понеділок, 29 травня 2017 р.

Віталій Дмитрович Рогожа - автор історичної трилогії «Запороги»

Віталій Дмитрович Рогожа -  поет, прозаїк, драматург, лауреат Президентської премії «Українська книжка року» - 2015, автор історичної трилогії «Запороги».

Чи не найбільшою популярністю в сучасних українських прозаїків користується жанр історичного роману.
Віталій Дмитрович Рогожа відомий як автор філософських та історіософських праць, поет та прозаїк. Його трилогія «Запороги» включає романи «Петро Сагайдачний», «Богдан Хмельницький», «Іван Мазепа».
Роман-трилогія задуманий і написаний як переконливе свідчення багатовікової історії народу, сповненої трагічних кривавих змагань за свою незалежність. Героями романів виведені найбільш яскраві історичні постаті Української держави — Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький та Іван Мазепа. Автор на базі масиву історичних першоджерел показує їх істинні трагічні образи, які протягом понад трьохсот років історики, а скоріш політики, сусідніх держав викривили до невпізнання.
Запорогами сучасники називали запорозьких козаків, котрі проживали на островах або березі Дніпра за порогами, які перегороджували ріку Дніпро від правого берега до лівого. Мешкали козаки в побудованих ними фортецях-кошах, на відміну від реєстрових козаків, що входили до складу війська Речі Посполитої й жили у королівських поселеннях.
Роман «Петро Сагайдачний» відкриває трилогію «Запороги», у якій автор Віталій Рогожа описує життя запорізьких козаків, що проживали у кошах, протиставляючи їх козакам реєстровим, мешканцям міст. У першій частині трилогії описуються події на теренах України з моменту обрання царем Московії Михайла Романова: війни з Московією та Кримським ханством, походи на Османську імперію.
У романі змальовані події, які відбувалися в XVII столітті на теренах Східної Європи і Туреччини. В основі подій боротьба народу України-Руси за свою державність під проводом легендарного українського гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Роман розпочинається народним віче в Москві на красній площі, де у 1613 році Московським царем обрали Михайла Романова, а на рік пізніше Петра Сагайдачного вибрали гетьманом Війська Запорозького. Описуються події війни з Московією та Кримським ханством, походи на Османську імперію.  Завершується роман Хотинською битвою, під час якої Петро Сагайдачний отримав тяжке вогнепальне поранення руки, яке виявилось смертельним.
Пропонований роман корінним чином відрізняється від однойменних романів Данила Мордовця, вперше надрукованого в 1882 році в царській Росії, та Андрія Чайковського, що побачив світ на Галичині в 1918 році.
Друга частина трилогії «Запороги» роман «Богдан Хмельницький»  є історичним, сюжетним і композиційним продовженням роману «Петро Сагайдачний». В романі змальовується життя і діяльність головних героїв роману «Петро Сагайдачний» – Максима Лободи, Збігнева Гури, Василя Хлистова, Олекси Гаркуші та інших.
Роман «Іван Мазепа» є завершальним в історичній драмі «Запороги», трилогії про життя і боротьбу руського народу — нащадків племені полян величної держави східної Європи ІХ-ХІІ століть –К иївської Русі, Гетьманської держави окраїнних козаків Речі Посполитої.
Довідка. Віталій Дмитрович Рогожа - автор історичної трилогії «Запороги»  -  поет, прозаїк, драматург, лауреат Президентської премії «Українська книжка року» - 2015, член Національної спілки письменників. Народився у 1947 році в селі Мурахівка Березнегуватського району Миколаївської області. Вірші почав писати ще у школі. У Миколаєві працював на заводі імені 61-го комунара. Закінчив Одеський інженерно-будівельний інститут. Член Миколаївського обласного літературного об'єднання при газеті «Южная правда».
Його роман-трилогію можна знайти у Доманівській центральній бібліотеці на книжковому майданчину нових надходжень
  

Підготувала: Л. Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар