понеділок, 29 травня 2017 р.

Щербак Ю. Роман "Хроніка міста Ярополя"

РОМАНИ-ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ЮРІЯ ЩЕРБАКА

 

Юрій Миколайович Щербак (1934 р.н.) - український письменник, сценарист, епідеміолог, публіцист, політик, діяч екологічного руху, дипломат. Доктор медичних наук (1983). Лауреат Літературної премії ім. Ю. Яновського. Юрій Щербак під час чорнобильської трагедії одразу поїхав туди у числі добровольців. А по завершенні написав повість «Чорнобиль», яка була надрукована у журналі «Юность». Завдяки художнім особливостям документального жанру (збереження живої розмовної мови, лаконічність, використання щоденних записів і авторських оцінок) повість має величезну силу емоційного впливу та повний ефект достовірності, присутності. Хроніка подій забарвлюється у ліричні тони, її розбавляють відступи, оповіді людей, авторські враження, філософські відступи тощо.
 

Також популярністю користується й книга Юрія Щербака «Хроніка міста Ярополя». Це – літопис невеликого українського містечка (розповідь про події, що відбувалися тут упродовж кількох століть). Читач не одразу здогадується, що історія ця є… містифікацією і місто Ярополь – вигадане. Автор дає цілковиту волю своїй фантазії: «перемішує» часи, поєднує можливості різних стилів, у реалістичну розповідь вводить казково-фантастичні епізоди, експериментує зі стилістикою. Автомашина тут злітає в повітря, «ніби літак з аеродрому»; на Рябому Хуторі, де живе дивна художниця Марія Поліщук, відбуваються чудеса; понад триста років живе донощик Лаврін Червінка; на вулицях Феодосії з’являються нападники, які прибули сюди з часів Кафи…
Безіменний літописець закінчує в 2000 році свою гротескно-фантастичну історію невеличкого міста Ярополя, в якій розповідає про реальні й неймовірні події, що відбувалися тут упродовж кількох століть. Читач, немовби потрапивши до чарівної машини часу, стає учасником повстання невільників на галері XVII століття, бере участь в експериментах по відтворенню думок людини, котра прожила понад чотири сотні років, переживає драму кохання та розлуки двох людей.
Таке вдале поєднання елементів наукової фантастики, легенди, казки та реальності й надає «Хронікам…» достовірності.
 

Письменник-медик
Як літератор про себе заявляє у 1950-х роках. Спочатку публікується у студентській газеті «За медичні кадри». Перша повість «Як на війні» (1966) присвячена будням радянських медиків. Перші оповідання, опубліковані в журналі «Юність», оформлені малюнками Ю. Щербака. У 1966 стає членом Спілки письменників України (в 1987-1991 рр. - Секретар правління), з 1971 року - Союзу кінематографістів України. 
 У 1975 році в Харківському академічному театрі ім.А.Пушкіна п'єсою «Відкриття» дебютує як драматург. 
 Більшість творів науковці відносять до жанру «міської прози». Письменник є автором роману про проблеми трансплантації серця «Бар'єр несумісності», документального роману «Причини і наслідки» про боротьбу зі сказом, повістей, збірок новел, віршів і п'єс, а також ряду кіносценаріїв художніх, науково-публіцистичних, і документальних фільмів. 
Книжки:
-1966 -  Як на війні (збірка оповідань і повістей)
-1971 -  Бар'єр несумісности (роман)
-1973 -  Маленька футбольна команда (збірка оповідань і повістей)
-1986 -  Причини і наслідки (документальний роман про боротьбу зі сказом)
-1987 - Чорнобиль (документальна повість)
-2003 - Україна: виклик і вибір. Перспективи України в глобалізованому світі XXI століття
-2010-  Україна в зоні турбулентності
-2011  - Час смертохристів: Міражі 2077 року (гостросюжетний політичний трилер)
-2012 -  Час Великої Гри. Фантоми 2079 року
Щербак Ю. М. Хроніка міста Ярополя: Повість. — К.: Дніпро, 1986. - 144 с. (“Романи й повісті”, № 4).
Щербак Юрій Є. В. Хроніка міста Ярополя/ Юрій Щербак. — Харків: Фоліо, 2008. — 255 с.—(Українська література)
До бібліотеки надійшло нове видання роману:
Щербак Юрій Є. В. Хроніка міста Ярополя. Вибрана проза/ Юрій Щербак. — К.:Українські пропілеї, 2016. — 680 с.—(Серія “In corpora”)



Підготувала: Л.Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар