Медовий Спас, Яблучний Спас, Горіховий Спас
Медовий Спас (Перший Спас, Маковія) - 14 серпня
З Медового Спасу починається двотижневий Успенський піст. В наші краї він
прийшов з Візантії, де в ІХ ст. протягом тижня носили по Константинополю
частини Хреста Господнього, щоб очистити місто від епідемій і "злих
духів".
У цей день вшановують пам'ять семи мучеників Маккавеїв, які очолили
повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.
Також, за легендою, саме 14 серпня прийняв хрещення князь Володимир. Тому
цього дня в стародавньому Києві освячували воду в Дніпрі, купали худобу,
чистили колодязі.
Маковія в Україні – це не тільки релігійне свято. Цього дня завжди починали
осінні польові роботи і медозбір, ластівки потроху відлітали, а в народі
готувалися до проводів літа.
За стародавнім звичаєм, на Маковія освячують воду, мед і мак. Вдома готують
пісний борщ з грибами і шулики. У храм несуть букети з квітів і трав –
"маковійчики". Вважається, що якщо не освятити квіти Першого Спасу,
то не буде квітнути господарство.
Приказки:
На перший спас коней (всю худобу) купають.
Яблучний Спас (Середній
Спас, Великий Спас) - 19 серпня
До Яблучного Спасу готуються протягом двох тижнів. Зокрема, не їдять
яблука. Особливо це стосується жінок, яких таким чином намагаються застерегти
від гріховного вчинку Єви.
Ще одне повір'я: На тому світі дітям, батьки яких до цього дня не їдять
яблук, роздають гостинці (серед них і райські яблука). А тим дітям, батьки яких
куштували яблука, — ні. Тому багато батьків, а особливо ті, в кого померли
діти, вважають великим гріхом з'їсти яблуко до Другого Спасу.
Приказки:
Який Другий спас, такий і січень.
Сухий день віщує суху осінь, мокрий — мокру, а ясний — сувору зиму.
На Другий спас освячують у церкві яблука, мед і горошок в стручках.
Вважається, що в цей день всі яблука мають цілющі властивості. А загадані
бажання при відкушуванні плода обов'язково збуваються. Тому їх разом з іншими
фруктами святять і готують з них різноманітні страви. Також починають робити
закрутки на зиму.
До Третього Спасу, як правило, закінчували жнива і пекли пироги з борошна
нового врожаю. Тому свято назвали Хлібним.
В цей час також дозрівають лісові горіхи і починається їх масовий збір, з
чим пов'язана друга назва.
У цей день прийнято було торгувати полотнами. Вдома випікають хліб із зерна
нового врожаю.
Приказки:
Третій спас хліба припас.
Врожай на горіхи — врожай хліба на майбутній рік.
Врожаю на горіхи два роки підряд не буває.
Ластівки відлітають у три рази, в три спаси.
СВІТ УКРАЇНСЬКИХ
ТРАДИЦІЙ У КНИГАХ
Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася
гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі
знову набувають популярності. Книги розповідають про народні традиції, обряди і
свята. Матеріали з української міфології та історії культури не залишать
байдужим жодного читача. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді
роблять видання справжнім скарбом української культури.
У пропонованих книгах висвітлено національні особливості українських свят,
традицій, звичаїв та пов'язаних з ними атрибутики й символіки.
Немає коментарів:
Дописати коментар