороджений орденом Почесного легіону. Любитель подорожувати, Жюль Верн, на превеликий жаль, змушений був відмовитися від них назавжди з-за трагічної події, що сталася з ним 9 березня 1886 року. В цей день його тяжко поранив у ногу психічно хворий племінник. У результаті письменник опинився прикутим до ліжка. Незадовго до смерті він осліп, але продовжував диктувати свої твори. Помер знаменитий письменник від цукрового діабету. Це сталося 24 березня 1905 року.
Багато поколінь людей в усьому світі виросли на романах Жуля Верна. Його мужніми й благородними героями захоплювалися дітлахи і дорослі. «Діти капітана Гранта» — один із найвідоміших романів письменника, що є першою частиною трилогії (два інших романи "20000 льє під водою", "Таємничий острів"). Захоплива розповідь про неймовірні пригоди мандрівників, що рухаються навколо Землі уздовж 37-ї паралелі у пошуках капітана Гранта.
«П’ятнадцятирічний капітан» — роман французького письменника Жуля Верна, вперше опублікований у 1878 році. Сюжет роману починається тим, що майже весь екіпаж китобійного брига «Пілігрим» гине в сутичці з китом. Після загибелі матросів Діку Сенду, п’ятнадцятирічному хлопчині, доводиться стати капітаном судна. П’ятеро негрів, які випадково опинилися на кораблі, допомагають Діку допливти до Америки, — саме туди мав дістатися «Пілігрим». Але підступний Негору, корабельний кок, таємно змінює курс. Так друзі потрапляють до Африки, бо Негору, агент рабовласників, прагне помститися Діку, а негрів продати у рабство. Всі пасажири брига «Пілігрим» опиняються у смертельній небезпеці, з якої їм вдається вийти живими лише завдяки Діку Сенду...
У відомому романі Жуля Верна «Навколо світу за 80 днів» — неймовірні пригоди, подорожі, море гумору і, звичайно, щасливий фінал. Герой роману Філеас Фоґґ — стовідсотковий англієць, життя якого розписане на багато років наперед: він знає, скільки кроків треба відміряти до клубу, в якому він є завсідником; він їсть, спить і прогулюється лише за чітко визначеним розкладом. Кожен лакей мріє про такого хазяїна, адже він ніколи не порушує розпорядку дня. І так було доти, поки Філеас Фоґґ не заклався…
  
 
  

Верн Жуль Біографія [Електронний ресурс] /УкрЛіб: Бібліотека української та світової літератури: сайт . – Режим доступу: http://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printout.php?id=62. – Електрон. дані. – Назва з екрану - Дата зверн.: 06.02.18.
Жуль Верн – біографія, фото і відео  [Електронний ресурс]: Світ великих людей /Mykniga.com.ua: біографії, вірші, книги і багато іншого: сайт . – Режим доступу: http://mykniga.com.ua/biograph/zhul-vern-biografiya-foto-i-video-svit-velikix-lyudej.html – Електрон. та графіч. дані. – Назва з екрану - Дата зверн.: 06.02.18.

 
Жорж Сіменон - один з найзнаменитіших у світі представників детективного жанру в літературі,
115 років від дня народження

Жорж Жозе Крістіан Сіменон (фр. Georges Joseph Christian Simenon, 13 лютого 1903, Льєж, Бельгія — 4 вересня 1989, Лозанна, Швейцарія ) — франкомовний письменник бельгійського походження , один з найзнаменитіших у світі представників детективного жанру в літературі, найбільш відомий своєю серією детективних прозових творів про поліцейського комісара Мегре.
З ім`ям французького письменника Жоржа Сіменона пов'язано особливий напрямок всередині детективного жанру — соціально-психологічний детектив.
Сіменон відомий у нас давно. За кількістю виданих романів він як і раніше випереджає Агату Крісті. Ним написано більше двохсот романів і повістей, але він ніколи не заспокоювався на досягнутому.
Жорж Сіменон народився 13 лютого 1903 в місті Льєжі в сім`ї звичайного службовця. Ще в дитячому віці Жорж перетинався з квартирантами, які знімали кут в сім`ї Сіменона, і які в наслідок дали образи для майбутніх книжкових творінь. У юнацькому віці Жорж закінчив Єзуїтський ліцей, отримавши католицьку освіту, хоча католиком в майбутньому не став. У 1919 році він кинув навчання в коледжі Сент-Льюїса, плюнувши на випускні іспити, і влаштувався працювати у місцеву газету Gazette de Liège. Репортерська робота дуже допомогла Жоржу вже в ті часи починати дослідження міського життя, в той самий час і зародилися його перші книжкові творіння. Сам по собі Жорж Сименон вів розбещений і нічний спосіб життя, находившись під впливом різних кіл. У 1919 році він написав свою першу книгу «На Мосту Стрільців». У 1922 році, коли помер його батько, він переїхав з дружиною до Франції, і продовжив там журналістську та літературну кар`єру. Франція залучила Сіменона і дала йому дуже багато інформація для його майбутніх художніх творів. Незважаючи на сімейний стан, він завжди залишався велелюбним і, мав чималу кількість коханок. З 1928 по 1935 роки, він дуже багато подорожував, в тому числі і по Франції, на яхті.
У 1932 році в літературних творах Жоржа Сіменона вперше зароджується персонаж Мегре, який в наслідок зробив Сіменона письменником зі світовим ім`ям. До тих часів можна віднести такі твори, як «Нокс невловимий», «Мадемуазель Ікс», «Пан Галле помер», «Ціна Голови». Крім усього іншого, він пише величезну кількість односкладових романів.
Романи Жоржа Сіменона — це не тільки детективні твори про комісара Мегре. Головними його творіннями вважаються, так звані психологічно важкі романи, такі як «Потяг», «Бруд на Снігу», «Поїзд з Венеції», «Президент». У них з унікальною жорсткістю проявляється вся складність навколишнього світу, людських взаємин, і соціальна психологія життя.
Соціальна поведінка Жоржа Сіменона під час перебігу другої світової війни була дуже дивною, його навіть зараховували до колабораціоністів. Але насправді, він дуже не любив політику. Та, незважаючи на це, протягом цілих 5 років після закінчення другої світової війни письменнику виставили сувору заборону на книгодрукування. Внаслідок цього письменник їде з Франції і до США, в місто Квебек штат Флорида. У 1955, він знову приїжджає до Франції вже з новою дружиною Деніз Оме і незабаром починає жити в Лозанні. У свої останні роки життя Жорж Сименон написав чимало робіт автобіографічного змісту, таких як «Я диктую», «Лист до моєї Матері», «Прості люди», «Вітер з півночі, вітер з півдня». Книжкові художні твори Жоржа Сіменона видаються на всіх основних мовах світу.
Жорж Сіменон помер в ніч з 3 на 4 вересня 1989 року.




Володимир Савченко: життя у Всесвіті

85 років від дня народження українського письменника-фантаста
(1933-2005)

Володимир Іванович Савченко (15 лютого 1933 Полтава - 24 січня 2005, Київ) - російськомовний письменник-фантаст, який постійно проживав на Україні.
Випускник Московського енергетичного інституту. Працював в Інституті кібернетики (Київ).
Перша публікація «Назустріч зіркам» (1955) виявила в автора прихильника природничо фантастики, цікавиться евристичним потенціалом непересічної особистості. У 1956 році друкує оповідання «Пробудження професора Берна», який кардинальним чином переробить для утопічного роману «За перевалом» (1984). З видань українською мовою відома повість «Привид часу» (1964).
У збірнику «Чорні зірки» (1960) досліджував прикордонні області традиційних наук, висував оригінальні гіпотези. Зокрема, в однойменній повісті «Чорні зірки» (1959) висував на перший план політичні нюанси в контактах з кристалічною формою життя. Позиціонував себе прихильником кібернетичного погляду на суспільство і живий організм. Послідовно розробляв різні аспекти процесу самопізнання особистості. Лідируючі позиції в радянській НФ зайняв після публікації роману «Відкриття себе» (1967), в якому попереджав про етичні проблеми при створенні інформаційних клонів.
У 1973 році вийшов у світ легендарний 25 том «Бібліотеки сучасної фантастики» під назвою «Антологія», в якому в скороченому варіанті була поміщена програмна для Савченко повість «Випробування істиною». В даному виданні присутні кращі твори найбільших і популярних НФ-письменників США, Великобританії, Японії та Франції. Незважаючи на цю обставину саме текст Савченко став культовим для цілого покоління молодих радянських інженерів. Головний герой повісті Дмитро Калужніков здійснює фундаментальне відкриття, що приводить до злиття особистості першовідкривача і розумної матерії з подальшим катастрофічним ефектом нового Тунгуського метеорита. У пізній період творчості Савченко приділяє увагу біологічним сторонам феномена надлюдини. Це повість «Переляканий» (1983) і т.п.
Знайдений мертвим у своїй квартирі в Києві 27 січня 2005 року.
Твори:
"Вторая экспедиция на Странную планету" (1960), "Привид часу" (1964)
"Открытие себя" (1967), "Тупик" (1972),
"Алгоритм успеха" (1983), "За перевалом" (1984),
"Похитители сутей" (1988), "Должность во Вселенной" (1992),
"Время Больших Отрицаний" (2002)
У 2005 році на честь Савченка названа премія міжнародної асамблеї фантастики «Портал», що вручається автору, який відзначився стрімким творчим зростом за останній рік.
Премії
2001 «Філософський камінь» — Гран-прі фестивалю «Зоряний міст» за багаторічний внесок у фантастику.
2003 Премія «Аеліта» — за внесок у фантастику



Мішель Уельбек —
 один із найбільш непередбачуваних авторів
 сучасної французької прози
60 років 
 Один з найпопулярніших і найскандальніших французьких письменників, лауреат Гонкурівської премії, а також премій Приз листопада і Інтералье. Його неодноразово звинувачували в ісламофобії і анти-мусульманському расизмі, деякі його романи критики назвали порнографічними. Найвідоміші його твори: "Платформа", "Можливість острова", "Елементарні частинки".
Мішель Уельбек (прізвище при народженні — Тома) народився на острові Реюньйон 26 лютого 1958 року, його батько був гірськолижним інструктором, мати – лікарем-анестезіологом; фактичним вихованням займалася бабуся по лінії батька, її прізвище стало для Мішеля псевдонімом. Навчаючись у ліцеї, М. Уельбек відвідував факультативні уроки катехизису й християнські (католицькі) семінари. Здійснив паломництво до Шартрського собору. Регулярно ходив на недільні меси. Прийняв причастя, однак так і не охрестився. За словами М. Уельбека: «Щонеділі п’ять чи десять хвилин я вірив у Бога, потім виходив з церкви і, опинившись у штовханині паризьких вулиць, миттєво забував про нього». М. Уельбек отримав диплом Національного агрономічного інституту Париж-Гріньон (спеціальність екологія та захист навколишнього середовища) та Національної вищої школи імені Луї Люм’єра (кінематографічне відділення). До мислителів, котрі вплинули на формування світогляду поета, належать Б. Паскаль, Ш. Бодлер, Ф. Достоєвський, Ф. Ніцше, Ф. Кафка, А. Шопенгауер і деякі інші. У студентські роки М. Уельбек створив літературний журнал із символічною назвою «Карамазов». Останнім часом письменник проживає в Ірландії.
Популярним літератор стає вже з першого роману "Розширення простору боротьби" (1994), в якому він досліджує проблеми сучасного суспільства, в тому числі і питання сексуальної свободи. У 1998 році він видає роман "Елементарні частинки", викликавши справжній скандал, вкрай некоректно висловлюючись про мусульман. За твір "Можливість острова" (2005) автор отримав дуже негативні рецензії та відгуки, але удостоївся за свою роботу премії Інтералье. Уельбек вирішує змінити місце проживання і усамітнено живе спочатку в Ірландії, потім в Іспанії. Однією з причин його переїзду могли бути судові розгляди з приводу антиісламських висловлювань. За його словами: Іслам все-таки дивна з релігій.
Роман «Елементарні частинки» отримав дві престижні премії в галузі літератури — Дублінську та Французьке національне Гран-прі, на сьогодні виданий хмайже 30 мовами світу.
У чому полягає щастя: кохати чи отримувати сексуальне вдоволення? Ось питання, що рано чи пізно постає в житті кожного. А може, є третє вирішення проблеми? Її розв`язання заслуговує на Нобелівську премію...
Головний герой роману, французький учений, домагається кардинальних змін у біології людини як виду, у результаті чого з`являється нове покоління щасливих людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар