середу, 12 липня 2017 р.

Літературні новинки 2017-7-1

Дегустація літературних новинок
Пропонуємо ознайомитись з книжковими новинками, які надійшли до бібліотеки!
Андрухович, Ю. Лексикон інтимних міст : довільний посібник з геопоетики та космополітики [Текст] / Ю. Андрухович. – 3-тє вид., виправл. й доповненне. – Чернівці : Merridian Gzernowitz, 2016. –  436 с.
Лексикон інтимних міст — роман-мемуари сучасного українського письменника Юрія Андруховича. За визначенням самого автора — це книга-пазл, де назви міст є назвами розділів, які складають багаторівневий художній твір. За визначенням відомого українського літератора Андрія Любки — це «роман із географією».                                      
 
Забужко, О. І знову я влізаю в танк… [Текст]: вибрані тексти 2012-2016 : статті, есе, інтерв’ю, спогади / О. Забужко. – Київ : КОМОРА. – 2016. – 414 с.
Нова збірка актуальної публіцистики відомої письменниці — це книга для тих, хто не уникає чесних відповідей на нагальні питання і переймається викликами, які ставить перед українцями сьогодення. Тут ідеться про химери «поневоленого розуму» та про нові маски й форми, яких набуває в епоху мас-медіа давня війна, про пошук героїв, про знакові постаті й тексти, а зрештою про те, як гідність і спротив нав’язаним правилам гри дають нову надію європейській цивілізації. Це ексклюзивний репортаж із гарячих точок інформаційного фронту, де триває боротьба з забуттям і байдужістю, які мало не коштували нам держави.    
  
   Матіос, М. Приватний щоденник [Текст]: роман / М. Матіос. – Львів : Піраміда, 2015. –  356 с.
"Приватний щоденник", мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця "загартовує правдою" про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще - свої історії "про конкретні битви за дуже конкретних людей".
   У час," коли музи здебільше мовчать, а говорить зброя", Марія Матіос розпочинає "особисту війну і боротьбу" за "кожну конкретну людину" - боротьбу за свою Націю. У найдраматичніші та найкривавіші дні Майдану вона боронить Націю від звірств Беркута та ошаленілих тітушок; у київському СІЗО, судах, лікарнях, госпіталях, у солдатських траншеях та бліндажах, у розгромлених містечках та селах Донбасу - вона захоплюється Її мужністю, благородством та гідністю. А в дні глибокої скорботи та дні світлої радості надії вона просто тримає свою Націю за руки, втирає Їй сльози, "передаючи своє тепло і співчуття"...                      
Мельник, Я. Маша або постфашизм [Текст]: роман / Я. Мельник. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. - 288 с.
Четверте тисячоліття. Журналіст «Голосу Рейху» несподівано закохується в самку стора - одну з істот, які мають людське тіло, але яких не вважають за людей - і стає на шлях боротьби за право сторів називатися людьми. Але чи вдасться герою і його соратникам врятуватися від постфашистів? Вони втікають від переслідування в гори, де на них чекають страшні та романтичні пригоди і вічна туга за людською рівністю та свободою.
В гостросюжетному футуристичному романі відомого українського письменника стрімка інтрига й вражаючі сцени поєднані з боротьбою ідей та сильним гуманістичним пафосом. Це перший в Україні інтелектуальний трилер про витоки людської жорстокості.      

Михед, О. Астра [Текст]: роман  / О. Михед. – Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2015. – 212 с.
 «Астра» — це захоплива історія життя Віктора Варецького, розказана ним самим. Історія пошуку відповідей на запитання, які краще не ставити. Пошук правди, на шляху до якої губиш усіх, кого любив. І розумієш: усе вигадка, все ілюзія. Мандрівка дорогою, що веде серце темряви, в основу світобудови.                                                                   
Скрябін, К. Проза [Текст]: роман / К. Скрябін. – Харків :  Фоліо, 2016. –  378 с.
Кузьма Скрябін (справжнє ім'я Андрій Кузьменко) народився в місті Самбір Львівської області 17 серпня 1968 року. Закінчив музичну школу за класом фортепіано. 1989 року записав першу пісню у складі музичної групи "Скрябн". З того часу став відомим як співак, атвор музики і текстів багатьох десятків пісень, а також ще і як талановитий письменник.
У видавництві "Фоліо" вийшли друком його книжки "Я, "Побєда" і Берлін" (українською та російською) і "Я, Паштєт і Армія". 2 лютого 2015 року Кузьма Скрябін загинув в автомобільній аварії. У творах, що увійшли до видання, якнайкраще розкривається яскравий талант Кузьми з його іскрометним гумором, тонким ліризмом, чіткою громадянською позицією.      
  
Процайло, А. Мер сидить на смерті [Текст]: роман / А.  Процайло.  –  Харків :  Фоліо, 2016. –  266 с.
Андрій Процайло - український письменник, лауреат міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова-2014" (друга премія). У видавництві "Фоліо" 2014 року вийшов друком роман письменника "Привид безрукого ката". Мер Львова осідлав смерть і дійняв її до живого. Бо вона й гадки не мала ділитися своїми секретами. Хотіла взяти місто тихо і без проблем. Адже 15 квітня 2015 року - час змови! Місто Лева, стародавній прекрасний Львів, має померти - так вирішили привиди! Гіршой біди місто не знало від заснування. Чому його потайки від людей треба стерти з лиця землі і хто в цьому винен - проблема не лишень українського красеня. Леву Безрукому знову доводиться рятувати світ. І це не перебільшення. Бо ціною тепер є не тільки звільнення однієї неприкаяної душі. На шальках терезів - свобода! Пітьма прагне раз і назавжди вкрасти в світу сонце!.. У час, коли Земля нарешті усвідомила, що її епіцентр - Україна, це не дивина... 
  
Чупа, О. Акваріум [Текст]: роман-антиутопія / О. Чупа. – Харків : Віват, 2015. – 144 с. 
   «Акваріум» — то справжній шок навіть для найвибагливішого читача...
«Ці раби, яких я виховав, ніколи вже не зможуть стати людьми», — свідчить передсмертна записка власника акваріума Олеся Шенколюка. Щоправда, це не такий акваріум, який ми звикли бачити на полицях у кімнатах чи на вітринах зоомагазинів. В акваріумі головного героя мешкають… дорослі люди, зменшені в десятки разів за допомогою медичного препарату. Вимушені виживати, ці напівлюди-напіврибки продовжують існувати за законами суспільства: їдять, сплять, розмножуються... Тимчасом господар акваріума проводить на них досліди і встановлює свої закони у створеному владною рукою божевільного соціумі. Соціумі, що складається не з людей — з біомаси, не здатної мислити, самостійно приймати рішення й висловлювати свою думку. Де навіть вибір політичної партії залежить від господаря, а не викликаний власними думками псевдогромадянина. Фантастика? Звичайно. Та чи не зустрінемо ми на сторінках цієї книжки знайомі обличчя?                    
Підготувала: Л.Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар