середу, 15 серпня 2018 р.

Великомученик і цілитель Пантелеймон .


ПРАВОСЛАВНИЙ КАЛЕНДАР / ДУХОВНІ ІСТОРІЇ
9 серпня Православна Церква вшановує пам'ять великомученика і цілителя Пантелеймона .

Святий Пантелеймон — ранньохристиянський великомученик, за фахом був лікарем, став відомий як великий цілитель.
Святий Пантелеймон походив із язичницької родини, що проживала в Нікомидії (сьогоднішнє м. Ізміт, Туреччина) у Малій Азії і мав ім’я Пантолеоном. За професією був лікарем. До Христової віри його навернув і охрестив св. Єрмолай. Пантелеймон відзначався великим милосердям до вбогих, яких лікував без грошей, часто чудесним способом. Оскаржений своїми колегами-лікарями перед імператором Діоклетіаном у тому, що він проповідує Христову віру, Пантелеймон загинув мученицькою смертю в 305 році.

Свята голова Пантелеймона до сих пір зберігається в Пантелеймоновому монастирі на Афоні.
В народній традиції святий Пантелеймон вважається ще й оборонцем людей від вогню. Під час пожежі навколо будови, яка горіла, тричі обносили ікону святого Пантелеймона, щоб пожежа припинилась. Найчастіше це робили тоді коли вогонь виникав від грому. В день пам’яті селяни молилися святому Пантелеймонові й перед його образом запалювали свічки, щоб у полі копи зберіг від пожежі. В цей день люди, які лікували хвороби зіллям, збирали цілющі трави.
Святий великомученик і цілитель Пантелеймон є головним покровителем усіх лікарів і хворих. Молитва святого Пантелеймона-цілителя - це головна молитва за хворих людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар