середу, 15 серпня 2018 р.

СЕРПНЕВИЙ СПАС


 ПРАВОСЛАВНИЙ КАЛЕНДАР: 
Медовий Спас, Яблучний Спас, Горіховий Спас

 У серпні православні християни святкують три Спаси – Медовий, Яблучний і Горіховий. Дати, на які припадають ці три свята, з року в рік залишаються незмінними. Спаси – народна назва трьох свят православної церкви: Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, Преображення Господнього і Перенесення Нерукотворного Образу Спасителя. Вважається, що назву дано на честь Ісуса Христа-Спасителя, який вірив у те, що кожна людина сильна, аби не спокуситися на гріх і бути врятованою або спасенною. А народні вірування ще давніх українців, які вкладали працю у свою землю, за що вона винагороджувала їх щедрим урожаєм.
Медовий Спас (Перший Спас, Маковія) - 14 серпня
З Медового Спасу починається двотижневий Успенський піст. В наші краї він прийшов з Візантії, де в ІХ ст. протягом тижня носили по Константинополю частини Хреста Господнього, щоб очистити місто від епідемій і "злих духів".
У цей день вшановують пам'ять семи мучеників Маккавеїв, які очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.
Також, за легендою, саме 14 серпня прийняв хрещення князь Володимир. Тому цього дня в стародавньому Києві освячували воду в Дніпрі, купали худобу, чистили колодязі.
Маковія в Україні – це не тільки релігійне свято. Цього дня завжди починали осінні польові роботи і медозбір, ластівки потроху відлітали, а в народі готувалися до проводів літа.
За стародавнім звичаєм, на Маковія освячують воду, мед і мак. Вдома готують пісний борщ з грибами і шулики. У храм несуть букети з квітів і трав – "маковійчики". Вважається, що якщо не освятити квіти Першого Спасу, то не буде квітнути господарство.
Приказки:
На перший спас коней (всю худобу) купають.
Перший спас — перший сів.

Яблучний Спас (Середній Спас, Великий Спас) - 19 серпня
До Яблучного Спасу готуються протягом двох тижнів. Зокрема, не їдять яблука. Особливо це стосується жінок, яких таким чином намагаються застерегти від гріховного вчинку Єви.
Ще одне повір'я: На тому світі дітям, батьки яких до цього дня не їдять яблук, роздають гостинці (серед них і райські яблука). А тим дітям, батьки яких куштували яблука, — ні. Тому багато батьків, а особливо ті, в кого померли діти, вважають великим гріхом з'їсти яблуко до Другого Спасу.
Приказки:
Який Другий спас, такий і січень.
Сухий день віщує суху осінь, мокрий — мокру, а ясний — сувору зиму.
На Другий спас освячують у церкві яблука, мед і горошок в стручках.
Вважається, що в цей день всі яблука мають цілющі властивості. А загадані бажання при відкушуванні плода обов'язково збуваються. Тому їх разом з іншими фруктами святять і готують з них різноманітні страви. Також починають робити закрутки на зиму.

Горіховий Спас (Третій Спас, Хлібний Спас) - 29 серпня
До Третього Спасу, як правило, закінчували жнива і пекли пироги з борошна нового врожаю. Тому свято назвали Хлібним.
В цей час також дозрівають лісові горіхи і починається їх масовий збір, з чим пов'язана друга назва.
У цей день прийнято було торгувати полотнами. Вдома випікають хліб із зерна нового врожаю.
Приказки:
Третій спас хліба припас.
Врожай на горіхи — врожай хліба на майбутній рік.
Врожаю на горіхи два роки підряд не буває.
Ластівки відлітають у три рази, в три спаси.
СВІТ УКРАЇНСЬКИХ ТРАДИЦІЙ У КНИГАХ
Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярності. Книги розповідають про народні традиції, обряди і свята. Матеріали з української міфології та історії культури не залишать байдужим жодного читача. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім скарбом української культури.
У пропонованих книгах висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв та пов'язаних з ними атрибутики й символіки.

 
 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар