пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Стефан Цвейг (світова література. Австрія)

«Дослідник людських душ» Стефан Цвейг

Людина відчуває сенс і мету власного життя, лише коли усвідомить, що потрібна іншим.
С.Цвейг
 


28 листопада 2016 року виповнюється 135 років від дня народження австрійського письменника, критика, новеліста Стефана Цвейга.
Стефан Цвейг народився у Відні в багатій єврейській родині текстильного фабриканта. Про своє дитинство розповідав мало, бо вважав його "типовим для людей свого кола". Першу збірку своїх віршів ("Срібні струни" (Silberne Saiten), 1901) молодий автор опублікував ще під час навчання на власні кошти.
У 1904 р. закінчив університет і отримав ступінь доктора філософії за роботу про французького історика і мистецтвознавця Іполита Тене. У тому ж році вийшла збірка його новел "Любов Еріки Евальд" і переклади віршів бельгійського поета Е. Верхарна.
Цвейг багато подорожував, тож життя провів у різних країнах: США, Бразилії Швейцарії.
У своїй творчості Цвейг невтомно досліджував психологію і дух людини, вимірюючи глибини і прірви душі. Цвейга-історика цікавили зоряні години людства і "фатальні миті", герої і лиходії, але при цьому він завжди залишався м'яким моралістом, найтоншим психологом. Він умів захопити читача з першої сторінки і не відпускати до кінця, водячи стежками людських доль. Стефан Цвейг любив не тільки покопатися в біографіях знаменитостей, але і вивернути їх навиворіт. У 1920- 1928 рр. виходить тритомний цикл біографій "Будівельники світу" : "Три майстри. Бальзак, Діккенс, Достоєвський" (1920), "Боротьба з безумством. Гельдерлин, Клейст, Ніцше" (1925), "Три співаки свого життя. Казанова, Стендаль, Толстой" (1928). Публікує окремі біографічні нариси про Е. Верхарне (1917), Р. Роллана (1921), близько 30 років працює над біографією О. Бальзака (опублікована в 1946)
У роки Першої світової війни виступає як активний пацифіст, пише антивоєнні новели, статті і п'єси.
Цвейг є автором багатьох новел, серед яких найвідоміші - "Лист незнайомки", "24 години з життя жінки", "У присмерку", "Вкрадені рукописи", "Примус", роман "Нетерпіння серця" тощо. Понад 10 його творів були екранізовані.
Не витримавши розлуки з батьківщиною і зневірившись перед лицем війни, Цвейг покінчив життя разом із дружиною самогубством 22 лютого 1942 р. в Петрополісі.
   
  
Підготувала: Л.М. Даниленко






Немає коментарів:

Дописати коментар