четвер, 13 липня 2017 р.

Книжкові новинки - 2017 - 7 -2

ДЕГУСТАЦІЯ КНИЖКОВИХ НОВИНОК

Пропонуємо познайомитись з новими надходженнями до бібліотеки                     в 2017 році!

Береза Т. Мова - не калька: словник української мови [Текст] / Тарас береза, Ірина Зубрицька, Юрко Зелений. - Львів: Апріорі, 2016. - 664 с

Сучасний словник гарної української мови «Мова - не калька»розкриває велич і красу рідної мови, звільняє її від суржику й чужомовних запозик. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному (буденному) словниковому запасу сучасних українців. У Словнику опрацьовано понад 20 000 найбільш проблемних слів та висловів украй потрібних для збагачення мовної культури кожного українця.
Призначений для найширшого кола шанувальників української мови: викладачів, студентів, учнів і вчителів, урядовців, ділових людей, учених, письменників, перекладачів, журналістів, працівників редакцій і видавництв тощо, одне слово, для всіх, кому небайдужа доля рідної мови, культури й словесності


Брехуненко В. "Братня" навала. Війни Росії проти України ХІІ - ХХІ ст. [Текст]  / В.Брехуненко, В.Ковальчук, В.Корнієнко. - К., 2016. - 248 с.

У книзі в науково-популярному форматі розглядаються численні російсько-українські війни включно з Вітчизняною війною українців за Незалежність, яка розпочалася зі вторгнення російських окупантів в Україну в лютому 2014 р. Простежено, що коріння цих війн сягають XII ст. Показано, що саме війни як втілення постійних агресивних планів Московії / Росії заволодіти українськими землями визначали головну вісь російсько-українських стосунків. Описано мотиви, визрівання та хронологію війн, перебіг військових дій, наслідки війн та їхній вплив на українську перспективу. Вітчизняна війна, яку Україні доводиться вести з 2014 р., розглядається на тлі перегуків між путінською агресією та московськими стратегіями війн проти України ХV-ХХ ст.

Войтович В. Українська міфологія [Текст] / Валерій Войтович. - 3-є вид.- К.: Либідь, 2015. - 664 с.: іл.

Автор книги "Українська міфологія" твердить:унас, українців, є своя міфологія, ще й давніша за грецьку!Це цілий світ. І цей світ не лише автора, але й смвіт наших предків. У ньому їхня святістьі щире світобачення.
Книга є спробою осмислення надзвичайно багатого та яскравого світу української дохристиянської міфології - народних уявлень, звичаїв та обрядів, вірувань та повір'їв. Текст супроводжується авторськими ілюстраціями, відомостями про визначних етнографів минулого та грунтовною бібліографією.

Геращенко О. Економіка ХХІ [Текст] : країни, підприємства, люди / Олексій Геращенко; пер. з рос. М.В.Скоробогатова; худож.-оформ. І.В.Карасик. - К.: ДОВЖЕНКО-БУКС, 2016. - 303 с.

Ми живемо в економічному світі, але часто намагаємося створити свої власні закони економіки. За великим рахунком, економіка — це не стільки точна наука, скільки сфера закономірностей, які щодня виникають у нашому житті у вигляді ціни, курсу валют, ситуацій на роботі, рішень про покупки і безлічі інших подій. Ми можемо точно вирахувати траєкторію руху небесних тіл, проте нерідко своє наступне економічне рішення передбачити не в змозі. Адже у центрі економічних знань стоїть дивовижна і непередбачувана істота — людина.У цій книжці ви дізнаєтеся про еволюцію економічних поглядів і найсучасніші підходи XXI століття, розглянете питання економічної успішності на різних рівнях — країни, підприємства та людини. Книжка написана так, щоб бути цікавою економісту і зрозумілою неекономісту. Вона ставить питання і змушує замислитися, спроектувати ті чи інші описані явища на життя людини й дає можливість краще зрозуміти економічний світ.
Зіновіїв К. Золоте чересло. Книга народних ремесел, звичаїв та побуту в Україні, писана Климентієм Зіновієвим, поетом кінця XVII - початку XVIII ст. [Текст]  / упоряд. та пер. з давньоукр. сучасною укр. мовою О.Шугай; за ред. В.Колосової. - К.: Мистецтво, 2016. - 336 с.: іл.

Видатний поет Климентій Зіновіїв жив у кінці XVII-початку XVIII ст. Його рукописна збірка, яку Іван Франко зарахував до найкращих надбань українського письменства, пробула в безвісті півтора століття, побачивши світ лише 1912 року. Писав Климентій Зіновіїв тогочасною книжною українською мовою. Він багато мандрував, дуже добре знав народні звичаї, ремесла, побут, любив людей праці, про що й хотів повідати нащадкам.


Кононенко В. Загадковий світ мистецтва. Нариси з історії західноєвропейського живопису [Текст]  / Віталій Кононенко. - К.: Мистецтво, 2016. - 112 с.: іл.

Книга присвячена творчості найвидатніших художників Західної Європи від доби Відродження до початку ХХ століття. Розкрито зміст і мистецьку значущість полотен Боттічеллі, Рембрандта, Тіціана, Дюрера, Ван Гога, Ренуара, Гогена та інших великих майстрів живопису. Рекомендована широкому колу читачів, усім, хто цікавиться історією світового мистецтва.
  

Митрофаненко Ю. Українська отаманщина.1918-1919 років [Текст] / Юрій Митрофаненко. - 3-є вид., випр. і доп.. - Кропивницький: Імекс-ЛТД, 2016. - 240 с.

У книзі висвітлюється явище отаманщини,яке було складовою процесів Української революції періоду Директорії доби третьої російсько-української війни 1918-1919 рр. На основі значної кількості архівних документів уперше в українській історіографії подано цілісне бачення цього революційного феномену на теренах України,яке наближає до з'ясування характеру відносин лідерів УНР з військовими ватажками— отаманами.Дослідження сприяє розумінню того,чому отаманщина таповстанство— це явища подібні за формою,але відмінні за змістом.


Преварська М.І. Видатні українці. Культура. Мистецтво. Освіта [Текст]: довідник / М.І.Преварська. - К.: Велес, 2016. - 368 с.

До книги включено дані про життя і творчість діячів культури, мистецтва та освіти: філософів, педагогів, письменників, поетів, художників, артистів, композиторів, які зробили значний вклад у своїх царинах, а отже й популяризацію України в світі від найдавніших часів до наших днів. Серед них Петро Могила, Максим Березовський, Микола Костомаров, Григорій Сковорода, Богдан Ступка, Христина Алчевська та інші.Видатні українці. Культура. Мистецтво. Освіта [Текст] : [довідник] / [упоряд. та ред. Преварська М. І.]. - Київ : Велес, 2016. - 364, [3] с. : фот. - (Серія "Гордість і слава України")


Трофимович В. Любов на лінії вогню [Текст] / Василіса Трофимович. - Х.: Фоліо, 2016. - 153 с.: фото.

Василіса Трофимович — 26-річна письменниця з Дніпра.Одразу ж після закінчення університету розпочала професійну діяльність як прес-секретар у державних структурах. Звільнилася з держслужби на початку Революції гідності. З весни 2014 року обіймала посаду прес-офіцера добровольчого батальйону «Донбас», а згодом — полку «Дніпро-1». Після завершення військової служби продовжила займатися волонтерством та розпочала суто журналістську і письменницьку діяльність. Васіліса Трофимович є одним із авторів книги «Добробати» – книги про історію подвигу батальйонів, що врятували країну. У збірці Василіси Трофимович, чарівної дівчини зі сталевим характером бійця, сплелися разом реальні події, документальні факти і справжні почуття. Почуття на лінію вогню, які увібрали і високу любов — до жінки, родини, країни, і зраду, і розпач, і тугу за загиблим щастям. У кожному оповіданні книжки читачі знайдуть щирість, реальний патріотизм і дійсне прагнення до кращого майбутнього нашої України.


Чумарна М. Вишивання долі [Текст] / М.І.Чумарна. - Львів: Апріорі, 2015. - 88 с.: іл.

«Вишивання долі» — це розвідка про потаємні коди української орнаментальної символіки, яка поглиблює тему космічного биття людини в потоках світлоносних енергій матеріального світу, частково розкриту Марією Чумарною у книзі «Код української вишивки». Вона в новому ракурсі розкриває можливості впливу людини на долю, на здоров'я власного тіла, благополуччя сім'ї і роду через повернення до джерел духовного знання наших предків.Особливістю нової книжки є те, що вона наближена до потреб тих, хто практично займається відновленням зразків стародавньої вишивки, хто шукає нових «старих» ідей у творенні власного одягу. Тут подано 56 видів техніки шитва, розкладки узорів, які підготувала і систематизувала майстер художньої вишивки Віра Чипурко.Книга рекомендована найширшому колу шанувальникыв украънського народного мистецтва.
 
Яневський Д. Проект "Україна". Відомі історії нашої держави [Текст] / Данило Яневський. - Х.: Фоліо, 2016. - 287 с.: іл.

У цій книжці розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини Х ст. до об`єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім – до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча.

У презентованій книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України – це складова історії країн Центральної та Східної Європи. Тож усіх, хто цікавиться та вивчає історію України запрошуємо до відділу загального читального залу для ознайомлення з книгою Д. Яневського «Проект «Україна». Відомі історії нашої держави».

Немає коментарів:

Дописати коментар