вівторок, 29 листопада 2016 р.

ЖІНОЧА ПРОЗА_84.0

Вікова гармонія  ЖІНОЧОЇ  ПРОЗИ

Художня література завжди виступала своєрідним віддзеркаленням свого часу, епохи. Її світ, хай пропущений крізь призму вигадки, душі своїх творців, все одно вміщує іноді більше правди, ніж історичні чи документальні дані. Кожна доба може побачити себе в літературі, що, мов дзеркало, показує всі її невдачі, похибки, деякі риси гіперболізує, над дечим іронізує, щось замовчує, щоб згодом гострішепоказати
Літературні твори жінок відомі з давніх-давен. Одним із таких прикладів є творчість давньогрецької поетеси Сапфо. У кінці XVIII - на початку XIX ст. талановиті письменниці з'являються в англійській літературі - Джейн Остін, Емілі та Шарлотта Бронте, Джордж Еліот. Їх романи залишаються популярними й у наш час.

Джейн Остін




Джейн Остін (англ. Jane Austen, 16 грудня 1775 — 18 липня 1817) — англійська письменниця. Відзначалася реалістичним, але іронічним і навіть кусючим стилем. Героїні творів Остін — сучасні їй панянки із верстви не дуже заможних дворянських родин, а головна тема творчості письменниці — мораль англійського суспільства ранньої індустріальної епохи.
Джейн Остін не здобула великої слави за свого життя. Протягом півстоліття після смерті її читали мало, хоча почала утворюватися група палких шанувальників. Увага до Остін відродилася наприкінці дев‘ятнадцятого століття, і кількість літературних публікацій, присвячених аналізу її творчості, збільшилась, продовжуючи зростати й досі.
Твори Джейн Остін неодноразово екранізувалися, часто кінофільми за мотивами її романів здобували престижні нагороди.
У національному опитуванні «Найулюбленіші книги Британії», яке проводила телекорпорація BBC в 2003 році, роман Джейн Остін «Гордість і упередження» посів друге місце, поступившись лише «Володарю Перснів» Толкіна.
У творчості Остін можна виділити два періоди: у 1795–1798 були створені ранні романи; 1811–1816 — період написання романів, які згодом прославилися, таких як «Гордість і упередження» і «Розум і почуття».
Юнацькі твори
Три сестри (The Three Sisters)
Любов і дружба (Love and Friendship), зі знаменитою друкарською помилкою в слові «friendship» у назві (freindship).
Історія Англії (The History of England)
Прекрасна Кассандра (The Beautiful Cassandra)
Романи
Розум і почуття (англ. Sense and Sensibility, 1811)
Гордість і упередження (англ. Pride and Prejudice, 1813)
Менсфілд парк (англ. Mansfield Park, 1814)
Емма (англ. Emma, 1816)
Аргументи розуму (англ. Persuasion, 1817), опублікований посмертно
Нортенгерське абатство (англ. Northanger Abbey, 1818), опублікований посмертно
Незавершені твори
Леді Сюзан (Lady Susan), епістолярний роман, незавершений
Вотсони (The Watsons), незавершений
Сандітон (Sanditon), незавершений
Замок Леслі (Lesley Castle)
Видання українською мовою
Остен, Джейн. Чуття і чутливість / пер. з англ. В. Горбатька. — Харків: Фоліо, 2005. — 319 с.
Остен, Джейн. Емма / пер. з англ. В. Горбатька. — Х.: Фоліо, 2005. — 447 с.
Остен, Джейн. Гордість і упередженість / пер. з англ. В. Горбатька. — Х.: Фоліо, 2005. — 350 с.
Остен, Джейн. Менсфілд-парк / пер. з англ. Д. Радієнка. — Х.: Фоліо, 2008. — 380 с.
Остен, Джейн. Нортенгерське абатство / пер. з англ. Т. Шевченко. — Х.: Фоліо, 2009. — 255 с.
Остен, Джейн. Доводи розсудку / пер. з англ. Т. Шевченко. — Х.: Фоліо, 2009. — 318 с.
Остін, Джейн. Гордість та упередження / пер. з англ. Ганни Лелів. — К.: Знання, 2015. — 382 с.
Сестри Бронте




БРОНТЕ, Шарлотта (Bronte, Charlotte — 21.04.1816, Торнтон - 31.03.1855, Гоуорт);
Емілі (Bronte, Emily — 30.07. 1818, Торнтон - 19.12. 1848, Гоуорт),
Енн (Bronte, Anne — 17.03.1820, Торнтон - 28.05.1849, Скарборо) - англійські письменниці.
Творчість кожної з них — по-своєму значне і яскраве явище в розвитку англійської романістики в перехідний період від кінця 40-х pp. XIX ст. до наступних десятиліть. У творах сестер Бронте відобразилися характерні особливості часу. Особливої популярності заслужили романи Шарлотти Бронте «Джен Ейр» та Емілі Бронте «Грозяний перевал», нового життя у теперішній час набули й твори Енн Бронте «Аґнес Ґрей «і «Незнайомка з Вайльдфелл-холу».
Усі три сестри Бронте народились у містечку Торнтон в одному із глухих районів Йоркширу.
Перша публікація сестер була спільною. У 1846 р. під чоловічими псевдонімами вони видали збірку «Вірші Каррера, Емка та Ектона Белл» («Poems by Currer, Ellis and Acton Bell»). У подальшому кожна пішла своїм шляхом.
За своє життя Шарлотта Бронте написала декілька десятків віршів і чотири романи — «Вчитель» («The Professor», 1847; опубл. у 1857), «Джен Ейр» («Jane Eyre», 1847), «Шерлі» («Shirley», 1849) і «Містечко»(«Viltette», 1853). У романах порушуються проблеми жіночої рівноправності соціальної нерівності, відображені робітничі заворушення, обговорюються питання освіти. Твори Шарлотти Бронте багато в чому автобіографічні, у них відобразилися враження та події її особистого життя. Її книги здійснили переворот в уявленнях про мораль. Своєрідним маніфестом боротьби за жіночі права став роман «Джен Ейр», а «Шерлі» та «Містечко» зміцнили цю думку.
Дух романтизму втілений у творі величезної емоційної напруги — романі «Грозяний перевал» Емілі Бронте. Його називали «найромантичнішим романом», «диявольською книгою, яка об'єднала всі найсильніші жіночі нахили», одним із кращих романів «за силою і проникливістю», «одним із маніфестів англійського генія... романом, який переростає в поезію». Це роман про кохання в умовах соціальної нерівності та несправедливості, його конфлікт зумовлюється зіткненням мрії та дійсності.
Інша тональність притаманна творам Енн Бронте — і її віршам, і двом її романам — «Аґнес Ґрей» (1847) і «Незнайомка з Вайльдфелл-холу»(1848). Достовірність життєвого досвіду, переданого Енн Бронте в її творах, надає їм особливого ліризму, проникливості звучання. Її романи - це своєрідний щоденник, що містить багато обставин та реалій життя автора й епохи, це один з варіантів документальної прози вікторіанської Англії.
Літературна спадщина сестер Бронте увійшла у скарбницю національної англійської культури, здобувши визнання далеко за межами Англії. Українською мовою окремі твори сестер Бронте переклали М. Рудницький і П. Соколовський.
ШАРЛОТТА, ЭМИЛИ И ЭНН БРОНТЕ [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.liveinternet.ru/users/slavyankali/post235568165/. – Название с экрана

Джордж Еліот




Еліот (Eliot) Джордж (пседонім; справжнє ім`я Мері Енн Еванс, Evans) (22 листопада 1819, Арбер, Уорікшір - 22 грудня 1880, Лондон), англійська письменниця. Мері Енн (згодом вона скоротила це ім`я до Меріан) народилася в маленькому сільському приході в самому серці Англії. «Джордж Еліот» - це її псевдонім, під яким вона видала свою першу повість «Сумна доля преподобного Еймос Бартона» (1857), що склала з двома іншими збірник «Сцени з життя духовенства» (1858), і яким підписувала свої подальші твори.  В юності відвідувала навчальні заклади для дівчат і багато читала. Дар художника поєднувався у Джордж Еліот з аналітичним складом розуму. Вона була однією з найосвіченіших жінок епохи, пильно стежила за розвитком філософської, соціологічної та природничо-наукової думки, довгі роки редагувала літературний розділ журналу «Вестмінстерське обозрение», переклала англійською мовою «Життя Ісуса» Д. Ф. Штрауса, «Сутність християнства» Фейєрбаха і «Етику» Спінози.
Людина широких поглядів, вона вітала французьку революцію 1848, хоча для Англії вважала прийнятним тільки шлях поступових реформ. Її світогляд можна було б назвати радикальним консерватизмом. Життя Джордж Еліот, небагате яскравими подіями, прожите згідно з притаманними їй загостреним усвідомленням обов`язку перед близькими і любов`ю до порядку і розміреності, було відзначене винятковою духовною та інтелектуальною активністю.
Авторитет письменниці був величезний, можна сказати, незаперечний, причому в сфері як літератури, так і моралі. На неї дивилися як на наставницю, вчителя життя. Її називали Сівіллою. Сама королева Вікторія була ревною її шанувальницею.
Видатні письменники різних поколінь, від запеклого Тургенєва до молодого Генрі Джеймса, відвідували «Прайорс-Хаус», лондонську резиденцію Льюїс, щоб засвідчити Джордж Еліот свою повагу і симпатії.
Джордж Еліот належать сім романів, повісті, есе та вірші. У повістях і в романах «Адам Бід» (1859), «Млин на флосс» (1860), «Сайлес Марнер» (1861), «Мідлмарч» (1872) письменниця тяжіла до зображення буденного, житейських історій, прагнучи при цьому до граничної точності та об`єктивності малюнка.
Роман «Мідлмарч» - це найдосконаліше твір Джордж Еліот - широка панорама англійської життя першої третини 19 в., художній зріз всього суспільства в мініатюрі, енциклопедія людського серця.


Завітайте до віртуальної картинної галереї «Жінка і книга». – Режим доступу: http://woman-and-book.blogspot.com/

  

 Пропонуємо бібліографічні покажчики
«Феномен жіночої прози» [Електронний ресурс]. : Біобібліографічний покажчик /укладач О.В Пошибайло; Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. О.Гончара . – Вип. 3. - Полтава, 2015. – 44 с. - Режим доступу: http://ru.calameo.com/read/00450687213f4cf06dba1
Та матеріали по жіночій тематиці
ГЕНДЕРНІ СТУДІЇ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНІ [Електронний ресурс]: МАТЕРІАЛИ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ (12–13 БЕРЕЗНЯ 2015 РОКУ) . - Бердянськ, 2015.  - Режим доступу: http://bdpu.org/sites/bdpu.org/files/ifsk/gender-z_2015.pdf


Підготувала: Л.Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар