четвер, 13 липня 2017 р.

Марія Познанська - 100

ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР
100 років від дня народження Марії Авакумівни Познанської (1917 – 1995), української поетеси


МАРІЯ ПОЗНАНСЬКА
Талант педагога і талант поета

Народилася майбутня письменниця 1917 року в с. Петрашівка на Київщині. Як і багато інших селянських дітей, Марію з раннього віку привчали до роботи. Закінчивши школу, дівчинка спочатку працювала в польовій бригаді, а потім рахівником правління. Ще тоді вона навчилася любити і розуміти землю, поважати працю хлібороба.
З дитинства Марійка писала вірші, складала пісні. Добираючи мелодії, дівчинка наспівувала їх подружкам. А ще Марійка полюбила поезії Т. Шевченка. Часто прибігала вона до столітнього кучерявого дуба, що ріс у кінці городу, щоб поплакати над долею нещасної Катерини.
Дівчина мріяла стати вчителькою. Навчаючись самотужки, вона вступила на дошкільний відділ Білоцерківського педагогічного технікуму. Тоді ж білоцерківська районна газета надрукувала перший вірш Марії Познанської.
1945 року вона стала студенткою Київського педінституту (1945), а через рік вийшла у світ перша збірка поезій для дошкільників «Мій квітник». Благословив молоду поетесу на творчий шлях Павло Тичина. Ще на початку її творчої біографії вірші Марії Познанської привернули увагу і отримали високу оцінку таких великих поетів, як Павло Тичина і Корній Чуковський. Вони допомогли молодій поетесі удосконалювати поетичне обдарування і створити нові твори. З тих пір Марія Авакумовна Познанська написала кілька десятків книг. Кращі вірші і поеми переведені на багато мов. Познанська малює життя дітей в сім'ї та школі, трудові справи дорослих, подвиги  людей у боротьбі з фашизмом. Вона прагне прищепити дітям почуття колективізму, працьовитість, допитливість.
Визнаною дитячою письменницею Марія Познанська стала на початку 1950-х років, маючи у своєму творчому доробку майже десяток поетичних збірок для малих читачів. Особливо полюбилися дітям такі книжки: «Про чудо-ліс, що на полі зріс», «Любій малечі про цікаві речі», «Чим пахне коровай», «Про золоті руки», «Що я знаю про метро», «Асканія-Нова», «Про білий халат і наших малят» тощо.
Талант педагога і талант поета - ось те щасливе поєднання, яке, мабуть, зумовило популярність віршів Марії Познанської серед дітвори.
Марія Авакумівна удостоєна премії імені Лесі Українки за віршовану розповідь «Фортеця над Дніпром» та книжку «Щоб ти був щасливий» в 1978 році.
Померла у 1995 році у віці 77 років.

 
 


ЛЮБИ БАТЬКІВЩИНУ
Щоб ти був щасливий, — тобі заповім:
Люби Батьківщину всім серцем своїм!
Найбільше у світі люби ти її!
Є інші держави, є інші краї —
А рідна Вітчизна у світі одна,
Для тебе, мій друже, як мати, вона.
РОМАШКА
На стрункій високій ніжці
Біля річки на лужку,
У хустинці-білосніжці
Стрів я квітоньку таку.
Ясним оком жовтуватим
Усміхалася мені.
Я хотів її зірвати,
А бджола сказала: Ні!

Електронні джерела:
Марія Авакумовна Познанська [Електронний ресурс] / Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. – Режим доступу:  https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%96%D1%8F_%D0%90%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%96%D0%B2%D0%BD%D0%B0
Марія Авакумовна Познанська [Електронний ресурс] : Біографія. Твори. – Режим доступу:  http://www.ukrlit.vn.ua/author/poznanska.html



ЧИТАЙТЕ ТВОРИ М. ПОЗНАНСЬКОЇ СВОЇМ ДІТЯМ ТА ОНУКАМ!

Немає коментарів:

Дописати коментар