середу, 9 листопада 2016 р.

Огляд нової сучасної прози_16_1

ЗНАЙОМТЕСЬ: Нова сучасна проза:

                          Дмитро Білий, Олександр Вільчинський,                                 Олексій Волков, Андрій Кокотюха

***
Білий, Д.  Волонтер [Текст]  /Дмитро Білий. – Донецьк: ПП «КД «Проспект-Прес», 2013. – 288 с.
…Таємничі ритуали, смертельні небезпеки, карколомні пригоди, кохання на межі життя і смерті та зустріч із потойбічним … Все це представлено у новій збірці творів відомого українського письменника Дмитра Білого. Роман «Чорне крило» переносить читача у таємничий вир східної містики, із якою герої зіткнулися, потрапивши у буревій громадянської війни, і яка зловісно відбилася на долях уже наших сучасників.
Твір розрахований на широке коло читачів.



Письменник-містик Дмитро Білий
Біо-бібліографічна довідка

Дмитро Білий (* 25 липня 1967, Макіївка) — український письменник, історик, дослідник Кубані, бандурист, осавул Азовського козацького війська (2001), майор міліції у відставці. Доктор історичних наук. Член Донецького відділення НТШ.
Закінчив історичний факультет Донецького державного університету. У 1989–1997 — працював там викладачем.
1989 — очолював молодіжне об'єднання Донецьке історико-етнографічне товариство «Курінь», створене на історичному факультеті Донецького університету.
Від 1997 року — викладач історії в Донецькому юридичному інституті.
1994 — захистив кандидатську дисертацію з історії України (тема: «Національно-культурний розвиток українців Кубані у 1921–1933 рр.»). Захист відбувся у Донецькому національному університеті.
2010 — захистив докторську дисертацію з історії України (тема: «Українці Кубані у 1792–1921 роках. Еволюція соціальних ідентичностей»). Захист відбувся у Інституті українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України (м. Львів).
Автор понад 60 наукових праць з історії України та Кубані.
Автор художніх творів «Басаврюк XX» ( 2002, 2014), «Заложна душа» (2004, 2014) ; «Козацький оберіг» (2005,2013); «Шлях Срібного Яструба» (2007); «Волонтер» (Романи та повісті / 2014); «На сопках Маньчжурії» (повість). Автор наукових творів «Малиновий Клин. Нариси з історії українців Кубані» (1994);  «Національно-культурний розвиток українців Кубані у 1921–1933 рр».; «Українці Кубані в 1792–1921 роках. Еволюція соціальних ідентичностей» (2009)
Роман Д.Білого «Басаврюк XX», присвячений подіям XX століття, з його виразною гоголівською алюзією, є, на думку рецензентів, однією з найвдаліших спроб авантюрно-містичного характеру в сучасній українській літературі.


***

Вільчинський, О. К. Дерева на дахах: роман [Текст] / О. К. Вільчинський; худож.-оформлювач О. М. Артеменко. — Київ: ТОВ «ШАНС», 2013. — 352 с.
Роман «Дерева на дахах» — це не тільки оповідь про життєві пошуки «неспокійної» людини, «героя свого часу» — Якова Довганя, бунтівника із довгим сивим хвостом і кільчиком у вусі. Це насамперед роман про Місто, про Тернопіль, що схожий на кораблик, про тернопільські будинки, схожі на кораблики, і про тернопільські кораблики, схожі на будинки, на дахах яких, до того ж, ще й ростуть дерева. Про тернопільську забігайлівку «для інтелектуалів і митців» «Пінгвін», а також про будинки, дерева та забігайлівки в інших містах, про одвічні стосунки між митцем і алкоголем, а ще про котів, чоловічу дружбу і справжню любов до Жінки. Чи то пак, до жінок. Словом, усім українським інтелектуалам, хто так і не дочитав «Улісс» Джойса, присвячується…


Вільчинський О. К. Останній герой: повість [Текст] / О. К. Вільчинський ; худож.-оформ. О. М. Артеменко. – Київ : КЕТС, 2013. – 224 с.
Олекса, вояк УПА, після тривалих поневірянь на сході повертається у рідне село, де він залишив стареньку маму і кохану дівчину. Але повертається не сам, а з новим товаришем Віллі Шубертом, колишнім піхотинцем вермахту, скаліченим у багаторічному полоні, який прибився до нього десь на Донбасі. Майже двотижневе перебування в Західній Україні стало для Олекси і Віллі своєрідним іспитом на виживання, перевіркою їхніх людських та суто чоловічих якостей. Та хто знає, що чекає їх попереду…


Журналіст і прозаїк Олександр Вільчинський
Біо-бібліографічна довідка

Вільчинський Олександр Казимирович (2 січня 1963, с. Купчинці Козівського району Тернопільської області) — український прозаїк, журналіст, науковець, асистент кафедри журналістики ТНПУ.
Лауреат Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв «Коронація слова 2002», володар гран-прі і першої премії «Коронація слова 2003— 2004» .
Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка (1985 р.). Активно включився в літературне життя на початку 1980-х у Львові Працюівав на Одещині, у комінтернівській районній газеті «Слава хлібороба», багатотиражній газеті «Одеський взуттьовик», обласній газеті «Комсомольська іскра», переїжджає до Тернополя, де працює у новоствореній газеті «Тернопіль вечірній» завідувачем відділу культури, головним редактором, займається громадсько-політичною діяльністю.
З 1995 року член Національної спілки письменників України, з 2002 року — Асоціації українських письменників. З 2006 року викладач кафедри журналістики Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, кандидат наук із соціальних комунікацій.
Опублікував кілька книжок та десятки статей в українській пресі та наукових збірниках. Поряд із літературними темами активно досліджує український медіа-простір, проблеми становлення національної ідентичності, формування громадянського суспільства.
Автор новел, оповідань, повістей, романів: «Неврахована жертва», «Суто літературне вбивство», «Останній герой», «Віагра для мера», «Дерева на дахах», «Криївка», п'єси «На всі гроші». У 2012 році журнал «Сучасність» публікує новий роман, цього разу в жанрі антиутопії — «Льодовик». Ініціатор та упорядник книжкової серії «Український детектив».
Живе і працює в Тернополі.

***

Волков, О. Емісар [Текст] / Олексій Волков. — К: Нора-Друк, 2012. — 287 с.
Власнику кафе «Артист» незнайомці ролять пропозицію, від якої неможливе відмовитися. Намагаючись втекти, він мимоволі спричиняє смерть двох людей. Опинившись в США, головний герой роману грає нав’язану йому роль загадкового емісара. Хитросплетіння сюжету маневрує на межі реального. Інтриги спецслужб, підступні пастки і карколомні викриття не завадять головному герою попри все йти до втілення мрії всього життя — зіграти роль у кіно за власним ним сценарієм.
Твір номінувався на конкурсі «Гранд-Коронація».
Топ-5 кращих гостросюжетних романів-2012.

Олексій Волков – лікар і письменник в одній особі
Біо-бібліографічна довідка

Олексій Михайлович Волков (нар. 10 травня 1965, Тернопіль) — український лікар і письменник. Майстер детективного жанру та поет-пісняр. Член Національної спілки письменників України (2003).
Випускник Тернопільського медичного інституту (1988). Працював хірургом у Кіровоградській обласній лікарні (1989), від 1989 — в Козівській центральній районній лікарні (Тернопільщина).
Гран-прі Всеукраїнського конкурсу «Золотий бабай» за рукопис роману «Пес», що вийшов під назвою «Виконавець» (2000).
Переможець літературних конкурсів «Золотий Бабай» (2002) та «Коронація слова» (2005), номінант конкурсу «Ґранд-Коронація» (2010), спеціальна відзнака «Ґранд-Коронація» за роман «Вовчий місяць» (2015).
За вагомий внесок у розвиток сучасного українського гостросюжетного роману у 2013 році отримав премію «Золотий пістоль».
Автор книг-романів:
«Виконавець» (2001), «Чужа мішень» (2001, «Зелений пес»), «Подорож у безвихідь» (2003), «День відбуття» (2004),  «Амністія для хакера» (2005), «Переможець отримає все» (2007), «Лікарня на відлюдді» (2008), «Слід на воді» (2011), «Емісар» (2012), «Мертві квіти» (2013, «Нора-друк»), «Вовчий місяць» (2015, «Нора-друк»), «Гра у три руки» (2016, «НК-Богдан»). Кіносценарій: «Лікарня». Збірка оповідань: «Останній крижень».
Книжки для власного задовлення - такий підхід до написання книжок сповідує практикуючий хірург Олексій Волков.
  
***
 
Кокотюха, А. Таємне джерело : роман [Текст] / Андрій Кокотюха ; передм. Ю. Макарова. — Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2013. – 288 с.
За часів СРСР у селищі, де панує антирадянський настрій, зникають держслужбовці. Слідчий Ігор Князевич намагається дізнатися правду і знайти злочинця. Та це не так просто, як здається. Єдина зачіпка у справі – старовинна легенда. Коли  він, прагматичний і скегтяний слідчий починав розслідування серії загадкових убивств, він навіть не здогадувався, що сліди приведуть його до прадавнього Чорного лісу, де струмить таємне джерело. Добру людину, якщо вірити народним оповідкам, вода з нього може оживити. А лиху, із чорним серцем, — убити. Люди зникають, а джерело зберігає свою таємницю. Та чи до снаги Князевичу розплутати цей міфічний клубок?

Твори Андрія Кокотюхи – це завжди напружений сюжет,
гостра інтрига та щирі емоції
Біо-бібліографічна довідка

Андрій Кокотюха - сучасний український письменник, сценарист, журналіст. Народився 17 листопада 1970 року в м. Ніжині, в родині зварювальника і медичної сестри. Перший художній твір написав у віці 7 років. До 12 років читав і писав лише казки. Мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів, різноробочим та муляром на будівництві. Але закінчив факультет журналістики Київського університету ім Т. Шевченка. Перше оповідання опубліковане в 1987 році. У 1991 році написав кримінальну повість «Шлюбні ігрища жаб»
Його романи тиражують мало не всі українські видавництва, а сценарії дають життя документальним і художнім фільмам. Перелік його письменницьких нагород просто вражає – головні премії престижного літературного конкурсу «Коронація слова» він отримував уже п’ять разів, а 2012 року - завоював почесне звання «Золотого письменника України». Живе і працює в Києві. Пише українською та російською мовами.
Автор романів:
«Повернення сентиментального гангстера» (бойовик);
«Нейтральна територія» (містичний трилер);
«Ментовский город» (боевик);
«Отработанній материал»(боевик);
«Мама, донька, бандюган»(кримінальна мелодрама);
«Повзе змія»(трилер);
«Шукачі скарбів» (пригодницький роман);
«Темна вода» (детектив) та ін..


Підготувала: Провідний бібліотекар ЦБ Л.М.Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар