понеділок, 28 серпня 2017 р.

Юрію Яновському - 115

ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР
Шанувальникам вітчизняної класичної літератури.
Юрій Яновський – шлях до майстерності

27серпня 2017 року відзначається 115 річниця від дня народження Юрія Івановича Яновського,  українського письменника
(1902 —1954)
Юрій Яновський — один з найвизначніших романтиків в українській літературі першої половини ХХ століття. При згадці цього імені постає перед очима «світ спекотний і шалений, бачиться степ у переблискуванні шабель, охоплений курявою битви».
Юрій Іванович Яновський народився 27 серпня 1902р. в с. Нечаївці (Компаніївський район Кіровоградської області), де колись був хутір пана Майєра. У квітні 1945р. Ю. Яновський з уст матері записав деякі подробиці про свій родовід та місце народження, а опубліковані вони повністю 1983р.
Сім’я мала дев'ятеро дітей; злидні й нестатки змушували її кілька разів змінювати місце свого мешкання, з 1917р. жили в Єлисаветграді, де батько працював на заводі сільськогосподарських машин.
Далі — середня освіта (народне училище, земське реальне училище); служба в 1919 — 1921 pp. у різних установах; не завершене навчання в Київському політехнічному інституті (1922 — 1925), де він бере участь у літературній студії інституту, входить у театральні кола столиці, допомагає акторам і режисерам театру-студії імені Г. Михайличенка у створенні ряду вистав, виявляючи неабиякі знання фольклору, і пише в співавторстві з С. Греєм гротескну п'єсу "Камергер"; співробітництво з групою київських панфутуристів.
Перший прозовий твір — новела "А потім німці тікали" — опублікуваний у газеті "Більшовик" 2 березня 1924р. Підсумок літературної молодості — два романи — "Майстер корабля" (1928) та "Чотири шаблі" (1930), (у 1930р. кілька розділів "Чотирьох шабель" опублікував журнал "Красная новь").
Як сценарист Ю. Яновський також створює сценарій художнього фільму "Зв'язковий підпілля" (1951), літературний сценарій "Павло Корчагін" (за мотивами роману М. Островського "Як гартувалася сталь", 1953) та сценарій документального фільму "Микола Васильович Гоголь" (1952).
Не стало Ю. Яновського 25 лютого 1954р.
Спадщина письменника здобула широке визнання читачів. Двічі виходили його твори п'ятитомними виданнями. Кращі з них перекладені багатьма мовами, опубліковані в Болгарії, НДР, Польщі, Угорщині, Чехословаччині, Австрії, Італії, Франції.
Нові видання в бібліотеці:


Яновський Юрій Оповідання. Романи. П’єси [Текст] .-  К.: «Наукова думка», 1984

В українській радянській літературі ім’я Юрія Яновського належало до найпомітніших, а художня спадщина становилаь яскраву сторінку її класики. Видатного письменника знала вся багатонаціональна країна, його твори входилиь до тих надбань, які гідно репрезентували духовну культуру суспільства. Ще в перше десятиліття його творчості О. М. Горький, прочитавши в журналі «Красная новь» розділи роману Яновського «Чотири шаблі», завбачив, що з автора «будуть люди» . Невдовзі по тому створені славнозвісні «Вершники», що стали, як писав П. Г. Тичина, «немовби патентом на одержання зрілості прози української».

 Юрій Яновський Вершники [Текст]. -  Х. : «Фоліо», 2006
За змістом, життєвим матеріалом й за художньою вагою роман Ю. Яновського «Вершники» (1935) — один із кращих творів радянської літератури про героїку Громадянської війни, і як не дивно він має свій прихований зміст "Годі вже українцям вбивати один одна за чужі погляди", Адже це не рідкість на території Україні. Заради примарних ідеалів брат убивав брата, батько вбивав сина, а син підіймав руку на батька: смерть чаклувала на кожному кроці. Мабуть, тим, хто жив у цей страшний час, здавалось, що прийшли останні дні світу... Але між тим «Вершники» — це справжня поема про боротьбу добра і зла на землі, про красу українського неба і степу, про людську витривалість і жадання свободи. До книжки увійшли також роман «Чотири шаблі» та оповідання.

Юрій Яновський Вершники  [Текст] . – К.: «Школа»,  2009  
Романи письменника «Вершники» і «Чотири шаблі» належать до кращих творів про героїку Громадянської війни. До видання включено оповідання («Роман Ма», «Байгород», «В листопаді» та ін.), есеї («Голлівуд на березі Чорного моря»), романи («Майстер корабля», «Чотири шаблі», «Вершники»), в яких розкривається яскравий талант Юрія Яновського.

Юрій Яновський Майстер корабля. Вершники [Текст]. - Донецьк: «БАО»,  2007

До книжки увійшли відомі твори неперевершеного майстра української прози Юрія Яновського. «Майстер корабля» — один з найоригінальніших творів періоду Розстріляного Відродження — сьогодні повертається до читача. Це романтичний пригодницький роман, у якому яскраво втілено тему подвигу, кохання, відданості дитячій мрії. Роман у новелах «Вершники» — широке епічне полотно, що оповідає про трагічні події громадянської війни в Україні. Автор зумів надати цьому твору високого гуманістичного звучання. Видання адресоване широкому колу шанувальників вітчизняної класичної літератури. 
Підготувала: Л. Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар