вівторок, 12 червня 2018 р.

РОМАН АЙН РЕД «АТЛАНТ РОЗПРАВИВ ПЛЕЧІ»


НОВЕ ВИДАННЯ СВІТОВОГО БЕСТСЕЛЕРУ – В БІБЛІОТЕЦІ
АЙН РЕД «АТЛАНТ РОЗПРАВИВ ПЛЕЧІ»
Атлант розправив плечі (англ. Atlas Shrugged) — роман американської письменниці Айн Ренд (англ. Ayn Rand), уперше надрукований в 1957 році в Сполучених Штатах Америки. Це четвертий, найдовший, та останній роман Айн Ренд, який вона вважала своїм magnum opus в художній літературі. Назва роману походить від імені міфічного титана Атланта, який у романі тримає вагу небес на своїх плечах. Роман містить елементи містики та наукової фантастики, і містить найповніше описання об'єктивізму серед всіх художніх праць Айн Ренд. Як свідчить робоча назва Страйк, у книзі описано Сполучені Штати, коли провідні промисловці та бізнесмени відмовляються від спроб уряду використовувати їхню працю задля «суспільного блага».
Уперше українською книгу у трьох томах видав «Наш Формат» у 2015 році, роман було перекладено 23-ма мовами (включно з українською)
 Ренд Айн Атлант розправив плечі. Частина перша. Несуперечність /перекл. з англ.. Артура Переверзєва Вікторії Стах. – 5-те вид.- Київ: Наш формат, 2017 . – 392 с.
У першій частині авторка знайомить читачів із сучасними атлантами. Даґна Таґґарт – власниця найбільшої в країні залізниці, у керуванні якою їй допомагає Генк Ріарден. Нафтовий монополіст Еліс Ваєтт перетворює Богом забуту землю на промисловий рай. Колись вони мріяли змінити життя суспільства, а тепер їм доводиться чути, що вся їхня праця лише примножує несправедливість, що люди потребують однакових прав і можливостей. Спершу атланти лише знизували плечима. Але настане день, коли їм набридне тримати цей світ на своїх плечах.
Ренд Айн Атлант розправив плечі. Частина друга. Або – або. /перекл. з англ.. Софії Андрухович. – 5-те вид.- Київ: Наш формат, 2017 . – 432 с.
Серед головних героїв Франциско Д’Анконії та Генка Ріардена стоїть жінка, в яку обидва закохані, – Даґні Таґґарт. Їхня Країна стрімко летить у прірву: моторошна криза охоплює всі царини людського життя. Псевдовчені наполегливо пропагують: мислення – ілюзія, пошук будь-якого сенсу – абсурд, і зрештою уряд оголошує мораторій на розум. Талановиті підприємці безслідно зникають, кидаючи своє виробництво напризволяще чи знищуючи його. Даґні впевнена, що в країні з’явився таємничий Руйнівник, ціль якого – крах економіки і тотальна деградація людей. Впродовж сотень сторінок книги персонажів і читачів непокоїть одне дивне питання: «Хто такий Джон Ґолт?»
Ренд Айн Атлант розправив плечі. Частина третя. А є А /перекл. з англ. Софії Андрухович. – 5-те вид.- Київ: Наш формат, 2017 . – 392 с.
В останній частині свого фундаментального роману ідей Айн Ренд змальовує цілісну філософську систему, яка досі викликає палкі дискусії, де від захвату до обурення — один крок. Країна, яку залишили її творці, винахідники та мислителі, приречена на війну, голод і смерть. Владу захоплюють невігласи, корупціонери й мародери. Історія триває бодай тому, що одна вольова жінка на ім’я Даґні Таґґарт переконана, що досконалий світ справжніх цінностей існує. Вона намагається зламати сценарій неминучої катастрофи. Її Атлантида не міф. У світі ще є сміливці, спроможні створити суспільний лад, де немає конфліктів, не виникає потреби в самопожертві, жодна людина не становить загрози для мети інших. Бунтівні атланти знають, що розум таки переможе. Риторичне питання, хто такий Джон Ґолт, насправді має відповідь, а неймовірні ідеї – своє втілення, яке приголомшує людську уяву.
ПРО АВТОРА

Айн Ренд - американська письменниця, сценаристка, авторка світового бестселера «Атлант розправив плечі». Вважається творцем філософської системи «об'єктивізму». Народилася в Санкт-Петербурзі у єврейській родині, яка після революції 1917 року переїхала до Криму. Свої перші сценарії Ренд почала писати у вісім років, пригодницьку прозу - в десять. 1926-го авторка емігрувала до Америки, де працювала помічницею режисера в Голівуді. Пізніше переїхала до Нью-Йорка, щоб цілком присвятити себе філософії та літературній творчості.
На сьогодні роман «Джерело» Айн Ренд Роман вважається одним із найвідоміших творів американської літератури - світовий бестселер, вперше опублікований у 1943 році в США. За романом 1949-го року був знятий однойменний фільм, сценарій до якого написала сама Ренд, а головну роль зіграв Гарі Купер.


Немає коментарів:

Дописати коментар