понеділок, 17 липня 2017 р.

О .Дюма - 215

Літературний календар. Світова література

У липні 2017 року виповнюється 215 років від дня народження Олександра Дюма (батька) (1802 – 1870), французького прозаїка



Історичні романи - золота жила Олександра Дюма

Олександр Дюма (батько) (народився 24 липня 1802, Вілльє-Котре - помер 5 грудня 1870, Пюї) - відомий французький письменник, чиї пригодницькі романи зробили його одним з найбільш читаних французьких авторів у світі. Також був драматургом і журналістом.

Олександр Дюма народився в 1802 році в родині генерала Тома-Олександра Дюма і Марії-Луїзи Лабуре, що проживали в невеликому місті Вілльє-Котре. Своє дитинство, отроцтво і юність Дюма провів у рідному місті, а потім попрямував до Парижа. Не зважаючи на бідність, сім'я все ж мала хорошу репутацію і аристократичні зв'язки, які допомогли двадцятирічному Олександру отримати посаду в Пале-Роялі (Париж) в канцелярії герцога Орлеанського.

У липні 1830 року у Франції відбулася Липнева революція, що повалила Карла X і утвердила буржуазне королівство. На престол вступив герцог Орлеанський під ім'ям Луї-Філіпа. Олександр Дюма був серед інсургентів, які штурмували королівський палац Тюїльрі. З перших же днів революції Олександр Дюма взяв діяльну участь у громадському житті та виконав кілька важливих доручень генерала Лафайета, що стояв тоді на чолі національної гвардії.

Брав участь у революційних повстаннях. За порадою друзів він залишив Францію і попрямував у Швейцарію, де прожив кілька місяців, готуючи до видання свій перший історико-публіцистичний нарис «Галлія та Франція» (1833).

У 1840 одружився на актрисі Іде Ферьер, але продовжував зв'язки з багатьма іншими жінками, результатом яких були три позашлюбних дитини (один з них, узаконений батьком Александр-син, теж став успішним письменником і драматургом). Дюма заробляв багато грошей, але постійно витрачав їх на розкішний спосіб життя. Видавав журнали і створив свій театр - і те, і інше закінчилося невдало. В опалі після перевороту 1851 р., втік до Брюсселя (Бельгія) від кредиторів. Провів два роки в Росії (1858-1859), три роки брав участь в боротьбі за об'єднану Італію. А.Дюма також відвідав Азербайджан, власне село Дженгеміран Лерікского району, про що він написав у своїх мемуарах.

Літературний шлях Дюма розпочав у 1825 р. невеличкою збіркою оповідань «Сучасні новели», пересічною за змістом і стилем. У 30-х роках письменник приєднується до романтичного напряму в літературі і стає активним учасником салону Віктора Гюго — «штаб-квартири романтизму», де збиралися палкі його прихильники: Альфред де Віньї, Шарль Огюстен Сент-Бев, Еміль Дешан, Альфред де Мюссе та ін.
Письменник відродив жанр історичного роману, в якому поряд з вигаданими героями діють історичні персонажі. Але щоб зацікавити публіку життям королів і королев, фаворитів і міністрів, треба було показати їй, що під придворними нарядами таяться ті ж пристрасті, що й у простих смертних.

У цьому Дюма не мав собі рівних. Він не був ні ерудитом, ні дослідником. Він любив історію, але не дуже поважав її. «Що таке історія? - Говорив він. - Це цвях, на який я вішаю свої романи.
У 1840 році був опублікований роман, заснований на історичних фактах і присвячений повстанню декабристів в Росії, який отримав назву «Учитель фехтування». За всю історію французької літератури жоден письменник не був настільки плідний, як Дюма з 1845 по 1855 роки. Він писав романи без перепочинку. У них перед нами проходить вся історія Франції. У 1835 році Дюма видав свій перший історичний роман «Ізабелла Баварська».. За «Трьома мушкетерами» слідують «Двадцять років потому, потім« Віконт де Вражелон ». Інша трилогія: «Королева Марго», «Графиня де Монсоро», «Сорок п`ять. Одночасно в іншій серії романів - «Намисто королеви», «Шевальє де Мезон-Руж», «Жозеф Бальзамо», «Анж Піту» і «Графиня де Шарин» - Дюма описує захід і падіння французької монархії.
Звістка про перші ураженнях французів під час франко-пруської війни Дюма сприйняв як особисте горе. Незабаром його наздогнав перший удар. Напівпаралізований він встиг дістатися до будинку сина, де й помер. У 2002 р. прах Дюма був перенесений в паризький Пантеон. Його твори були перекладені багатьма мовами і служили матеріалом для численних театральних постановок і кінофільмів.
Перу французького романіста Олександра Дюма (батька) належить 272 авантюрно-історичних романів, розповідей і п'єс.
Популярні книги Олександра Дюма: «Три мушкетери» (1844), «Двадцять років потому» (1845), «Віконт де Бражелон, або Десять років потому» (1847), «Граф Монте-Крісто», «Дві Діани», «Чорний тюльпан» і багато інших . Крім пригодницьких романів Дюма створив кілька комедій, драм. Наприклад, «Таємниці Нельської вежі», «Християна».


Зібрання творів у 12-ти томах.
Зібрання творів у 15-ти томах (+3 вісімнадцяти книгах)

Електронні джерела:
Олександр Дюма (батько):. [Електронний ресурс] : Коротка біографія / Довідник цікавих фактів та корисних знань . Режим доступу: http://dovidka.biz.ua/oleksandr-dyuma-biografiya-skorocheno/
Біографія Олександра Дюма (батька):. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://mykniga.com.ua/biograph/biografiya-oleksandra-dyuma-biografiya-a-dyuma-foto-video.html
Біографія: Олександр Дюма (батька):. [Електронний ресурс]. - Режим доступу http://www.parta.com.ua/ukr/stories/writers/96/

Дюма А. [Електронний ресурс] /Автобіографії знаменитих людей. Біографії зарубіжних письменників - Режим доступу: http://biografiya.com.ua/publ/biografija_zarubizhnih_pismennikiv/djuma_a/4-1-0-378

ЦІКАВІ ФАКТИ
Дюма дуже добре готував. Це підтверджують не тільки численні сучасники, а й наведені ним у своїх творах описи різних страв. Дюма написав одну з найпопулярніших у світі кулінарних книг. Він невпинно збирав кулінарні рецепти і кінець 1869, а також початок 1870 витратив на завершення своєї кулінарної книги. У березні 1870 Дюма передав починаючому видавцеві Альфонсу Лемеру об’ємний рукопис, що містить близько 800 новел на кулінарні теми. На жаль, на початку вересня 1870 Дюма розбив інсульт, більше він вже не працював. Лише в 1873 році «Великий кулінарний словник» вийшов у світ. Книга успішно перевидається і донині.

 

Олександр Дюма Цікаві факти [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dovidka.biz.ua/oleksandr-dyuma-tsikavi-fakti/

Підготувала: Л.М. Даниленко

Немає коментарів:

Дописати коментар