понеділок, 28 серпня 2017 р.

Пауло Коельйо - 70

                                          ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР                         

З дитинства мріяв стати письменником…


Пауло Коельйо  - автор популярних бестселерів, володар літературних премій
24 серпня 2017 року  виповнюється 70 років від дня народження Пауло Коельйо (1947), бразильського письменника
Пауло Коельйо (народився 24 серпня 1947 року в Ріо-де-Жанейро) — бразильський прозаїк і поет. Опублікував у цілому більше 20 книжок: романи, коментовані антології, збірники коротких розповідей-притч.
Книжки Пауло Коельйо переведені на 67 мов і видані у 150 країнах світу загальним тиражем понад 300 мільйонів екземплярів (усіма мовами). Можливо, частина з них придбана тими, для кого Коельйо — лише «модний автор», але в той же час в його книжках багато людей шукають — і знаходять — відповіді на «вічні» питання: хто ми? Навіщо прийшли в цей світ і куди вирушимо після? Кожна епоха проголошувала свій сенс людського буття, і можна без перебільшення стверджувати, що в романах Пауло Коельйо звучить Голос Нашого Часу.
Але, перш ніж стати автором бестселерів, Коельйо довелося пройти тернистий шлях бунтаря-хіппі в тоталітарній країні, якою була Бразилія 60-х років. Психіатрична клініка, три арешту і навіть тортури... Все це не завадило Пауло читати запоєм все, що підлягало прямій чи непрямій забороні, від класиків марксизму-ленінізму до езотеричної літератури, писати тексти для культової бразильської рок-групи, видавати підпільний журнал, пробувати себе в драматургії. Його не збентежила і втрата роботи, що стало приводом для того, щоб розпочати подорож, яка завершилася в Іспанії в місті Сантьяго-де-Компостелла, де зберігаються мощі св. Якова. Це паломництво — водночас і реальне, і символічне — стало переломним моментом в його житті: у ньому народився Коельйо-письменник.
У 1987 році виходить його перший роман «Паломництво», а в наступному — відомий «Алхімік», який одразу приніс йому і літературне визнання, і славу духовного «гуру». Письменник став володарем багатьох літературних премій в різних країнах, включаючи Францію (La Legion d'Honneur) та Італію (Grinzane Cavour). Втім, як неодноразово стверджував Коельйо, любов цінніша за гроші і регалії. Він зумів захопити не лише розуми, але й серця мільйонів людей: християн і мусульман, бізнесменів та інтелектуалів, простих людей з глибинки та світових «зірок», таких як, Умберто Еко і Мадонна.
Як правило, Пауло писав один роман кожні 2 роки. Серед його робіт – «На березі Ріо-Пьедра села я й заплакала», «П’ята гора», «Вероніка вирішує померти», «Одинадцять хвилин», «Переможець залишається один». У загальній складності було продано близько 175 мільйонів книг романіста в більш ніж 170 країнах. Три з них – «Паломництво», «Валькірії» і «Алеф» – автобіографічні.

Читайте більше:
Історія Успіху Пауло Коельо [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://mykniga.com.ua/biograph/istoriya-uspixu-paulo-koelo.htmlє - Назва з екрану
Пауло Коельо [Електронний ресурс] /Біографії знаменитостей. – Режим доступу: https://biography.com.ua/pismenniki/paulo-koelo.html
Пауло Коельо Уривки з книг [Електронний ресурс] /Клуб сімейного Дозвілля. – Режим доступу: https://www.bookclub.ua/ukr/read/koelio/
Підготувала Л. Даниленко


2 коментарі: