четвер, 17 листопада 2016 р.

Майдан у книгах

Майдан у книгах

21 листопада 2013 року на Європейську площу вийшли мирні люди, протестуючи проти наміру влади зупинити Угоду про рух України до Європи. За кілька днів вони перейшли на Майдан Незалежності.
В основному це були студенти, небайдужі до подальшої долі України... В ніч з 30 листопада на 1 грудня о четвертій ранку на мирних протестувальників по-звірячому накинулися силові підрозділи...  Побитих, понівечених, їх прихистила Михайлівська церква... Відбувалося це в ті дні, коли православний світ відзначав свято Архістратига Михаїла - покровителя всіх, хто виступає проти сил зла...  

Так почався новий відлік часу... Так почалася боротьба проти корупції. За незалежність держави. За неподільну суверенну Україну. Революція Гідності!

Про події Майдану Вам розкажуть книги:
 

Рудневич Марко Я з Небесної Сотні [Текст]/ Марко Рудневич.- К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014


Автор книги про лютневі події на Майдані "Я з небесної сотні" - молодий письменник Марко Рудневич вважає, що поки в Україні народжуються такі герої, все у нас буде добре. Письменник не охоче спілкується з пресою. За його словами все, що він хотів сказати суспільству, він сказав своєю книгою.
У центрі книги "Я з небесної сотні" - історія юнака Макса зі Сміли під час вирішальних подій на Майдані у лютому 2014 року. Герой повісті чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва.

 Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли. Умовно твір можна поділити на дві частини: "до Майдану" та "на Майдані".

    ***

 Базів Василь Армагеддон на Майдані [Текст] / Василь Базів. — К.: Український пріоритет, 2014. — 160 с.

 Письменник Василь Базів свою книжку «Армагеддон на Майдані» присвятив славній пам’яті Юрію Вербицькому та всім героям, полеглим за Україну в 2014 році.

Безпощадне у своїй невідворотній сповідальності та всепоглинальне за своїм гостросюжетним магнетизмом Письмо автора справляє на читача вулканічне потрясіння, як і сам феномен Майдану на самосвідомість сучасного землянина. На смисловому тлі подається документальна маловідома історія про те, що і як призвело до Повстання, котре стало безпрецедентним актом кривавого вознесіння із провалля гуманітарно-кримінальної катастрофи для майже 50-мільйонного людського згромадження в центрі Європи. 
***

Кокотюха А. Вогняна зима : роман / Андрій Кокотюха ; передм. Ю. Луценка. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвіл­ля», 2015. — 352 с.
 Роман став одним з перших художніх творів, в якому головні герої є безпосередніми учасниками подій зими 2013-2014 року.
Ще вчора кожен громадянин України мав своє життя. У якому, здавалося, не було місця для подвигу. Але прийшла вогняна зима 2013–2014-го, і тисячі українців опинилися у вирі Революції Гідності — та по різні боки барикад. Успішний бізнесмен Стогов стає активістом Автомайдану. Продавщиця з косметичного магазину Алла тепер волонтерка. Студент на прізвисько Птаха вихо­дить із віртуального світу і робить «коктейлі Молотова». Тітушка Сірий не має переконань, аби платили. А Олег, боєць «Беркуту», готовий карати «майданутих» навіть задарма...
«Вогняна зима» Андрія Кокотюхи — це складна мозаїка емоцій, що вирували і на Майдані, і в Маріїнському парку, і навіть під шоломом бійця «Беркута». Що ж спільного поміж бізнесменом, студентом, продавцем косметики, тітушкою і беркутівцем, які опинилися по різні боки барикад? Ми бачимо Майдан їхніми очима. Бачимо — і затамовуємо подих. Бо тут усе справжнє — і життя, і кохання, і ненависть. І смерть. А ще — відчайдушна віра, що кінець кінцем усе буде добре...

Кокотюха А.: «Якщо говорити про книгу «Вогняна зима», то це художній твір, де я як автор максимально відсторонився від документалістики і почав мислити образами. Тому навіть, якщо в книзі хтось себе побачить — це добре»
 

Згадаймо про подвиг героїв Майдану, який вписаний у сторінки української історії.


З книгами можна ознайомитись на абонементі бібліотеки.


Пр. бібліотекар ЦБ    Л.М. Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар